• Business

    Δήμος Σητείας: Γιατί στηρίζει την τουριστική επένδυση του Κάβο Σίδερο

    Minoan Group

    Christopher Egleton, επικεφαλής Minoan Group Plc


    Επίσπευση της δίκης για να “ξεμπλοκάρει” η τουριστική επένδυση Ιτανος Γαία στην περιοχή του Κάβο Σίδερο στη Σητεία της Κρήτης, ζητά με επιστολή του προς το Συμβούλιο της Επικρατίας, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σητείας, στηρίζοντας έτσι και εμπράκτως την υλοποίηση της επένδυσης.

    Σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμος Σητείας θα παραστεί στο δικαστήριο, μέσω του δικηγόρου Κωνσταντίνου Λαντζανάκη, προς υπεράσπιση του κύρους του Προεδρικού Διατάγματος της τουριστικής επένδυσης Ιτανος Γαία από την εταιρία Minoan Group.

    Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί και συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης κ. Πετράκη Πελαγία , ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ζερβάκης Γεώργιος, καθώς φορείς και πολίτες του Δήμου Σητείας τόσο απ΄ αυτούς που είχαν ταχθεί υπέρ της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσον και απ΄ αυτούς που είναι ενάντια στην προσφυγή και υπέρ του προεδρικού διατάγματος για τη συγκεκριμένη επένδυση.

    dimos sitias

    Μετά από αναλυτική συζήτηση των μελών του δ.σ. έγινε σαφές ότι ο Δήμος Σητείας τάσσεται υπέρ της πραγματοποίησης επενδύσεων στην περιοχή και ιδίως όταν πρόκειται για επενδύσεις στο χώρο του τουρισμού, οι οποίες είναι προσεκτικά σχεδιασμένες, με σεβασμό προς το περιβάλλον και αναμένεται να δημιουργήσουν άμεσες θέσεις εργασίας, θέσεις έμμεσης απασχόλησης λόγω της αύξησης της ζήτησης γεωργικών προϊόντων, της αύξησης της ζήτησης σε όλο το φάσμα του τομέα της παροχής υπηρεσιών, στη δημιουργία εσόδων για το Δήμο, άμεσα και έμμεσα, επενδύσεις που θα συμβάλουν ενεργά στην παγκόσμια αναγνωρισιμότητα του προορισμού της Σητείας, ιδίως σε συνδυασμό πλέον με τη λειτουργία του νέου αερολιμένα Σητείας, ο οποίος μπορεί να δεχθεί διεθνείς πτήσεις.

    Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ληφθεί υπ όψιν ότι, η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας τάσσεται υπέρ της πραγματοποίησης της εν λόγω επένδυσης, η οποία καθυστερεί εδώ και δεκαετίες από περιορισμένη μερίδα ελάχιστων κατοίκων που δεν επιθυμούν την τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το, από 7 Μαρτίου 2016, Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει χρήση γης τουρισμού και αναψυχής με σχετικούς περιορισμούς και όρους δόμησης σε απόλυτη συμβατότητα με το ισχύον για την περιοχή ΣΧΟΟΑΠ (Δ.Δ. Ιτάνου) με αυστηρούς όρους προστασίας για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον σε ζώνη εκτάσεως 13.183 στρεμμάτων.

    cavo sidero

     

    Η επένδυση της Minoan Group

    Η Minoan Group, που εστιάζει στον τομέα αναψυχής και ταξιδιών, άρχισε να υποβάλει αιτήσεις για άδειες οικοδόμησης ενός πολυτελούς θέρετρου το 1991, αφού μίσθωσε την ακατοίκητη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο από κοινωφελές ίδρυμα της Μονής Τοπλού. «Το σχέδιο, ωστόσο, συνάντησε γρήγορα αντιστάσεις από ξενοδόχους της Κρήτης με επιρροή και τους πολιτικούς υποστηρικτές τους καθώς και από περιβαλλοντικούς ομίλους» είχε δηλώσει ο εκτελεστικός πρόεδρος της Minoan, Christopher Egleton.

    Η βρετανική εταιρεία διαπραγματεύθηκε το σχέδιο με 10 διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και αντιμετώπισε με επιτυχία μία ντουζίνα αγωγών, μεταξύ των οποίων και την αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας της Μονής στη χερσόνησο, την οποία χρησιμοποιούσε επί αιώνες ως περιοχή για βοσκή.

    Το ξενοδοχειακό συγκρότημα περιορίσθηκε από 6.000 σε 2.000 κρεβάτια, καθώς έγιναν αυστηρότερες στην Ελλάδα οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις για μεγάλης κλίμακας τουριστικά σχέδια, αναφέρει η εφημερίδα. Το συγκρότημα περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ, εργοστάσιο αφαλάτωσης και ένα μουσείο φυσικής ιστορίας για την περιοχή. Ο κ. Christopher Egleton δήλωσε ότι το θέρετρο θα λειτουργεί όλο το έτος, δημιουργώντας 1.200 μόνιμες θέσεις εργασίας και επιπλέον 2.000 για τους τοπικούς προμηθευτές.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/pii-foris-tis-kritis-stirizoun-tin-touristiki-ependisi-sto-kavo-sidero/46118

     



    ΣΧΟΛΙΑ