• Business

    Deutsche Bank: Έφοδος στα γραφεία της στη Φρανκφούρτη και στα σπίτια στελεχών για το σκάνδαλο Cum-Ex

    • NewsRoom
    Deutsche Bank

    Deutsche Bank


    H αστυνομία έκανε έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη και στα σπίτια δέκα νυν και πρώην υπαλλήλων της στο πλαίσιο έρευνας των εισαγγελέων για τον ρόλο της τράπεζας σε ένα από τα μεγαλύτερα φορολογικά σκάνδαλα της Ευρώπης, γνωστό ως «cum-ex».

    Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας είναι μία από τις πολλές τράπεζες στις οποίες οι εισαγγελείς έχουν κάνει ελέγχους για το συγκεκριμένο θέμα.

    Η εισαγγελία της Κολωνίας, χωρίς να κατονομάσει την Deutsche Bank, επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε έφοδο σε τράπεζα και ελεγκτική εταιρεία στη Φρανκφούρτη, η οποία επεκτάθηκε στα σπίτια 10 υπόπτων.

    Πρόκειται για την δεύτερη έφοδο που γίνεται στη συγκεκριμένη τράπεζα, σχετικά με το σκάνδαλο κατά το οποίο υπεξαιρέθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ κυβερνητικών εσόδων της Γερμανίας.

    Αν και χρονολογείται περισσότερο από μια δεκαετία, το σκάνδαλο Cum-Ex εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εκ των μεγαλύτερων εταιρειών της Wall Street.

    Ο CEO της Deutsche, Christian Sewing, προσπαθεί να καθαρίσει τη φήμη της από τότε που ανέλαβε το τιμόνι το 2018.

    Νωρίτερα αυτό το έτος, εισαγγελείς έκαναν έφοδο στην τράπεζα και στη μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της DWS για καταγγελίες που αφορούσαν παραπλανήσεις επενδυτών σχετικά με «πράσινες» επενδύσεις, αναφέρει το reuters.

    Το σκάνδαλο του φόρου μερισμάτων Cum-Ex που oνομάστηκε από τον λατινικό όρο «With-Without», έχει χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο καθεστώς φοροδιαφυγής στη γερμανική ιστορία και έχει κηρυχθεί επίσημα παράνομη πρακτική από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

    Στο απόγειο της πρακτικής πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, οι επενδυτές έκαναν γρήγορο trading σε μετοχές για να κερδίσουν διπλές επιστροφές στον φόρο μερισμάτων, εκμεταλλευόμενοι τα κενά στη γερμανική φορολογική νομοθεσία.

    Η Γερμανία κατήργησε τη συγκεκριμένη πρακτική το 2012.

    Οι Financial Times ανέφεραν τον Αύγουστο ότι μια εσωτερική έρευνα της Deutsche Bank το 2015 διαπίστωσε ότι μέλη του προσωπικού παραβίασαν τους ρυθμιστικούς κανόνες και την πολιτική της εταιρείας για να επιτρέψουν στους πελάτες να αποσπάσουν εκατομμύρια ευρώ από κρατικά έσοδα.

    Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, η Deutsche Bank ανέφερε: «επιβεβαιώνουμε ότι, στο πλαίσιο της έρευνας για την τράπεζα σε σχέση με το cum-ex, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2017, η Εισαγγελία της Κολωνίας διεξάγει έρευνα στα γραφεία μας στη Φρανκφούρτη».

    Τον Σεπτέμβριο, η Deutsche είπε ότι, μαζί με άλλες δύο τράπεζες, θα πληρώσουν συνολικά 60 εκατομμύρια ευρώ στις γερμανικές φορολογικές αρχές για τον ρόλο της στο σύστημα, σε μια προσπάθεια να αφήσει πίσω της το θέμα, αναφέρει το reuters.

    Διαβάστε ακόμη:

    Έφοδος στα γραφεία της JPMorgan στη Φρανκφούρτη για το σκάνδαλο Cum-Ex



    ΣΧΟΛΙΑ