• Business

    Δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε σε θάνατο για απάτη 27 δισ. δολαρίων

    • NewsRoom
    Τρουργκ Μάι Λάν

    Τρουργκ Μάι Λάν


    Σε θάνατο καταδίκασαν οι αρχές του Βιετνάμ, τη δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τρουργκ Μάι Λάν (Trương Mỹ Lan),  ιδρυτή του ομίλου ανάπτυξης ακινήτων Van Thinh Phat, σε μια απάτη αρκετών δισ. δολαρίων η οποία χαρακτηρίστηκε το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της νοτιοανατολικής Ασίας.

    Η Λαν είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2022, καθώς κατηγορήθηκε πως χρησιμοποίησε πλαστές αιτήσεις για δάνεια προκειμένου να επεξεργαστεί περισσότερα από 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την Sai Gon Joint Stock Commercial Bank, την οποία έλεγχε, προκαλώντας πανικό στη τράπεζα με μαζικές αναλήψεις.

    Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Βιετνάμ, η επιχειρηματίας κατηγορήθηκε για παράνομη έκδοση δανείων αξίας  δεκάδων εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, το 2018 και το 2019 καθώς και ότι χρησιμοποίησε 916 πλαστές αιτήσεις για δάνεια για να οικειοποιηθεί περισσότερα από 304 τρισεκατομμύρια dong (12,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από την Sai Gon Joint Stock Commercial Bank , της οποίας κατείχε πάνω από το 90% των μετοχών, από τις 9 Φεβρουαρίου 2018 έως τις 7 Οκτωβρίου 2022.

    Λίγες ημέρες πριν τη σύλληψή της, μάλιστα, τρεις υπάλληλοι της τράπεζας είχαν αυτοκτονήσει.

    Τον Μάρτιο του 2024, ξεκίνησε η δίκη για υπεξαίρεση, δωροδοκία και παραβίαση τραπεζικών κανονισμών.

    Οι δικαστές δήλωσαν πως ενώ η υπεξαίρεση ήταν αξίας 12,5 δισ. δολάρια, οι συνολικές ζημιές που προκλήθηκαν από την απάτη ανέρχονται πλέον σε 27 δισ δολάρια – ποσό που ισοδυναμεί με το 6% του ΑΕΠ του Βιετνάμ το 2023.  Έτσι, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ανακοινώθηκε την Πέμπτη, η Λαν καλείται να επιστρέψει 27 δισ. δολάρια, ποσό που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ενδέχεται να μην επιστραφεί ποτέ. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η θανατική ποινή επιβλήθηκε προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην επιχειρηματία, για να εισπράξει τα χαμένα δισεκατομμύρια

    Για την πολύκροτη υπόθεση αυτή, κλήθηκαν να καταθέσουν 2.700 άτομα, ενώ συμμετείχαν 10 κρατικοί εισαγγελείς και περίπου 200 δικηγόροι. Τα αποδεικτικά στοιχεία βρίσκονταν σε 104 κιβώτια συνολικού βάρους έξι τόνων. Ογδόντα πέντε κατηγορούμενοι δικάστηκαν μαζί με την Τρουνγκ Μάι Λαν. Η Λαν αρνήθηκε τις κατηγορίες και κατηγόρησε τους υφισταμένους της.

    Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν ο σύζυγός της, ο οποίος καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλάκισης, αλλά και η 35χρονη ανιψιά της, Truong Hue Van, 34 ετών, Διευθύνων Σύμβουλος μιας εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, η οποία καταδικάστηκε σε 17 χρόνια φυλάκισης. Η Truong Hue Van παραδέχτηκε ότι ίδρυσε 52 εικονικές εταιρείες και τέσσερις κανονικές για να λάβει 155 δάνεια στην SCB.

    Truong Hue Van
    Truong Hue Van

    Διαβάστε επίσης

    Παπουτσάνης: Νέα υπεύθυνη Εσωτερικού Ελέγχου η Δήμητρα Φουντουλάκη

    Όλγα Κεφαλογιάννη: Το Υπουργείο Τουρισμού έχει για πρώτη φορά κονδύλια ώστε να αναπτύξει την τουριστική προσφορά

    Ιάκωβος Γιαννακλής: Η τεχνολογία ανοίγει νέα εποχή στον τραπεζικό τομέα



    ΣΧΟΛΙΑ