• Business

    Εγκαινιάστηκε στο Τορίνο η Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία

    Ελίζα Φερέιρα, Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Ελίζα Φερέιρα, Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


    Με στόχο την αύξηση της καινοτομίας και τη βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων στις αστικές περιοχές, εγκαινιάστηκε σήμερα από την επίτροπο της της ΕΕ για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ελίζα Φερέιρα, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Πόλεων που πραγματοποιείται στο Τορίνο, η Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία. Υπό αυτό το νέο πρίσμα, θα προκηρυχθούν διάφορες προσκλήσεις για έργα αστικής καινοτομίας, ενώ θα υποστηριχθεί, μεταξύ άλλων, η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων σχετικά με τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

    Οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Αστικής Πρωτοβουλίας εστιάζονται στη στήριξη καινοτόμων προγραμμάτων, στις οποίες διατίθεται το 75% του προβλεπόμενου συνολικού προϋπολογισμού (περίπου 315 εκατ. ευρώ). Κάθε έργο θα λάβει έως και 5 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. Συγχρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός μέγιστης περιόδου 3,5 ετών.

    Η Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία είναι το νέο μέσο της ΕΕ για την παροχή ενός ολοκληρωμένου συνόλου υπηρεσιών για την υποστήριξη της καινοτομίας, της ανάπτυξης ικανοτήτων και γνώσεων, καθώς και της χάραξης πολιτικής και της επικοινωνίας σχετικά με τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.

    Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι πως στην πρώτη πρόσκληση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία τον Οκτώβριο και έληξε στις 19 Ιανουαρίου, κατατέθηκαν 99 αιτήσεις από 21 κράτη-μέλη της ΕΕ, με τους νικητές να ανακοινώνονται τον Ιούνιο. Η πρόσκληση απευθυνόταν σε αστικούς δήμους με τουλάχιστον 50.000 κατοίκους (οι πόλεις μπορούσαν να συμμετάσχουν μόνες τους ή ομαδοποιημένες με άλλους δήμους).

    Τα έργα τους έπρεπε να ενσωματώνουν τις νέες ευρωπαϊκές αξίες του Bauhaus, όπως: Κατασκευή και ανακαίνιση με πνεύμα κυκλικότητας και ουδετερότητας του άνθρακα, διατήρηση και μεταμόρφωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, προσαρμογή και μετασχηματισμός κτιρίων για οικονομικά προσιτές λύσεις στέγασης και ανάπλαση αστικών χώρων.

    Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, η Επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις ανακοίνωσε μια δεύτερη πρόσκληση για αστικές καινοτόμες δράσεις. Όπως εξήγγειλε, θα δημοσιευθεί τον Μάιο με 120 εκατ. ευρώ για έργα σχετικά με το πράσινο των πόλεων, την εξασφάλιση βιώσιμου τουρισμού και την αξιοποίηση των ταλέντων.

    Με προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2021-2027, που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία βασίζεται στα θετικά επιτεύγματα των αστικών καινοτόμων δράσεων, οι οποίες στήριξαν 86 έργα με 372 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2014-2020 σε όλη την ΕΕ.

    «Σχεδόν το 72% των Ευρωπαίων ζουν σε πόλεις, κωμοπόλεις και προαστιακές περιοχές που αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η ανεργία, η μετανάστευση, η δημογραφία, η ρύπανση. Η στήριξη της πολιτικής συνοχής προς τις πόλεις έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του έτους, τουλάχιστον το 8% των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά την παρούσα περίοδο προγραμματισμού 2021-2027 θα κατευθυνθεί προς τις πόλεις.

    Η Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία θα δώσει τις ευκαιρίες στους αστικούς φορείς να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στη χρηματοδότηση της καινοτομίας για μια έξυπνη, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη των πόλεών μας» δήλωσε η επίτροπος Φερέιρα κατά την παρέμβασή της στο Φόρουμ.

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Λευκός Οίκος: Μια συνομιλία μεταξύ Ζελένσκι – Σι «θα ήταν κάτι πάρα πολύ καλό»



    ΣΧΟΛΙΑ