• Business

    Η Diana Shipping επιβεβαιώνει τις φήμες: Σκέφτεται να ξοδέψει 50 εκατομμύρια για πλοία

    Συμεών Παληός ναυτιλία

    Συμεών Παληός, εφοπλιστής Diana Shipping


    Μέχρι τώρα οι πληροφορίες για τη σκληρή διαπραγμάτευση της Diana Shipping και του Συμεών Παληού με τις τράπεζες και για μία επικείμενη απόκτηση πλοίου, προκειμένου να απομακρύνει το ρευστό της από τις τράπεζες που ενδεχομένως να θέλουν να το «παγώσουν», στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους της, βρίσκονταν στο στάδιο της φημολογίας. Πλέον είναι επίσημο: Η Diana Shipping εξετάζει πράγματι το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αγορά πλοίου, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες δεν καρποφορήσουν.

    Το επιβεβαίωσε ο ανώτατος αξιωματούχος της εταιρείας Ιωάννης Ζαφειράκης, στη διάρκεια του conference call με τους αναλυτές, αν και δήλωσε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες θα οδηγήσουν σε ένα πιο επιεικές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους της.

    «Υπάρχει κάποια δόση αλήθειας σε αυτά που έχετε ακούσει, επειδή είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε πλοία», ανέφερε ο κ. Ζαφειράκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αναλυτή της Deutsche Bank, Amit Mehrotra. «Σίγουρα δεν θα σπαταλήσουμε ολόκληρη τη ρευστότητά μας (σ.σ. σύμφωνα με την Diana, ανέρχεται σε 125,6 εκατ. δολάρια)… αλλά μία επένδυση εντός των επόμενων μηνών της τάξεως των 40 ή 50 εκατομμυρίων δολαρίων είναι σίγουρα κάτι που εξετάζουμε σοβαρά».

    Όπως σημείωσε εξάλλου, «αν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε μία συμφωνία, θα πρέπει να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας κανονικά και σε αυτό το στάδιο του κύκλου, εξετάζουμε την αγορά πλοίων – στο κατώτατο σημείο του κύκλου είναι εξίσου καλά με τα μετρητά ή ακόμα καλύτερα».

    Πάντως, ο Mehrotra επεσήμανε πως η δυσκολία επίτευξης συμφωνίας με τις τράπεζες αντανακλάται ενδεχομένως στο γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις εμπλέκονται 10-13 τράπεζες, που σίγουρα δεν ενθουσιάστηκαν από τις δηλώσεις του κ. Ζαφειράκη.

    Όταν ο Mehrotra ρώτησε τον Ιωάννη Ζαφειράκη αν η επένδυση ρευστού σε πλοία φέρνει την Diana Shipping πιο κοντά σε μία αναγκαστική πώληση περιουσιακών της στοιχείων, το στέλεχος της ελληνικής ναυτιλιακής απάντησε αρνητικά. «Όχι, γιατί πριν από τη συγκέντρωση ιδίων κεφαλαίων μπορείς να πουλήσεις μη βεβαρημένα πλοία, ακόμα και σε υψηλότερη τιμή από αυτήν που πληρώνεις σήμερα», είπε.

    Πάντως, έμπειρο στέλεχος της αγοράς δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ότι αν πράγματι η Diana προχωρήσει σε αγορά πλοίου, οι τράπεζες θα αντιδράσουν πολύ έντονα.

    «Οι τράπεζες ακολουθούν σκληρή στάση με οποιονδήποτε δραστηριοποιείται στο χώρο του dry bulk. Αν οι τράπεζες έβλεπα  την Diana να αγοράζει πλοία, θα ήταν οργισμένες», υποστηρίζει και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή, πρέπει να σκεφτώ πως η Diana έχει κι άλλους τρόπους να προστατεύσει αυτό το ρευστό από τις τράπεζες – η σκέψη ότι το χρειάζονται για να αγοράσουν πλοία με αυτό δε μου φαίνεται να έχει αλήθεια».

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/epimeni-sti-skliri-taktiki-tis-diana-shipping/63560



    ΣΧΟΛΙΑ