• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Διορισμός-έκπληξη στην Ιρλανδία: Ποιος είναι ο ελληνοκυπριακής καταγωγής νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας

    • Bloomberg


    Τον Gabriel Makhlouf, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύμβουλο της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, διόρισε η Ιρλανδία ως νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, προκαλώντας έκπληξη με την επιλογή της.

    Ο 52χρονος Makhlouf θα διαδεχθεί τον Philip Lane, ο οποίος μετακομίζει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών. Αν και το Bloomberg News ανέφερε πρώτο τον Makhlouf ως πιθανό υποψήφιο την Τετάρτη, φαβορί για τη θέση θεωρείτο ότι ήταν η υποδιοικήτρια Sharon Donnery.

    Γεννημένος στην Αίγυπτο το 1960 από γονείς με βρετανική και ελληνική καταγωγή (Κύπριο-Βρετανό πατέρα και μητέρα ελληνοαρμενικής καταγωγής), ο διορισμός του Makhlouf ακολουθεί μια ευρύτερη τάση πρόσληψης ξένων με διεθνή εμπειρία στις κεντρικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια. Ο Mark Carney, Καναδός, πλησιάζει στο τέλος της θητείας του ως Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώ ο Stanley Fischer υπήρξε αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, έχοντας προηγουμένως διοικήσει την Τράπεζα του Ισραήλ.

    Ο Makhlouf είναι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Νέας Ζηλανδίας, έχοντας εργαστεί στο παρελθόν στο Δημόσιο του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι ευθύνες του περιλάμβαναν την ανάπτυξη πολιτικής για θέματα εσωτερικής και διεθνούς φορολογίας και κοινωνικής πρόνοιας.

    Για την Donnery ο διορισμός αυτός ήταν το δεύτερο πλήγμα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Θεωρήθηκε φαβορί για να διευθύνει το εποπτικό όργανο της ΕΚΤ, αλλά έχασε από τον Ιταλό Andrea Enria όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ψήφισαν σε μυστική ψηφοφορία τον Νοέμβριο. Αυτό εν μέρει μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η επιλογή της θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την επιλογή του Lane ως επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ λίγους μήνες αργότερα.

    Η παράβλεψη της Donnery εκ μέρους της ΕΚΤ υπονόμευσε την πρωτοβουλία του θεσμού για την εκπροσώπηση των δύο φύλων. Μόνο μία από τους έξι υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο σημερινό Εκτελεστικό Συμβούλιο – που ορίζεται από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης – είναι γυναίκα και όλοι οι επικεφαλής κεντρικών τραπεζών στην Ευρωζώνη είναι άνδρες. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει απευθύνει επανειλημμένα έκκληση για περισσότερες γυναίκες στο εκτελεστικό συμβούλιο και στο διοικητικό συμβούλιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τα σχόλια του Powell ρίχνουν τις ευρωαγορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Β. Μαρινάκης: Σημαντική συμφωνία με ενεργειακό κολοσσό στην αγορά LNG

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ανησυχία στο EuroWorking Group για τις προεκλογικές παροχές 1,1 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ