• Business

    ΕΦΚΑ: Στην δημοσιότητα 8.803 οφειλέτες. Ποιοι τελευταία στιγμή πλήρωσαν

    ΕΦΚΑ πλεόνασμα


    Στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθούν, ενδεχομένως και σήμερα, τα ονόματα συνολικά 8.803 μεγαλοοφειλετών που χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ ο καθένας στα ασφαλιστικά ταμεία. Η σχετική λίστα έχει ήδη “φύγει” από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και βρίσκεται στα χέρια της ΑΑΔΕ, η οποία και θα τη δημοσιοποιήσει.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εν λόγω οφειλέτες συγκεντρώνουν το ένα τρίτο των συνολικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των οφειλετών πλησιάζει τα 1,2 εκατομμύρια! Oι 1.670 εξ αυτών χρωστούν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ ο καθένας, ενώ το αθροιστικό ποσό που χρωστούν οι 8.803 μεγαλοοφειλέτες εκτιμάται ότι αγγίζει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε πρόστιμα και προσαυξήσεις.

    Βέβαια, ένα σημαντικό μέρος από αυτά είναι σίγουρο ότι δεν θα εισπραχθεί ποτέ, αφού σε τουλάχιστον 2.000 περιπτώσεις πρόκειται για ΑΦΜ που βρίσκονται σε πτώχευση, οριστική διακοπή ή σε καθεστώς εκκαθάρισης. Όμως για κάποιους η “απειλή” της δημοσιοποίησης φαίνεται ότι λειτούργησε, καθώς τις τελευταίες μέρες υπήρξαν μεγαλοοφειλέτες που… θυμήθηκαν τα χρέη τους και κινήθηκαν είτε για την άμεση εξόφλησή τους, είτε για τη ρύθμισή τους, προκειμένου να αποφύγουν να δουν τα ονόματά τους στα “μανταλάκια”.

    Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πάνω από 4 στους 5 οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων χρωστούν λιγότερα από 30.000 ευρώ ο καθένας, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλών δεν έχει δημιουργηθεί στα χρόνια της κρίσης, αλλά πριν από αυτήν: το 79% περίπου των οφειλών προέρχεται από οφειλέτες που ξεκίνησαν να αθετούν τις υποχρεώσεις τους πριν το 2010.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό το «Αίολος Κεντέρης» – Ο καθοριστικός ρόλος του Ε9 στα «κόκκινα δάνεια»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζα Πειραιώς: Πώς σκοπεύει να μειώσει κατά 12 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια έως το 2019

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Έκανε την έκπληξη η Εθνική για τα «κόκκινα» δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ