• Οικονομία

    Ο καθοριστικός ρόλος του Ε9 στα «κόκκινα δάνεια» – Σε πλειστηριασμό και το «Αίολος Κεντέρης»


    Το πλοίο «Αίολος Κεντέρης» που στη δεκαετία του 2000 κυριαρχούσε στο Αιγαίο, βγαίνει αύριο στο ηλεκτρονικό σφυρί, με τιμή εκκίνησης τα 4,5 εκατ. ευρώ, από την Τράπεζα Πειραιώς, με τη συνολική οφειλή να είναι της τάξης των 76 εκατομμυρίων ευρώ.

    Παράλληλα την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί και φυσικοί πλειστηριασμοί -που θα διεξαχθούν σε Ειρηνοδικεία της Αττικής- με επισπεύδουσες τράπεζες για επαγγελματικούς κυρίως χώρους και οικόπεδα και επιχειρηματικές οφειλές που φτάνουν έως τα 100 εκατ ευρώ.

    Κατά νομικού προσώπου στρέφεται και ένας ιδιώτης, ο οποίος βγάζει στο «σφυρί» το πλοίο ΠΥΘΕΑΣ με τιμή πρώτης προσφοράς το 1,35 εκατ ευρώ για συνολική οφειλή 8,341εκατ ευρώ.

    Ο καθοριστικός ρόλος του Ε9 στα κόκκινα δάνεια

    Και ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν δρομολογηθεί παράλληλα με τους φυσικούς, αλλάζει άρδην το τοπίο σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις των καθυστερούμενων οφειλών.

    Πλέον το Ε9 και το Ε1 θα είναι ο «μπούσουλας» για το αν ένα δάνειο θα ρυθμιστεί, ποια λύση ρύθμισης θα υιοθετηθεί ή αν θα βγει σε πλειστηριασμό.

    Αυτό αναφέρουν στο mononews.gr τραπεζικοί και νομικοί κύκλοι.

    Και διευκρινίζουν πως η δήλωση ακίνητης περιουσίας -το γνωστό Ε9-, θα αποτελεί ένα από τα βασικά «εργαλεία», αλλά και κριτήριο αν ένα «κόκκινο» δάνειο θα πάει σε ρύθμιση, ή αν το υποθηκευμένο ακίνητο θα βγει στο σφυρί.

    Αν ο δανειολήπτης αρνηθεί να προσκομίσει το E9 τότε κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως «μη συνεργάσιμος» και να χάσει ακόμα και την κατοικία του.

    Η προσκόμιση των στοιχείων περιουσιακής κατάστασης και εισοδημάτων, προβλέπεται και από τον Κώδικα Δεοντολογίας για τα «κόκκινα δάνεια» της Τράπεζας της Ελλάδος. Και μάλιστα την ίδια υποχρέωση έχουν και οι εγγυητές των δανείων.

    Μάλιστα την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου προβλέπουν και οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, οι οποίες συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της αξιολόγησης και πρόκειται να θεσμοθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Και συγκεκριμένα υποθέσεις δανειοληπτών που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη (ν.3869/2010) και στη συνέχεια έχουν αποσύρει το αίτημα πριν από την εκδίκαση του, ή έχουν ζητήσει αναβολή για δύο ή περισσότερες φορές, θα ελέγχονται τα πλήρη οικονομικά και περιουσιακά τους στοιχεία από ειδική επιτροπή δικαστών.

    Η συγκεκριμένη πρόβλεψη έχει στόχο να αποκλείσει από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    Τέλος υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα να ενταχθούν στην προστασία του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη έχουν οι δανειολήπτες μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018.

    Παράλληλα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους υπάρχει μορατόριουμ μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών να μην αναγγελθεί για πλειστηριασμό καμία πρώτη κατοικία εμπορικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πλειστηριασμοί: Υπέρ της συνέχισης της αποχής τους αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι της Θεσσαλονίκης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλειστηριασμοί: Πού να απευθυνθείτε για βοήθεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιες οι προϋποθέσεις για να σώσετε την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς – 7 απαντήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ