• ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε.: Στο β’ εξάμηνο του 2024 παραδίδεται η επένδυση των 10.000 τ.μ.

    Από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας

    Εργοστάσια ΔΙΟΠΑΣ

    Στην ολοκλήρωση μίας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας προχωρά η ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε., η οποία έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη και μετράει περισσότερο από 60 χρόνια ζωής.

    Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στην κατασκευή για ιχθυοκαλλιέργειες, αλιεία, αθλητισμό, σκίαση, προστασία, δίχτυα αντιανεμικά, καθώς επίσης και κάθε ειδική κατασκευή με βάση το δίχτυ.

    Ο Συμεών Διαμαντίδης, που έχει τον διπλό ρόλο του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, καθώς και του Προέδρου του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, μιλάει στο mononews για τη νέα επένδυση της ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε. που θα παραδοθεί το β’ εξάμηνο του 2024, αλλά και για την πορεία της χώρας μας για τις εξαγωγές.

    Τι περιλαμβάνει η νέα εγκατάσταση που ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους;

    Οι νέες εγκαταστάσεις της ΔΙΟΠΑΣ είναι 10.000 τ.μ. και περιλαμβάνουν χώρους παραγωγής διχτυών για ιχθυοκαλλιέργεια, αλιεία, αθλητισμό, σκίασης και προστασία.

    Επίσης, στο νέο μας κέντρο εντάσσονται ερευνητικό ενυδρείο εμβαδού 2.000 τ.μ. εκθετήριο προϊόντων και παλαιών αλιευτικών εργαλείων, εστιατόριο και καφετέρια.

    Ακόμη έχουν παραχωρηθεί 450 τ.μ. προς χρήση στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος για τη δημιουργία παραρτήματος του εργαστηρίου Βιολογίας & Ιστολογίας, Μικροσκοπίας & Ανάλυσης εικόνας, Συστημικής Βιομετρίας (Β.Ι.Μ.Α.ΣΥ.Β). Οι χώροι παραγωγής είναι έτοιμοι και ήδη χρησιμοποιούνται, ενώ τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν μέσα στο 2024.

    Ποιο είναι το επενδυτικό σας πλάνο για την επόμενη τριετία;  

    Το επενδυτικό πλάνο της επόμενης τριετίας περιλαμβάνει νέους χώρους παραγωγής 5.000 τ.μ. όπου θα εγκατασταθούν νέα καινοτόμα μηχανήματα παραγωγής διχτυών, καθώς θα ξεκινήσει νέα παραγωγή διχτυών από ανακυκλωμένα νήματα από παλιά δίχτυα.

    Επιδιώκετε να απασχολείτε προσωπικό από τις τοπικές κοινωνίες; Σε τι ποσοστό των εργαζομένων ανέρχεται; Ποια η πηγή ταλέντων και προσλήψεων;

    Στην παρούσα φάση η ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε. απασχολεί περίπου 100 άτομα. Το 95% προέρχονται από την Τοπική Κοινωνία και η αναλογία είναι υπέρ των γυναικών, καθώς το ποσοστό τους επί του συνόλου των εργαζομένων ανέρχεται 80% και το υπόλοιπο είναι άντρες.

    Όσον αφορά τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων η εταιρεία συνεργάζεται με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής, όπου έχει δημιουργήσει σχολή εκμάθησης ραφής διχτυών. Πιο συγκεκριμένα η ΔΙΟΠΑΣ στέλνει δύο στελέχη της να εκπαιδεύσουν τους άνεργους και τις άνεργες της περιοχής στη ραφή των διχτυών.

    Σημαντική είναι και η συμβολή μας στην οικονομία της περιοχής, καθώς δημιουργούνται θέσεις εργασίας για τους κατοίκους. Μάλιστα, λόγω της επέκτασης ενδέχεται να χρειαστούμε εργαζόμενους λόγω της επέκτασης και θα αντλήσουμε εκπαιδευμένους ανέργους από τη σχολή.

    Συμεών Διαμαντίδης, Προέδρος και Διευθύνων Σύμβούλος της ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε. και Πρόεδρος του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων
    Συμεών Διαμαντίδης, Προέδρος και Διευθύνων Σύμβούλος της ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε. και Πρόεδρος του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων

    Η ΔΙΟΠΑΣ δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή. Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς σας επηρεάζει; Αν ναι, πως;

    Η ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε. δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή. Μεταξύ των χωρών που αναπτύσσουμε τη δράση της βρίσκονται η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, ενώ δραστηριοποιούμαστε και στο Ισραήλ σε ένα πολύ μικρό βαθμό όσον αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες.

    Επομένως, παρά τη σύγκρουση του εν λόγω κράτους με τη Χαμάς, οι εξαγωγές μας δεν επηρεάζονται και δεν εξάγονται δίχτυα προς εκεί από τη ΔΙΟΠΑΣ.

    Πώς επηρεάζουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις τις εξαγωγές της χώρας και πώς εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν το ισοζύγιο;

    Οι εξαγωγές της χώρας με βάση τα τελευταία δεδομένα έως τέλος Σεπτεμβρίου δεν επηρεάζονται και συνεχίζουν τη δυναμική τους πορεία.

    Όσον αφορά τα προϊόντα έχουμε μικρή αύξηση των εξαγωγών έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 (χωρίς να συμπεριλάβουμε τα πετρελαιοειδή)

    Στις υπηρεσίες (περιλαμβάνεται ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ναυτιλία οι τεχνολογίες κ.λ.π.) καταγράφεται αύξηση περίπου 15-20%.

    Εκτιμούμε ότι οι συνολικές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών θα ξεπεράσουν το 50% του ΑΕΠ και τα 100 δισ. ευρώ.

    Σημαντικότατο είναι επίσης, το γεγονός, ότι έχουμε αρκετή μείωση των εισαγωγών προϊόντων και πρώτων υλών και έτσι μειώνεται το εμπορικό έλλειμμα το οποίο θα επηρεάσει προς τα κάτω και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.