• Business

    EDP Renewables: Από το Μνημόνιο με τη ΔΕΗ στη συμφωνία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Όλο το παρασκήνιο

    Αναστάσιος Καλιτσάντσης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ),, Σπύρος Μαρτίνης (EDPR)


    Ταυτόχρονα και ξεχωριστά πρόκειται να προχωρήσει η πορτογαλική ενεργειακή εταιρεία EDPR τη συνεργασία με τη ΔΕH και τη συνεργασία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που ανακοινώθηκε χθες, σύμφωνα με αποκλειστική δήλωση της εταιρείας στο mononews.gr. Ειδικότερα, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε, “Και τα δύο σχέδια προχωράνε, αλλά ξεχωριστά”.

    Ωστόσο η συμμαχία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, είναι που άνοιξε στον πορτογαλικό ενεργειακό κολοσσό την πόρτα στην ελληνική αγορά ΑΠΕ με μια κίνηση, και στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, την κεφαλαιακή ισχύ και τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές.

    Τι είναι όμως αυτό που έκανε τον πορτογαλικό ενεργειακό κολοσσό, να μην μείνει με το προσύμφωνο που είχε κλείσει με τη ΔΕΗ από τον Φεβρουάριο για την ανάπτυξη μέχρι 400 MW και θέλησε να προχωρήσει σε μια μεγαλύτερη συνεργασία με την Ελλάκτωρ;

    Πηγές κοντά στην εταιρεία, σημειώνουν, ότι πρόθεση της EDPR που είναι η 4η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στην παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα, είναι εδώ και δύο χρόνια να αναπτύξει την παρουσία της στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα. Αν και η ίδια διαθέτει κεφάλαια προς επένδυση, δεν έχει ολοκληρωμένα πάρκα και εγκατεστημένη ισχύ στην Ελλάδα. Η στρατηγική που προκρίθηκε για την ανάπτυξή της  ήταν οι στρατηγικές συνεργασίες και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε το MOU με τη ΔΕΗ το Φεβρουάριο το 2020, με στόχο από κοινού να αναπτύξουν 400 MW. Στην πράξη όμως, τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά και αν και προχωρούν οι διαδικασίες για κάποιες πρώτες τελικές συμφωνίες, κινούνται αργά, ενώ διαπιστώθηκε ότι τα ώριμα έργα ήταν πολύ λιγότερα από 400 MW.

    Αντίθετα τα έργα της Ελλάκτωρ,  έχουν πλεονεκτήματα τόσο σε σχέση με την ωριμότητά τους, όσο και με η θέση τους, δημιουργώντας συνέργειες  με την EDPR. Γι αυτό και  ο Σπυρίδων Μαρτίνης, Chief Operating Officer Offshore & Chief Development Officer της EDPR, δήλωσε: «Είμαστε στον δεύτερο χρόνο της εμπειρίας μας στην Ελλάδα. Κατά το διάστημα αυτό, επιβεβαιώσαμε τις δυνατότητες της χώρας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και επιθυμούμε να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στη μετάβαση της οικονομίας της χώρας σε ένα πιο σύγχρονο, αυτάρκες και φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποτελεί τον ιδανικό εταίρο στην ελληνική αγορά και είμαστε περήφανοι που ανακοινώνουμε σήμερα αυτό που προβλέπουμε ότι θα είναι μια γόνιμη σχέση. Η EDPR θα συνεχίσει να εξετάζει ευκαιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο, αναπτύσσοντας επικερδή έργα που εστιάζονται σε χώρες με χαμηλό επενδυτικό ρίσκο και ρυθμιστική σταθερότητα».

    H  στρατηγική  συνεργασία  με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. αφορά στην από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ισχύος 900ΜW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την εκτιμώμενη αξία της από κοινού επένδυσης, στην πλήρη υλοποίησή της, να ξεπερνά το €1 δισ.

    Το πρώτο στάδιο υλοποίησης της ανωτέρω συνεργασίας, αφορά στην απόκτηση και από κοινού ανάπτυξη από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την EDP Renewables δύο συμπλεγμάτων υπό ανάπτυξη αιολικών πάρκων μέγιστης ισχύος 436,8 MW στο Ν. Ευβοίας, ενώ σταδιακά θα υλοποιηθούν και τα επόμενα τμήματα της συμφωνηθείσας συνεργασίας.

    Μια ισχυρή συμμαχία με σημαντική δυναμική
    Η συνένωση των δυνάμεων του δεύτερου στην Ελλάδα με τον τέταρτο στον κόσμο, δημιουργεί  μια ισχυρή συμμαχία με σημαντική δυναμική και προοπτικές ανάπτυξης που στόχο έχει να πρωταγωνιστήσει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας τα επόμενα χρόνια.  Όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία η ισχυρή κεφαλαιακή της βάση θα της δίνει και την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος, διασφαλίζοντας την υλοποίηση του εν λόγω «πράσινου» επενδυτικού προγράμματος.
    Για την Ελλάκτωρ η EDPR εκτός από ισχυρός συνεταίρος αποτελεί και το διαβατήριο για τις διεθνείς αγορές, ενώ για την EDPR η Ελλάκτωρ, λόγω του μεγέθους της και του χαρτοφυλακίου της, αποτελεί τον ιδανικό τρόπο δυναμικής εισόδου στην ελληνική αγορά.

    Πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία, μέσω της οποίας, οι δύο πλευρές αποκτούν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τη σημαντική εμπειρία και τη θέση της αγοράς της πρώτης με την υψηλή τεχνογνωσία και την κεφαλαιακή ισχύ της δεύτερης.   Με τη συγκεκριμένη κίνηση, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποκτά τη δυνατότητα να υπερδιπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ της (σήμερα 491 MW), ενισχύει περαιτέρω την ηγετική θέση που διαθέτει στην εγχώρια αγορά και επεκτείνει το επενδυτικό της πλάνο στην Ελλάδα.

    EDP Renewables: Συνολική εγκατεστημένη ισχύ 11,55 GW

    Η EDP Renewables αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όντας ο 4ος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας στον κόσμο και ο 2ος στην Ευρώπη, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 11,55 GW. Η EDP Renewables διαθέτει ένα εξαιρετικά ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δραστηριοποιείται σε 14 χώρες, καταγράφοντας σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Οι μετοχές της εταιρείας είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο Euronext της Λισαβόνας, με την κεφαλαιοποίηση της να ανέρχεται σε €14,7 δισ. (16.10.2020).

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ : Με 491 MW στη δεύτερη θέση στη χώρα

    Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα.  Διαθέτει σήμερα 24 αιολικά πάρκα, ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο κι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σε λειτουργία. Κατά μέσο όρο, η εγγυημένη ταρίφα για τα παραπάνω έργα καλύπτει περίοδο 18,8 ετών. Το δε περιθώριο λειτουργικού κέρδους αποτελεί πραγματικό «χρυσωρυχείο» για την εταιρεία, καθώς ξεπερνά το 70%, στοιχείο ανεκτίμητο για την τόνωση της κερδοφορίας του ομίλου, η οποία έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από τις ζημίες που καταγράφηκαν στα έργα του εξωτερικού, κυρίως στα Βαλκάνια, αλλά και στη Μέση Ανατολή.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, για κάθε MW εγκατεστημένης λειτουργίας, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εισέπραξε 60.000 ευρώ, παράγοντας λειτουργικά κέρδη 49.000 ευρώ/MW. Με βάση τα 491 ΜW που έχει σήμερα σε ισχύ, σε 12μηνη βάση, τα λειτουργικά κέρδη από την συγκεκριμένη δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 83 εκατ. ευρώ. Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το EBITDA διαμορφώθηκε σε €36,6 εκατ. το 1ο 6μηνο του 2020 έναντι €26,3 εκατ. το 1ο 6μηνο του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 39% ως αποτέλεσμα της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ