• Business

    Δημοπρατείται το πρώτο superyacht Ρώσου μεγιστάνα για χρέη προς την JPMorgan

    • Bloomberg
    Dmitry Pumpyansky

    Dmitry Pumpyansky


    Ένα κατασχεσμένο superyacht που ανήκε στον υπό κυρώσεις Ρώσο επιχειρηματία Dmitry Pumpyansky, θα πουληθεί σε δημοπρασία την Τρίτη, αφού ο δισεκατομμυριούχος δεν αποπλήρωσε δάνειο της JPMorgan Chase & Co. αναφέρει το bloomberg.

    Θα είναι το πρώτο superyacht που θα δημοπρατηθεί από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τις αρχές να κατάσχουν πολυτελή πλοία σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο, είπε τηλεφωνικά στο Bloomberg ο Nigel Hollyer, μεσίτης στον οίκο δημοπρασιών Howe Robinson Partners.

    Το Axioma κατασχέθηκε στο Γιβραλτάρ τον Μάρτιο από τις αρχές του βρετανικού εδάφους στην είσοδο της Μεσογείου. Το πλοίο αποτιμάται στα 63 εκατομμύρια στερλίνες αν και αναμένεται να πουληθεί κάτω από αυτή την τιμή, ανέφερε το BBC, χωρίς να αποκαλύψει την πηγή της εκτιμώμενης αξίας.

    Τον περασμένο μήνα η JPMorgan κέρδισε δικαστική απόφαση στο Γιβραλτάρ που άνοιξε τον δρόμο για την πώληση του 73 μέτρων (240 ποδιών) σκάφους αφού ο Pumpyansky αθέτησε την πληρωμή δανείου 20,5 εκατομμυρίων ευρώ (20,6 εκατομμυρίων δολαρίων) που ήταν συνδεδεμένο με το πλοίο, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο δικαστικά έγγραφα. Εκπρόσωπος της τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Το πλοίο που διαθέτει 5 καταστρώματα, πισίνα υπερχείλισης και κινηματογράφο 3D, έχει προσελκύσει ένα «απίστευτο ενδιαφέρον», είπε ο Hollyer, επικαλούμενος τα 115 αιτήματα και τις 28 επιθεωρήσεις από πιθανούς αγοραστές μέχρι σήμερα. Αρνήθηκε να σχολιάσει την αξία του yacht, επικαλούμενος το σύμφωνο εμπιστευτικότητας.

    Ο Pumpyansky έχτισε την περιουσία του στον κλάδο της χαλυβουργίας. Πριν του επιβληθούν κυρώσεις τον Μάρτιο, είχε τον έλεγχο της TMK PJSC, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χαλυβδοσωλήνων της Ρωσίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι Ευρωπαίοι κατάσχουν τα mega yachts των Ρώσων δισεκατομμυριούχων

    Πωλείται το γιοτ στο οποίο η πριγκίπισσα Νταϊάνα πέρασε το τελευταίο της καλοκαίρι



    ΣΧΟΛΙΑ