• Business

    Done deal: Σώθηκε ο Μαρινόπουλος!

    • NewsRoom
    Σκλαβενίτης

    Οι κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Λεωνίδας Μαρινόπουλος


    Ως από μηχανής θεός, ο όμιλος Σκλαβενίτη ήρθε πριν λίγο καιρό για να διασώσει ότι είχε απομείνει από τη χαμένη αυτοκρατορία της Μαρινόπουλος Α.Ε. Πλέον, τα ψέματα τελείωσαν, οι όροι της συμφωνίας έχουν γίνει πλήρως αποδεκτοί από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη και το μόνο που εκκρεμεί είναι το τυπικό του θέματος: η υπογραφή.

    Όπερ και εγένετο. Ή για να είμαστε ακριβείς, η εν λόγω διάσωση θα αποτελεί παρελθόν μόλις σε λίγες ώρες. Με απλά λόγια λοιπόν, αυριο – εκτός απροόπτου- πέφτουν οι υπογραφές.

    Το σκηνικό στο χώρο των σούπερμάρκετ στην Ελλλάδα αλλάζει με τη Σκλαβενίτη ΑΕΕ να κάνει διπλό deal αναλαμβάνοντας από τη μία τη μεταβίβαση των δραστηριοτήτων της Μαρινόπουλος Α.Ε και παράλληλα τις τέσσερεις πιστώτριες του πάλαι ποτέ κολοσσού του λινιαικού εμπορίου.

    Αναλυτικότερα, το σχέδιο διάσωσης προβλέπει ότι ο Σκλαβενίτης θα δώσει συνολικά 125 εκατ. ευρώ- τα 15 πρώτα ως ενδιάμεση χρηματοδότηση (ο όμιλος Μαρινόπουλος θα συνεισφέρει επίσης 10 εκατ. ευρώ χωρίς ωστόσο να συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτή), αύριο με τις υπογραφές θα δοθούν άλλα 60 εκατ. και το υπόλοιπο ποσό των 50 εκατ. ευρώ θα δοθεί έως το 2017. Παράλληλα, η Σκλαβενίτης θα λάβει δάνειο ύψους 360 εκατ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες εάν θελήσουν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα να αποκτήσουν το 25% της νέας εταιρείας με τη Σκλαβενίτη να διαχειρίζεται το υπόλοιπο 75%.

    Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η εταιρεία θα ευννοηθεί κουρέματος των οφειλών της έως και 50%, αν και σε αυτή τη ρύθμιση δεν εντάσσονται οι προμηθευτές στους οποίους η Μαρινόπουλος χρωστούσε μέχρι και 100.000 ευρώ.

    Σημαντική ωστόσο παράμετρος είναι η διασφάλιση της εταιρείας Σκλαβενίτης, η οποία διαμήνυσε ότι παρά τις εξελίξεις στην όλη υπόθεση, οι εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος δεν κινδυνεύουν με απόλυση παρά μεταφέρονται τα δικαιώματά τους στα “κιτάπια” της νέας εταιρείας.

    Η αναδιάρθρωση του δικτύου ειδικά στην Αττική, όπου ο όμιλος Σκλαβενίτη είναι ήδη ισχυρός, θεωρείται νομοτελειακή. Κάτι τέτοιο άλλωστε μπορεί να υποδειχθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα κληθεί να εγκρίνει τη μεταβίβαση, αμέσως μετά την επικύρωσή της από το Πρωτοδικείο, που αναμένεται στις 21 Σεπτεμβρίου ή ενδεχομένως λίγο αργότερα, καθώς δεν αποκλείεται να ζητηθεί μικρή παράταση.

    Επισημαίνεται, ότι το δίκτυο της Μαρινόπουλος αποτελείται από 353 καταστήματα και 129 franchising. Η συμφωνία, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην αξιοπιστία που φέρει το όνομα Σκλαβενίτης, προβλέπει την οριστική αποχώρηση της οικογένειας Μαρινόπουλου από το νέο εγχείρημα. Ομοίως θα εγκαταλειφθεί κάθε αναφορά στην παλιά επωνυμία της επιχείρησης και το νέο δίκτυο θα φέρει την επωνυμία της εταιρείας Σκλαβενίτης.

    Η διείσδυση του Σκλαβενίτη στην υπόλοιπη χώρα, πλην Αττικής, αποτελεί άλλωστε το ισχυρό πλεονέκτημα της συμφωνίας, σε συνδυασμό με την απόκτηση των 33 υπερμάρκετ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/paremvasi-sklaveniti-meso-mononews-gia-tous-15000-ergazomenous-tis-marinopoulos/69339



    ΣΧΟΛΙΑ