• Οικονομία

    Ανησυχία στο EuroWorking Group για τις προεκλογικές παροχές 1,1 δισ. ευρώ


    Εξηγήσεις στους ομολόγους του, κατά τη διάρκεια του EuroWorking Group καλείται να δώσει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, σχετικά με την ανακάλυψη του έξτρα πλεονάσματος ύψους 1,1 δισ καθώς επίσης και το σκεπτικό της κυβέρνησης για έκτακτες παροχές.

    Στόχος του αναπληρωτή υπουργού είναι να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων αναφορικά με το σχεδιασμό της κυβέρνησης για ελαφρύνσεις και αποκατάσταση μέρους των απωλειών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι με την καταβολή μιας 13ης σύνταξης ή ενός 13ου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες αντιδράσεις θα είναι μάλλον αρνητικές, υπό την έννοια ότι υπάρχει προβληματισμός για την υποεκτέλεση των δημοσίων δαπανών και ειδικά για τις περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Ωστόσο το νέο πακέτο Τσίπρα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών από την ερχόμενη Δευτέρα στα πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

    Οι νεότερες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος δείχνουν πιθανές νέες έκτακτες προεκλογικές παροχές της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ άμεσα εντός των επομένων εβδομάδων και υποσχέσεις ελαφρύνσεων δισεκατομμυρίων για την επόμενη τριετία.

    Συγκεκριμένα οι φοροελαφρύνσεις περιλαμβάνουν:

    -Διατήρηση αφορολογήτου: 1,920 δισ. ευρώ το 2021 και 2,058 δισ. ευρώ μετά από το 2021.

    -Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%: 877 εκατ. ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά από το 2021.

    -Αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς: 368 εκατ. ευρώ το 2020 και 613 εκατ. ευρώ από το 2021 και μετά

    -Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ: 209 εκατ. ευρώ

    -Μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις: 150- 180 εκατ. ευρώ

    -Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ.

    -Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 23%: περί τα 500 εκατ. ευρώ.

    -Μετατάξεις προϊόντων από ΦΠΑ 24% σε 13%: η αρχική πρόβλεψη το καλοκαίρι του 2015 όταν πέρασε το 3ο Μνημόνιο ήταν περίπου 2,3 δις σε ετήσια βάση αλλά λίγους μήνες αργότερα στον προϋπολογισμό του 2016 η απόδοση περιορίστηκε σε περίπου 1,3 δισ λόγω μείωσης κατανάλωσης .

    -Εκτίμηση για 13η σύνταξη δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Το σύνολο των συνταξιούχων είναι περίπου 2,6 εκατομμύρια, άρα με ένα ποσό των 400 ευρώ ανά άτομο, το κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το εκτιμώμενο φετινό υπερπλεόνασμα.

    Οι ομόλογοι του κ. Χουλιαράκη στο EWG θα ενημερωθούν επίσης και για την πορεία οριστικοποίησης των ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις σε εφορία και ταμεία. Η ρύθμιση για τα ταμεία είναι έτοιμη να πάρει την σειρά της για ψήφιση ανάλογα με την προθεσμία που θα οριστεί από την Βουλή. Η ρύθμιση όμως για τις οφειλές προς την εφορία έχει ακόμη λεπτομέρειες που θα πρέπει να οριστικοποιηθούν πριν πάρει και αυτή την ρύθμιση για την Βουλή.

    Τέλος ένα ακόμη σημαντικό θέμα που θα έχει η ελληνική ατζέντα είναι το αίτημα που υποβλήθηκε  μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα για την αποπληρωμή μέρους της οφειλής της Ελλάδας στο ΔΝΤ προς τον ESM.

    Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα συμμετέχουν στην συνεδρίαση θα αναλάβουν όχι μόνο να περιγράψουν αλλά και να υποστηρίξουν το ελληνικό αίτημα. Θα εξηγήσουν δηλαδή ότι η αποπληρωμή των 3,7 δισ. από τα 9,7 δισ. ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα να βελτιώσει το προφίλ πληρωμών για το χρέος και κατά συνέπεια να αποπληρώσει και τα ευρωπαϊκά δάνεια της. Κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και από το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: EWG: Ενοχλημένοι οι ευρωπαίοι με την αύξηση του κατώτατου μισθού-Περιμένουν τον Χουλιαράκη για εξηγήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με πακέτο παροχών 5+1 δισ. στo Euroworking Group η κυβέρνηση ενόψει εκλογών

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Μας τρολάρει ο Τσακαλώτος: Το εισόδημα της μεσαίας τάξης αυξήθηκε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ!



    ΣΧΟΛΙΑ