• Business

    Ε. Grimaldi: Αυτά είναι τα νέα μεγάλα σχέδια του ισχυρού άντρα της Minoan Lines

    Emanuele Grimaldi, Επικεφαλης Grimaldi Group

    Emanuele Grimaldi, Επικεφαλης Grimaldi Group


    Μετά από τη δημόσια προσφορά που έχει πραγματοποιήσει για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Hellenic Seaways (HSW), ο Emanuele Grimaldi, ο επικεφαλής του Grimaldi Group και βασικός μέτοχος των Minoan Lines, φαίνεται πως έχει στα σκαριά νέα, μεγαλόπνοα σχέδια.

    Αυτή τη φορά, τα σχέδιά του αφορούν στην επέκταση του στόλου του ομίλου Grimaldi, τον οποίο ο ισχυρός εφοπλιστής και επιχειρηματίας σκοπεύει να εμπλουτίσει με νέα, υπερσύγχρονα οχηματαγωγά πλοία τύπου ro-ro και ro-pax. Ο ιταλικός κολοσσός έχει δρομολογήσει μια μεγάλη παραγγελία έως και 8 νεότευκτων πλοίων τύπου ro-ro και ro-pax, των οποίων η παραλαβή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα δύο ή τριών ετών, όπως δήλωσε ο Grimaldi στο 20ό Euro-Med Συνέδριο “From Land to Sea” (το οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο ο όμιλος Grimaldi) που φέτος διεξάγεται στη Βενετία.

    Όπως δήλωσε ο Grimaldi, τα νεότευκτα πλοία πρόκειται να συμπεριληφθούν κάτω από την ομπρέλα του project “G5GG” – από τα αρχικά “Grimaldi 5th Generation Green” – και θα είναι από τα πιο μεγάλα, οικολογικά και πιο αποτελεσματικά πλοία τύπου ro-ro και ro-pax που έχουν κατασκευαστεί.

    grimaldi
    Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο τύπου ro-pax “Cruise Roma” της Grimaldi Lines

    To φιλόδοξο αυτό project δίνει την ευκαιρία στο Grimaldi Group (που έχει έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας) να κυριαρχήσει σε ένα κλάδο με έντονο ανταγωνισμό όπου μόνο τα μεγάλα και ενοποιημένα σχήματα μπορούν να σταθούν επάξια.

    Παράλληλα, ο Grimaldi ανακοίνωσε ότι αυτή η παραγγελία των έως και 8 νεότευκτων πλοίων αποτελεί μέρος των ευρύτερων σχεδίων επέκτασης των υπηρεσιών καμποτάζ (ενδομεταφορές) που παρέχει ο όμιλος στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ιταλικού ομίλου ανακοίνωσε ότι στοχεύει να αναπτύξει νέα τακτικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια που θα συνδέουν το Σαλέρνο με τη Γένοβα και τη Βενετία με το Μπάρι.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτές οι νέες κινήσεις έρχονται να προστεθούν στην ατζέντα των τεράστιων επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που έχει πραγματοποιήσει ο ιταλικός κολοσσός τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την βελτίωση και την ανάπτυξη του στόλου του.

    Όπως πρόσθεσε ο Grimaldi στην ομιλία του στο Συνέδριο Euro-Med, ο όμιλος έχει πραγματοποιήσει – μόνο μέσα στο 2016 – επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του στόλου (που περιλαμβάνουν και νέες προπέλες μεταξύ άλλων), οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών ρύπων της τάξεως του 20% για κάθε πλοίο.

    Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο τύπου ro-pax "Cruise Europa" της Minoan Lines
    Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο τύπου ro-pax “Cruise Europa” της Minoan Lines

    Η πώληση της Hellenic Seaways

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς η οποία είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της HSW και ταυτόχρονα ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος – ετοιμάζεται να πουλήσει το ποσοστό που κατέχει στην μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία.

    Όπως έγραφε το mononews.gr στις 15 Σεπτεμβρίου του 2016, πρόκειται για μια είδηση καθοριστική για την επίτευξη του στόχου του ομίλου Grimaldi, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει δημόσια προσφορά για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της HSW.

    Η Πειραιώς είχε εξαρχής εμφανιστεί απρόθυμη να δώσει στον Grimaldi την πλειοψηφία της ελληνικής ακτοπλοϊκής. Ωστόσο, καθώς τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και το ποσοστό της Minoan στην HSW έχει αυξηθεί στο 48% και κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι όλα τα δεδομένα είναι πλέον ανοικτά.

    Η Πειραιώς έχει απευθυνθεί στην εταιρεία παροχής οικονομικών συμβουλών Lazard προκειμένου να της παράσχει συμβουλές ως προς την διεξαγωγή της διαδικασίας πώλησης του 40,4% των μετοχών που διαθέτει στην HSW.

    Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δύο με τρεις μήνες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θ. Βενιάμης: Έντονη κινητικότητα στη Golden Union

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Αγγελικούσης: Σε ποια εταιρεία ναύλωσε πλοίο της η Maran Gas

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ