• Business

    Δημήτρης Μαντζούνης: Αυτό είναι το στρατηγικό πλεονέκτημα της Alpha Bank έναντι των άλλων τραπεζών

    Δημήτρης Μαντζούνης Alpha Bank

    Δημήτρης Μαντζούνης,. Διευθύνων σύμβουλος Alpha Bank


    O Δημήτρης Μαντζούνης σήμερα μιλώντας στην Γενική συνέλευση της Alpha Bank ήταν κατηγορηματικός. Αναφερόμενος στην πορεία της τράπεζας την οποία διοικεί , επισήμανε το στρατηγικό πλεονέκτημα της ισχυρής κεφαλαιακής της βάσης στο ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον (δείκτης CET I στο 16,1% που αντιστοιχεί σε κεφάλαια 8,7 δις. ευρώ). Τόνισε δε σε όλους τους τόνους ακόμα ότι ο όμιλος έχει ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση  (89% η συμμετοχή των ιδιωτών από 34% προ της ΑΜΚ, η οποία υπερκαλύφθηκε αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές). Ο γνωστός τραπεζίτης με πείρα πάνω από 30 χρόνια στην τραπεζική γνωρίζει τους κινδύνους που υπάρχουν στην περίπτωση που δεν τηρηθεί η νέα συμφωνία κυβέρνησης θεσμών.

    Μαντζούνης: Πρέπει να εξαλειφθεί η πολιτική αβεβαιότητα 

    “Η νέα συμφωνία με τους εταίρους δύναται να αποτελέσει απαρχή της πορείας για την έξοδο από την κρίση υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας , κ. Δημήτριος Μαντζούνης, τονίζοντας επίσης την ανάγκη να εξαλειφθεί κάθε πολιτική  αβεβαιότητα. Aναφέρθηκε ακόμα στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας ότι ο πλέον σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του θέματος, είναι η ανάκαμψη της οικονομίας.

    Αναφερόμενος στα καθυστερούμενα δάνεια, είπε ότι το δ’ τρίμηνο του 2015 οι νέες καθυστερήσεις ανήλθαν σε 214 εκατ. ευρώ, λιγότερες από το 50% των καθυστερήσεων του δ’ τριμήνου του 2014.

    Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2015, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας ανερχόταν σε 36,8%, οι προβλέψεις ανήλθαν σε 3 δις. ευρώ και ο δείκτης κάλυψης επισφαλών δανείων από προβλέψεις στο 69% (μαζί με τις ενσώματες εξασφαλίσεις 126%). Το συνολικό απόθεμα προβλέψεων της τράπεζας  ανέρχεται σε 15,8 δις. ευρώ (26% του συνόλου των δανείων).

    Πολλοί δεν πλήρωναν 

    Αναφερόμενος στην συμφωνία με την KKR για την διαχείριση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, ο CEO του ομίλου   είπε ότι κάποιοι επιχειρηματίες είχαν συνηθίσει να μην πληρώνουν. “Εφόσον αυτό αλλάξει και υπάρξει θέληση να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις , εμείς είμαστε εδώ”. Όσο για την συνεργασία με την Actua , που αφορά την διαχείριση στεγαστικών δανείων, είπε πως στόχος είναι όλοι να έχουν ένα σπίτι.

    Βασίλης Ράπανος , Πρόεδρος Alpha Bank. Δημήτρης Μαντζούνης . CEO Alpha Bank.
    Βασίλης Ράπανος , Πρόεδρος Alpha Bank. Δημήτρης Μαντζούνης . CEO Alpha Bank.

    Τι είπε ο Βασίλης Ράπανος 

    “Το Brexit δημιουργεί δυσμενές κλίμα στις αγορές και πιθανόν θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και για την Ελλάδα.  Ελπίζουμε να βρεθεί σύντομα ο τρόπος για την ομαλή έξοδο”, ανέφερε  ο πρόεδρος της τράπεζας Βασίλης Ράπανος. Όπως τόνισε ο κ. Ράπανος, η αποεπένδυση είναι τεράστια στην Ελλάδα, “Το 2007 οι επενδύσεις ήταν στο 25% του ΑΕΠ και πέρυσι μόλις υπερέβησαν το 11%, υπολειπόμενες μάλιστα των αποσβέσεων του παραγωγικού εξοπλισμού” και ευθύνεται για την εκρηκτική άνοδο της μακροχρόνιας ανεργίας, ιδίως των νέων.

    Ο κ. Ράπανος αναφέρθηκε στην στρατηγική για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η οποία λαμβάνει ως βάση  την αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων και σε όλες τις δραστηριότητες. Πρόκειται, όπως είπε, για στρατηγική που δημιουργεί αντικίνητρα για εργασία και επενδύσεις, κίνητρα για φοροδιαφυγή και μείωση των δημοσίων εσόδων. Όπως είπε, πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή και να βελτιωθεί η αύξηση των φορολογικών εσόδων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/dnt-karfoni-deutsche-bank-aftos-ine-o-megaliteros-kindinos-gia-chrimatopistotiko-sistima/57427

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/giati-30-promitheftes-theloun-na-ptochefsoun-ton-marinopoulo-legontas-oti-echi-terastia-akiniti-periousia/57438



    ΣΧΟΛΙΑ