• Business

    Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean): Mάχη με την αβεβαιότητα – Οι ελπίδες στο β΄ εξάμηνο

    Πώς η Aegean διπλασιάζει την αξία του Freedom Pass

    Ευτύχης Βασιλάκης, Aegean


    Τον αγώνα της δίνει η Aegean σε μια ακόμη δύσκολη χρονιά, στην οποία κάποια πρώτα καλά σημάδια μπορεί να ανατραπούν από την εξέλιξη της πανδημίας.

    Ακόμη κι αν οι πρώτοι θετικοί οιωνοί για το β’ εξάμηνο έχουν εμφανιστεί,  οι ταμειακές ροές είναι θετικές από τον Απρίλιο,  οι πωλήσεις των εισιτηρίων είναι στο 75% του 2019 και είναι  υψηλά το διεθνές ενδιαφέρον για την Ελλάδα, η αβεβαιότητα παραμένει καθώς η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί απειλή.

    Η ελληνική αεροπορική εταιρεία, λειτουργεί φέτος στο 75% του πτητικού της έργου προσδοκώντας ανάλογη πληρότητα στις πτήσεις, όμως η αβεβαιότητα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, δημιουργεί επιφυλάξεις και

    Ήδη το πρώτο εξάμηνο, όπως είπε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, παραμένει ζημιογόνο, αν και με μειωμένες ζημιές

    Κρίσιμο για τον έλεγχο της πανδημία και την αποφυγή των χειρότερων, είναι η αύξηση των εμβολιασμών, σημείωσε, ο κ. Βασιλάκης, αναφερόμενος και στη θετική λειτουργία των πράσινων πιστοποιητικών που εξασφαλίζουν  ελευθερία κινήσεων στους επιβάτες. “Είναι κρίσιμο να υπάρξει έλεγχος της πανδημίας μέσω των εμβολιασμών ώστε να λειτουργήσει με επιτυχία το καθεστώς των πράσινων πιστοποιητικών μπορεί να στηρίξει την ελεύθερη κυκλοφορία” σημείωσε ο κ. Βασιλάκης.

    Υψηλή η τουριστική ανάκαμψη της χώρας

    «Η χώρα μας έχει τόσο από τους επιβάτες όσο και από το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιρειών ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκαμψης κάτι που είναι θετικό για τη χώρα και την Aegean», είπε ο κ. Βασιλάκης. Τόνισε ότι οι πωλήσεις εισιτηρίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είναι στο 75% του 2019, αλλά είναι πωλήσεις και προπωλήσεις οπότε αφορούν και την επόμενη περίοδο, ενώ επεσήμανε ότι δεν υπήρχε αποθεματικό προπωλήσεων από τους προηγούμενους μήνες. «Είναι σημαντικό ότι έχουμε φτάσει να παράγουμε νέες πωλήσεις κοντά στο 75%» σημείωσε..

    Η ρευστότητα της εταιρείας είναι στα 600 εκατ. ευρώ και από αυτή τη ρευστότητα, είπε,  έχει ήδη αφαιρεθεί η επιστροφή στις τράπεζες των 90 εκ. ευρώ που παραμένει διαθέσιμη για το αν υπάρξει ανάγκη.

    Ψήφο εμπιστοσύνης στο προσωπικό και την επόμενη μέρα

    Στον αγώνα της η Aegean στάθηκε και στο πλευρό των εργαζομένων της, με πίστη στην επόμενη μέρα. Σχετικά με το προσωπικό της εταιρείας, ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι το 93% του προσωπικού της Aegean που είχε συμβάσεις αορίστου χρόνου, παραμένει στις θέσεις του και αυτό είναι μια κατάκτηση της εταιρείας και μια επένδυση στο μέλλον.

    Επίσης σημείωσε ότι το 75% του εποχιακού προσωπικού της Aegean έχει επανέλθει και σήμερα η Aegean απασχολεί 2.700 άτομα.

    Δημήτρης Γερογιάννης: Θετική δυναμική για τη χώρα αλλά αβεβαιότητα λόγω μεταβλητότητας

    Σχετικά με την πορεία του 2021, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης, σημείωσε,  ότι η οικονομική πορεία της εταιρείας μέχρι τον Ιούνιο δεν έχει ανακάμψει, αλλά από τον Απρίλιο και μετά είναι θετικές οι ταμειακές ροές της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι και το δεύτερο τρίμηνο θα είναι ζημιογόνο.

    Σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας είπε ότι ήταν και παραμένουν πολύ σημαντικές. Τα  έσοδα του 2020 μειώθηκαν κατά 80% μετά το πρώτο δίμηνο του έτους, οδηγώντας την εταιρεία στις μεγαλύτερες ζημιές της ιστορίας της, όπως και τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου.

    Η φετινή χρονιά, σημείωσε, ξεκίνησε με ίδιες τάσεις, που επικρατούσαν από το φθινόπωρο του 2020. Ο περιορισμός των μετακινήσεων επηρέασε αρνητικά και το πρώτο τρίμηνο, με τη μείωση των πτήσεων στο 60% σε σχέση με το 2019, και τη μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 82% και τα έσοδα μειωμένα κατά 70%. Οι ζημιές του πρώτο τριμήνου ωστόσο ήταν κατά 50% μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

    Το δεύτερο τρίμηνο υπήρξε από το Μάιο και μετά υψηλότερο επίπεδο δραστηριοποίησης αλλά και πάλι με χαμηλά νούμερα, με μείωση των πτήσεων κατά 50% από το 2019 και της επιβατικής κίνησης κατά 70%.

    Το καλοκαίρι τόνισε, η Aegean, όπως έχει αποφασιστεί, θα δραστηριοποιηθεί με το 75-80% του πτητικού της έργου σε σχέση με το 2019.

    Όμως, τα δεδομένα της ζήτησης  μεταβάλλονται κι ενώ υπάρχει μια σημαντική θετική δυναμική για τη χώρα μας, η ζήτηση είναι αβέβαιη, λόγω της μεταβαλλόμενης  ψυχολογίας των επιβατών και της συνεχούς παρουσίας της πανδημίας, εφόσον δεν έχει καλυφθεί με μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού. Το γεγονός αυτό συντηρεί την έντονη μεταβλητότητα και για το άμεσα επόμενο διάστημα.

    Επίσης ο κ. Γερογιάννης σημείωσε: «Στηριχθήκαμε στις δικές μας δυνάμεις μέχρι τον Ιούνιο του 2021, χωρίς ποτέ η ρευστότητα της  Aegean να πέσει κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ η στήριξη από την αύξηση κεφαλαίου και την κρατική ενίσχυση προέκυψε ένα χρόνο μετά από τις αντίστοιχες εταιρείες στην Ευρώπη».

    Διαβάστε επίσης

    Aegean: Εγκαινιάστηκε η νέα εποχική βάση στη Μύκονο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ