• Business

    Dr. Πολυδεύκης Λουκόπουλος: «Το School of Leadership Practice είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το όραμα του CEO Clubs Greece»

    Dr. Πολυδεύκης Λουκόπουλος: «Το School of Leadership Practice είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το όραμα του CEO Clubs Greece»

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Signify στην Ελλάδα και VP Education & Learning του CEO Clubs Greece, Dr. Πολυδεύκης Λουκόπουλος


    Μια πρωτοπόρα και δυναμική πρωτοβουλία, το School of Leadership Practice, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες το CEO Clubs Greece. Στόχος η αναβάθμιση της ζωής των μελών του και την ενίσχυση της επιρροής τους στο υγιές επιχειρείν.

    Το School of Leadership Practice αποτελεί το νέο project μέσα από το οποίο τα μέλη του Club θα μπορούν να εξελίσσονται, να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται μέσα από μια σειρά προγραμμάτων, ειδικά προσαρμοσμένων στις ανάγκες των Ελλήνων CEOs.

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Signify στην Ελλάδα και VP Education & Learning του CEO Clubs Greece, Dr. Πολυδεύκης Λουκόπουλος, εξηγεί στο mononews.gr το αναθεωρημένο όραμα του Club, τους στόχους του School of Leadership Practice και τα οφέλη που θα προσφέρει αυτό το νέο project αποκλειστικά στα μέλη του Club.

    Κε Λουκόπουλε, δεδομένου του ρόλου σας στο Διοικητικό Συμβούλιο του CEO Clubs Greece, είστε ο κύριος ιθύνων νους πίσω από το School of Leadership Practice. Πώς θα περιγράφατε αυτό το καινούριο project του Club;

    Το School of Leadership Practice δεν είναι απλά ένα νέο project για το CEO Clubs Greece. Είναι μία πρωτοβουλία άρρηκτα συνδεδεμένη με το αναθεωρημένο όραμά μας βάσει του οποίου εξελισσόμαστε σε ένα «Σπίτι» συλλογικής σοφίας, αειφόρου ανάπτυξης και μελλοντικής σκέψης, εξασφαλίζοντας τη βελτίωση της ζωής των μελών μας και αφήνοντας τη «σφραγίδα» μας στην ανάπτυξη ηγεσίας της νέας εποχής. Η σφραγίδα αυτή περιλαμβάνει το School of Leadership Practice: μία μοναδική εκπαιδευτική πλατφόρμα που θα δημιουργεί και θα φιλοξενεί σειρά προγραμμάτων ειδικά προσαρμοσμένων στις ανάγκες των Ελλήνων CEOs. Τα προγράμματα αυτά προσφέρονται με πιστοποίηση, απευθύνονται αποκλειστικά στα μέλη του CEO Clubs Greece και βασίζονται σε ένα σχήμα που συνδυάζει τόσο την ακαδημαϊκή γνώση και έρευνα όσο και την πρακτική εξέταση κάθε θεματικής μέσα από παρουσιάσεις κορυφαίων ειδημόνων από το εξωτερικό και Ελλήνων CEOs που θα λειτουργούν ως visiting practitioners.

    Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στην επιλογή της λέξεως «School», που παραπέμπει στο πρώτο, βασικό επίπεδο εκπαίδευσης, έχοντας ίσως μία χροιά πιο ταπεινή σε σχέση με τις συνηθισμένες επιλογές της «ακαδημίας» ή του «πανεπιστημίου». Ως CEOs, όμως, και παρά την όποια πολύχρονη εμπειρία μας ή τις επιτυχίες στο ενεργητικό μας, καλούμαστε συνεχώς να επιστρέφουμε στη βάση της εκπαίδευσής μας, σε μία πορεία – μία ευρύτερη νοοτροπία, θα έλεγα – δια βίου μάθησης η οποία δεν είναι απλά προσωπικό πάθος, αλλά αναγκαία διαδικασία εν μέσω των αέναων και δραστικών αλλαγών που βιώνουμε παγκοσμίως.

    Το λογότυπο του School of Leadership Practice αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα το βαθύτερο όραμα της πρωτοβουλίας αυτής. Πρόκειται για έναν κύκλο – σύμβολο της σφραγίδας που επιχειρεί να αφήσει το CEO Clubs Greece – μέσα στον οποίο συνδυάζονται η ιστορική μας κληρονομιά στον χώρο της παιδείας με τις σύγχρονες εξελίξεις στην άσκηση ηγεσίας.

    Dr. Πολυδεύκης Λουκόπουλος: «Το School of Leadership Practice είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το όραμα του CEO Clubs Greece»

    Τι αποτέλεσε την έμπνευση πίσω από την πρωτοβουλία αυτή;

    Η άσκηση της ηγεσίας – η οποία, δυστυχώς, συχνά αντιμετωπίζεται ως λέξη-κλισέ – δεν προέρχεται από την θεωρία αλλά, αντιθέτως, την δημιουργεί. Αν και τα βασικά περί ηγεσίας μπορούν να διδαχθούν – όπως και γίνεται – σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον, η ουσία της έννοιας μπορεί να μαθευτεί μόνο μέσω της εφαρμογής της. Σήμερα, οι περισσότεροι CEOs στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν την προσωπική τους ανάπτυξη ως γραμμική, ξεκινώντας από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και καταλήγοντας στην επιχειρηματική αρένα, όπου και πλέον θεωρούν ότι πρέπει να στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις. Δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων που αναμένονται στην τοπική και παγκόσμια αγορά, πολλαπλασιασμένων από τις οικονομικές, πολιτικές, και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, ξέρουμε ότι αυτή η νοοτροπία είναι ήδη παρωχημένη. Οι Έλληνες CEOs έχουν ανάγκη από έναν σταθερό σύμμαχο στη δια βίου μάθηση, την διαδικασία, δηλαδή που ακολουθεί μία κυκλική, ή σπειροειδή, αν θέλετε, πορεία, εναλλασσόμενη συνεχώς μεταξύ της θεωρίας και της πράξης, της εκπαίδευσης και της εφαρμογής. Όραμά μας είναι το School of Leadership Practice να εξελιχθεί σε έναν τέτοιο σύμμαχο.

    Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του School of Leadership Practice;

    Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε στην Ελλάδα άλλη αντίστοιχη πλατφόρμα που να προσφέρει προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των Ελλήνων CEOs. Η πρωτοβουλία του CEO Clubs έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική αγορά όπου, έως πρότινος, οι CEOs θα έπρεπε να απευθυνθούν στο εξωτερικό ή σε διαδικτυακές λύσεις για να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα αντάξιο του επιπέδου τους. Εκτός από τη θεωρία, η οποία θα προσφέρεται από εκπαιδευτικούς και ομιλητές διεθνούς κύρους, τα προγράμματα του School of Leadership Practice εμπλουτίζονται από case studies εμπνευσμένα από την ελληνική πραγματικότητα, μεταφέροντας τη θεωρία στην πράξη. Η παρουσία διακεκριμένων Ελλήνων CEOs ως visiting practitioners, το μικρό μέγεθος του κάθε γκρουπ που επιτρέπει σε βάθος αναλύσεις, το ποικίλο επαγγελματικό ποιόν του κάθε συμμετέχοντα, και το coaching format learning του κάθε προγράμματος αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα του αποτελέσματος.

    Πείτε μας λίγα λόγια για το πρώτο πρόγραμμα του School of Leadership Practice που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

    Το πρώτο μας πρόγραμμα εστιάζει στο Board Practice and Directorship και αποτελεί το πλέον κατάλληλο παράδειγμα του οράματος και της λειτουργίας του School of Leadership Practice. Θα διαρκέσει 2,5 ημέρες, περιλαμβάνει πιστοποίηση, και απευθύνεται στους CEOs που επιθυμούν να δυναμώσουν τη γνώση τους σχετικά με αποτελεσματικές στρατηγικές λειτουργίας και διακυβέρνησης ενός Διοικητικού Συμβουλίου, να μεγιστοποιήσουν την ικανότητα του Διοικητικού τους Συμβουλίου στην εκτέλεση των μελλοντικών στρατηγικών του οργανισμού, και να υπηρετήσουν επιτυχώς στο μέλλον ως μέλη ενός Διοικητικού Συμβουλίου.

    Κεντρικός εισηγητής και διευθυντής του προγράμματος είναι ο Andrew Kakabadsse: κορυφαίος επιστήμονας στον συγκεκριμένο χώρο, καθηγητής διακυβέρνησης και ηγεσίας στο Henley Business School, Πρόεδρος του Heney Directors’ Forum, και επίτιμος καθηγητής στο Cranfield University. Ο Kakabadse θα καλύψει, κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ημερών, το ακαδημαϊκό και θεωρητικό σκέλος του προγράμματος, στηριζόμενος, ανάμεσα στα άλλα, στα αποτελέσματα της εκτεταμένης έρευνας που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως και που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει αναλύσεις πρακτικών από 12.500 επιχειρήσεις και 5.000 Διοικητικά Συμβούλια σε 43 χώρες. Οι εφαρμογές της θεωρίας στην τοπική πραγματικότητα θα παρουσιαστούν την τρίτη μέρα από δύο από τους πιο διακεκριμένους προέδρους στην ελληνική αγορά: τον κ. Μ. Οικονομάκη, Πρόεδρο του Ομίλου Π. Πετρόπουλου, και τον κ. Γ. Στάσση, Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ, οι οποίοι θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους και ένα εύρος πιθανών λύσεων σε προβλήματα που άπτονται των οικονομικών και επιχειρηματικών ιδιαιτεροτήτων στη χώρα μας.

    Ποια είναι τα σχέδιά σας για τα επόμενα βήματα του School of Leadership Practice;

    Το School of Leadership Practice απευθύνεται σε μία εξειδικευμένη αγορά (niche market) της οποίας οι ανάγκες αλλάζουν συνεχώς, ακολουθώντας το ρεύμα της τοπικής και παγκόσμιας εξέλιξης. Το CEO Clubs αποτελεί βαρόμετρο των αλλαγών αυτών, καθώς παρακολουθεί επιμελώς τον σφυγμό της αγοράς. Αφουγκραζόμαστε συνεχώς τις ανάγκες των μελών μας, και είμαστε ήδη σε επικοινωνία με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, ομιλητές, και ιδρύματα τοπικής και παγκοσμίου εμβέλειας για τον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων τα οποία θα ανακοινώσουμε συντόμως. Κυρίως, μέσα από τις πρωτοβουλίες μας αυτές, καλούμε τους CEOs της χώρας μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμπορευτούμε για τον επαναπροσδιορισμό και τη συν-δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για όλους.



    ΣΧΟΛΙΑ