• Business

  Δίκη Λαβίδα (2η ημέρα): Οι αρχές των ΗΠΑ θα κατασχέσουν 49 εκατ. δολάρια απο τον Ελβετό trader Μαρκ 

  WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • Του Δημήτρη Τσάκα - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  Τηλέμαχος Λαβίδας, Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί (Marc Demane-Debih), Γιώργος Νίκας


  Με τις καταθέσεις του προέδρου της «Ariad», ο οποίος δάνεισε τον Θανάση Λαβίδα με 1 εκατ. δολάρια, και του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί, συνεχίστηκε η δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα.

  ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τις καταθέσεις του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της «Ariad Pharmaceuticals Inc.», Χάρβεϊ Τζ. Μπέργκερ (Dr. Harvey J. Berger), του πράκτορα του FBI που εκτέλεσε το ένταλμα σύλληψης, κ. Κρίστοφερ Γιουν (Christopher Youn), και του βασικού μάρτυρα κατηγορίας Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί (Marc Demane-Debih) συνεχίστηκε την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020, για δεύτερη μέρα, η δίκη του ομογενή επιχειρηματία Τηλεμάχου Λαβίδα  (Telemaque Lavidas). 

  Η δίκη, όπως έγραψαν οι ιστοσελίδες www.anamniseis.net  και www.mononews.gr  ξεκίνησε τη Δευτέρα,  στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Νότιο Μανχάταν (United States District Court for the Southern District of New York) και, όπως επεσήμανε η δικαστής Denise Louise Cote υπολογίζεται να διαρκέσει έως και την 28η Ιανουαρίου 2020.

  Την ίδια περίπου χρονική στιγμή που κατέθετε ο Δρ. Χάρβεϊ Μπέργκερ σε άλλη αίθουσα του εν λόγω Δικαστηρίου ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, Μπράιαν Κόχεν (Bryan Cohen) παραδέχτηκε την ενοχή του για την συμμετοχή στην εξαμελή σπείρα που συμμετείχε στο σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης «insider trading».  Η ποινή του υπολογίζεται σε 5 χρόνια φυλάκιση. 

  Στην ίδια σπείρα κατηγορούνται ότι συμμετείχαν ο ομογενής Τηλέμαχος Λαβίδας και ο ‘Ελληνας φίλος του Γιώργος Νίκας, ο οποίος διέφυγε της σύλληψης ευρισκόμενος στην Ελλάδα. 

  Κατάθεση Χάρβεϊ Τζ. Μπέργκερ

  Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με την εξέταση του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της «Ariad Pharmaceuticals Inc.», Χάρβεϊ Τζ. Μπέργερ (Dr. Harvey J. Berger), αρχικά από τον εισαγγελέα Ρίτσαρντ Κούπερ και στη συνέχεια από τον συνήγορο του ομογενή Τζόναθαν Στρίτερ (Jonathan R. Streeter).

  Ο Δρ. Χάρβεϊ Τζ. Μπέργκερ αν και η εταιρεία την οποία ίδρυσε και διηύθυνε για τρεις περίπου δεκαετίες βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου, εν τούτοις δεν είχε κατηγορηθεί από τις αρχές και τόσο ο εισαγγελέας και η υπεράσπιση, όσο και η ίδια η δικαστής ήταν αρκετά προσεκτικοί διότι δεν ήθελαν επουδενί τρόπο η κατάθεσή του αυτή να λάβει χαρακτήρα αποπομπής (impeachment). 

  Ο εισαγγελέας, κ. Κούπερ και ο δικηγόρος, κ. Στρίτερ εξέτασαν το μάρτυρα για τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τα άλλα δικαστικά έγγραφα ορμώμενοι από διαμετρικά αντίθετες σκοπιές. 

  Ο πρώτος για να αποδείξει ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας διοχέτευε στον Γεώργιο Νίκα τα απόρρητα στοιχεία που λάμβανε από τον πατέρα του Αθανάσιο Λαβίδα (Athanase Lavidas) και ο δεύτερος για να αποδείξει ότι η διαρροή των απόρρητων πληροφοριών γινόταν από άλλες πηγές, ακόμη και από τον ίδιο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και τους οικονομικούς αναλυτές.

  Η φιλία των δύο 

  Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα Κούπερ σχετικά με την γνωριμία του με τον Δρα Αθανάσιο Λαβίδα επεσήμανε ότι γνωρίζονταν από τα παιδικά τους χρόνια και ότι μετά τις σπουδές οι σχέσεις τους είχαν αποδυναμωθεί.  

  Το 2002 οι δρόμοι τους έσμιξαν και πάλι, διότι την εποχή εκείνη ο Δρ. Αθανάσιος (Θανάσης) Λαβίδας ήταν πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της Lavipharm, μιας από τις μεγαλύτερες εισηγμένες, στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας, φαρμακοβιομηχανίες της Ελλάδας.

  Καταλυτικό ρόλο στην αναθέρμανση των σχέσεων των δύο ανδρών, όπως παραδέχτηκε ο Δρ. Μπέργκερ έχει παίξει και η ελληνικής καταγωγής σύζυγός του και τα ταξίδια τους στην Ελλάδα.

  Το 2003 ο Δρ. Μπέργκερ πρότεινε στον Δρ. Αθανάσιο Λαβίδα να γίνει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ariad» και τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την πρότασή του.

  Κυρίαρχος ο ρόλος του Θανάση Λαβίδα στη Ariad 

  Μετά από μία περίπου δεκαετία και συγκεκριμένα το 2013 ο Δρ. Λαβίδας διορίστηκε ηγετικός σύμβουλος (lead director) και η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε ακόμη πιο συχνή. 

  Η ανάληψη των νέων καθηκόντων του έλαβε χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για την «Ariad Pharmaceuticals Inc.», διότι έλαβε την έγκριση από το FDA την άδεια παραγωγής του φαρμάκου   “Iclusig (ponatinib)» για την καταπολέμηση της λευχαιμίας. 

  Μετά από μερικούς μήνες το φάρμακο αυτό αποσύρθηκε από την αγορά λόγω των θρομβώσεων που προκαλούσε σε μερίδα ασθενών, αλλά το FDA επέτρεψε την χορήγηση σε ασθενείς που οι θεράποντες ιατροί το συνταγογραφούσαν. 

  Στη συνέχεια όμως το FDA έδωσε το πράσινο φως για την παραγωγή και διάθεση στην αγορά του εν λόγω φαρμάκου και οι τιμές των μετοχών της Ariad εκτινάχτηκαν στα ύψη.

  Ο εισαγγελέας ζήτησε διευκρινήσεις και σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της «Ariad Pharmaceuticals Inc.» από την εταιρεία Baxalta το 2015  και ο Δρ. Μπέργερ παραδέχτηκε ότι το καλοκαίρι του 2015 ανέθεσαν στην εταιρεία «Centerview Partners LLP» και την Νταρίνα Γουίνσδορ που σύμφωνα με την υπεράσπιση φέρεται να διέρρευσε απόρρητα στοιχεία στα μέλη του εν λόγω κυκλώματος.  Τελικά η συμφωνία -deal- μεταξύ των δύο εταιριών δεν έγινε.

  Ερωτηθείς εάν γνώριζε τον κατηγορούμενο Τηλέμαχο Λαβίδα ο κ. Μπέργκερ επεσήμανε ότι είχαν συναντηθεί 5-6 φορές στην Ελλάδα και στη Νέα Υόρκη. 

  Του δάνεισε 1 εκατ.  δολάρια 

  Απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα σχετικά με τα χρήματα που είχε δανείσει στον Αθανάσιο Λαβίδα επεσήμανε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες και ότι ο ίδιος και η μητέρα του του δάνεισαν σταδιακά ένα εκατομμύριο δολάρια και ο κ. Λαβίδας προέβη στην αποπληρωμή των οφειλόμενου ποσoύ και των τόκων και ότι το συμφωνητικό δανεισμού το υπέγραψαν όταν εξοφλήθηκε όλο το ποσό.

  Ο δικηγόρος Τζόναθαν Στρίτερ κατά την εξέταση του μάρτυρα χρησιμοποίησε έγγραφα που τους είχε προσκομίσει την Παρασκευή η Εισαγγελία και τα οποία αποδείκνυαν ότι υπήρχαν και άλλα πρόσωπα που διέρρεαν πληροφορίες μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο μάρτυρας. 

  Ο κ. Στρίτερ παρουσίασε δύο έγγραφα το πρώτο που αφορούσε μια ομιλία του κ. Μπέργκερ σε ένα συνέδριο με επενδυτές, όπου διέρρευσε πληροφορίες για την έγκριση της πώλησης του εν λόγω φαρμάκου στην Ευρώπη, δύο ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση στο κοινό της χαρμόσυνης είδησης, και το δεύτερο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε αναλυτές της εταιρείας.

  Η ερώτηση του κ. Στρίτερ εάν η οικονομική αδυναμία του Αθανασίου Λαβίδα οφείλονταν στον έλεγχο κεφαλαίων (capital control) που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης έμεινε αναπάντητη από το μάρτυρα λόγω της ένστασης του εισαγγελέα και την αποδοχή της από την Δικαστή.

  Ο πράκτορας του FBI

  Το απόγευμα κατέθεσε ο πράκτορας του FBI, Κρίστοφερ Γιουν ο οποίος επεσήμανε ότι συμμετείχε στην ομάδα που εκτέλεσε το ένταλμα σύλληψης του Τηλεμάχου Λαβίδα και ότι το πρωί της 12ης Οκτωβρίου 2019 συνέλαβε τον κατηγορούμενο στο σπίτι του Γιώργου Νίκα στο Μανχάταν και ο εισαγγελέας τον  κάλεσε να αναγνωρίσει τον κ. Λαβίδα.

  Στη συνέχεια παρουσίασε το κινητό τηλέφωνο και τον φορητό υπολογιστή που κατασχέθηκαν εκείνη την ημέρα. 

  Οι ερωτήσεις του κ. Στρίτερ σχετικά με τα εντάλματα και τις συνθήκες σύλληψης, καθώς επίσης και τα άλλα αντικείμενα που οι αρχές πήραν από το σπίτι του κατηγορούμενου παρέμειναν αναπάντητες λόγω των ενστάσεων του εισαγγελέα. 

  Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί  (Marc Demane-Debih)
  O Ελβετός trader Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί  (Marc Demane-Debih) με την σύζυγό του

  Βασικός μάρτυρας κατηγορίας ο Ελβετός trader 

  Αργά το απόγευμα ξεκίνησε η κατάθεση του Μαρκ Ντεμάν –Ντεμπί (Marc Demane-Debih) αλλά λόγω του προχωρημένου της ώρας δεν ολοκληρώθηκε η εξέτασή του από τον εισαγγελέα. 

  Ο Ντεμπί προσήχθη ενώπιον του δικαστηρίου με τη στολή του κρατουμένου και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις σπουδές του, την οικογενειακή του κατάσταση, την επαγγελματική του σταδιοδρομία και την ενασχόληση του με το Χρηματιστήριο. 

  Ισχυρίστηκε ότι άρχισε να επενδύει στο Χρηματιστήριο Αξιών της Νέας Υόρκης το 2012 με τα 1.5 εκατομμύριο που του είχε δώσει ο πατέρας του από την πώληση ενός  πλοίου και ότι προσπαθούσε να αυξήσει τα κέρδη εκμεταλλευόμενος τις απόρρητες πληροφορίες που λάμβανε από χρηματιστές, από στελέχη επενδυτικών τραπεζών, καθώς επίσης και από στελέχη των εταιρειών.  

  Μεταξύ αυτών, ισχυρίστηκε ήταν και ο Γιώργος Νίκας ο οποίος του διέρρεε πληροφορίες εκ των έσω σχετικά με την κατάσταση στην «Ariad», τις οποίες ισχυριζόταν ότι προέρχονταν από τον Τηλέμαχο Λαβίδα.

  Ο Ντεμπί επεσήμανε ότι συνελήφθη στις 31 Οκτωβρίου 2018 στη Σερβία από την Ιντερπόλ, λόγω εντάλματος  συλλήψεως από τις αμερικανικές αρχές. 

  Μετά από έξι μήνες και εννέα μέρες έγινε η έκδοσή του στις ΗΠΑ και τον Μάιο του 2019 παραδέχτηκε την ενοχή του  για το σκάνδαλο «inside trading» και ότι συμμετείχε στο ίδιο κύκλωμα στο οποίο, μεταξύ άλλων συμμετείχαν και οι ομογενείς Τηλέμαχος Λαβίδας και Γιώργος Νίκας.

  Οι Αρχές θα του κατασχέσουν 49 εκατ. δολάρια 

  Παραδέχτηκε ότι βάσει της συμφωνίας παραδοχής της ενοχής θα του κατασχεθούν 49 εκατομμύρια δολάρια και θα επιδιωχθεί η λιγότερη δυνατή ποινή.

  Απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα ο κ. Ντέμπι επεσήμανε ότι στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας περιλαμβάνεται και αποκάλυψη της αλήθειας στην εν λόγω δίκη. 

  «Εάν ψευδομαρτυρήσω χάνω τα προνόμια που απορρέουν από τη συμφωνία παραδοχής της ενοχής», ισχυρίστηκε ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας.

  Η δίκη της Τετάρτης θα ξεκινήσει με την εξέταση του Ντέμπι αρχικά από τον εισαγγελέα και στη συνέχεια από τους συνηγόρους του ομογενή.

   Τι μεταδίδει το Bloomberg για την 2η ημέρα της δίκης 

  Τονίζεται ότι το Bloomberg για την ίδια υπόθεση γράφει σήμερα:

  Μυστηριώδης Ελβετός trader, που συνδέεται με την υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης, εμφανίστηκε δημοσίως για πρώτη φορά από την σύλληψή του στην Σερβία το 2018, για να καταθέσει υπέρ του αμερικανικού Δημοσίου, αφού δήλωσε ένοχος, στην δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα.

  Σύμφωνα με τις αμερικανικές διωκτικές αρχές, ο Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί και ο Γιώργος Νίκας ήταν κεντρικά πρόσωπα στο δίκτυο που χρησιμοποιούσε εσωτερικές πληροφορίες με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου κέρδους.

  Ο Ελβετός trader, που συνεργάζεται πλέον με τις Αρχές των ΗΠΑ ελπίζοντας να πέσει στα μαλακά, ξεκίνησε την κατάθεσή του μία ημέρα, αφότου ο Μπράιν Κοέν, ο 33χρονος πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, παραδέχτηκε την ενοχή του για την παροχή εμπιστευτικών πληροφοριών.

  Ο 49χρονος Ντεμάν-Ντεμπί είπε στους ενόρκους ότι αυτός και ο Νίκας «έπαιξαν» μετοχές της Ariad Pharmaceuticals Inc., στην οποία πρώην μέλος του ΔΣ ήταν ο πατέρας του Τηλέμαχου Λαβίδα.

  Ο Νίκας «μου είπε ότι έπαιρνε τις πληροφορίες από έναν φίλο και τον πατέρα του» είπε ο Ντεμάν.  Ερωτηθείς από τον βοηθό εισαγγελέα, είπε και τα ονόματα: «Τηλέμαχος Λαβίδας και ο πατέρας του».

  Όταν ρωτήθηκε πώς έπαιρνε τις πληροφορίες ο Νίκας, ο Ντεμάν-Ντεμπί απάντησε πως ήταν κοντινός φίλος με τον Λαβίδα. «Μιλούσαν στο τηλέφωνο και είχαν συχνές συναντήσεις στο σπίτι του Νίκα στην Νέα Υόρκη και στο εστιατόριό του» είπε.

  Ο Ελβετός trader, που κρατείται σε αμερικανικές φυλακές, είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της δίκης Λαβίδα, που εστιάζει στο insider trading στην μετοχή της Ariad, και της ευρύτερης συνωμοσίας που ερευνούν οι αμερικανικές αρχές από το 2013. Ο Λαβίδας ισχυρίζεται ότι οι πληροφορίες που έδινε στον Νίκα προέρχονταν από την πρώην τραπεζίτη της Centerview Partners, Νταρίνα Ουίνδσορ.

  Ο Γιώργος Νίκας, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για insider-trading, βρίσκεται στην Ελλάδα και θεωρείται φυγόδικος από τις ΗΠΑ. Διαθέτει ένα πολυτελές διαμέρισμα και εστιατόρια στην Νέα Υόρκη.

  Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και στην Ουίνδσορ, για την οποία οι Αρχές εκτιμούν ότι βρίσκεται στην Ταϋλάνδη.

  Οι διωκτικές Αρχές των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο Λαβίδας έδινε πληροφορίες στον Νίκα με αντάλλαγμα διάφορες εξυπηρετήσεις, μεταξύ των οποίων δάνειο 500.000 δολαρίων από την σύζυγό του Νίκα στην εταιρεία του Λαβίδα, Mediterra Inc.

  Ντυμένος με την μπλε στολή της φυλακής, ο Ντεμάν-Ντεμπί, με σκούρα μαλλιά και γένια, κατέθεσε για μόλις 40 λεπτά στο τέλος της ημέρας. Μιλούσε με σιγανή φωνή και βαριά προφορά, με αποτέλεσμα να του ζητηθεί αρκετές φορές να μιλήσει πιο δυνατά.

  Η κατάθεσή του θα συνεχιστεί και σήμερα, και αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση.

  Ο Ντεμάν-Ντεμπί, που δήλωσε ένοχος για 38 αδικήματα, είπε στους ενόρκους ότι συνελήφθη στο Βελιγράδι, όπου κρατούνταν με διεθνές ένταλμα σύλληψης.

  Το όνομά του είχε κρατηθεί μυστικό σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

  «Χρησιμοποιούσα πληροφορίες, μυστικές πληροφορίες, τις οποίες έπαιρνα από πηγές μου -τραπεζίτες, εργαζόμενους σε εταιρείες- για να κάνω παράνομο trading» κατέθεσε ο ίδιος.

  Τηλέμαχος Λαβίδας, Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί  ΣΧΟΛΙΑ