• Business

    Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή στην ιστορία για να δανειστείτε. Αυτό όμως είναι μεγάλο πρόβλημα


    Μια φορά κι έναν καιρό, οι άνθρωποι πραγματικά πληρώνονταν για να δανείσουν χρήματα. Ήταν κάτι που οι πρώτοι άνθρωποι ονόμαζαν “τόκο“. Ο τρόπος που λειτουργούσε ήταν ότι, εγώ σας δάνειζα χρήματα και εσείς υποσχόσασταν να με ξεπληρώσετε με περισσότερα χρήματα από αυτά που πήρατε. Γιατί να κάνετε κάτι τόσο τρελό; Γιατί αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να με πείσετε να αποχωριστώ τα χρήματά μου σε πρώτη φάση. Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά θα υπήρχαν και άλλοι πολλοί άνθρωποι που θα ήθελαν να δανειστούν από μένα και θα έπρεπε να δώσετε μεγαλύτερη προσφορά.

    Αυτός, τουλάχιστον, ήταν ο τρόπος για τις δύο πρώτες χιλιετίες της οικονομικής ιστορίας. Με άλλα λόγια, μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Αλλά τώρα οι κεντρικές τράπεζες κάνουν αυτό που δεν φαινόταν πιθανό πριν: τη μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος.

    Η Ελβετία έχει βρεθεί στο απόγειο με αρνητικό επιτόκιο 0,75 τοις εκατό. Η Δανία δεν είναι πολύ πίσω, με αρνητικό 0,65 τοις εκατό. Η Σουηδία στην πραγματικότητα μείωσε το ποσοστό της ακόμα πιο πολύ, με αρνητικό 0,5 τοις εκατό. Η Ευρωζώνη βρίσκεται στο αρνητικό 0,3 τοις εκατό και ίσως γίνει μεγαλύτερο, σύντομα. Και η Ιαπωνία μόλις μπήκε στο κλαμπ τον περασμένο μήνα με αρνητικό επιτόκιο 0,1 τοις εκατό.

    Αυτό δεν έχει ωθήσει μόνο το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού κάτω από το μηδέν, αλλά, στην περίπτωση της Ελβετίας και της Ιαπωνίας, ακόμα και τα 10ετή επιτόκια, επίσης. Συνολικά, πάνω από $ 7 τρισεκατομμύρια αξία χρέους έχουν αρνητική απόδοση τώρα.

    To πάνω είναι κάτω, το μαύρο είναι άσπρο, και οι άνθρωποι πληρώνουν για το προνόμιο να δανείσουν, όχι να δανειστούν. Είναι περίπου ένα βήμα πριν ακούσουμε ότι συμβιώνουν ευτυχισμένοι οι σκύλοι με τις γάτες – μαζική υστερία.

    Γιατί, λοιπόν, οι κεντρικές τράπεζες κάνουν αυτό τώρα, και γιατί κάποιος θα αγοράσει ποτέ ένα ομόλογο που δίνει ένα αρνητικό επιτόκιο; Λοιπόν, μειώνουν τα επιτόκια για τον ίδιο λόγο που το κάνουν πάντα: επειδή η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός είναι και τα δύο πολύ χαμηλά.

    Τα αρνητικά επιτόκια θα πρέπει να τα βοηθήσουν όχι μόνο μειώνοντας το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και με την ενίσχυση των εξαγωγέων με ένα ασθενέστερο νόμισμα. Στο κάτω-κάτω, ποιος θέλει να πληρώσει μια Ευρωπαϊκή τράπεζα να κρατήσει τα χρήματά σας σε ευρώ, όταν μια Αμερικανική τράπεζα θα σας πλήρωνε για να τα κρατήσει σε δολάρια; Νομίζω, μάλλον κανείς. Και πουλώντας τα ευρώ σας για να αγοράσετε δολάρια είναι απλά ένας άλλος τρόπος για να πούμε ότι υπάρχει λιγότερη ζήτηση για ευρώ, οπότε η τιμή του πέφτει.

    524195139_1c8a3ec97c_b

    Αυτό μας φέρνει στο μεγαλύτερο ερώτημα, όμως: γιατί άραγε θα πλήρωνε κάποιος την τράπεζά του για να καταθέσει χρήματα σε αυτή; Αυτό υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνει τα αρνητικά επιτόκια αδιανόητα. Οι άνθρωποι θα άρχιζαν να κρατούν τα χρήματά τους σε μετρητά που δεν τους κόστιζε τίποτα, αντί να τα τοποθετούν σε ένα τραπεζικό λογαριασμό που τους κόστιζε, σωστά;

    Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι τα μετρητά δεν σημαίνουν ό,τι νομίζετε ότι σημαίνουν. Τουλάχιστον όχι για τα αρνητικά επιτόκια που είναι μόνο ελαφρώς έτσι. Όπως επισημαίνει ο Paul Krugman, κρατώντας τα χρήματά σας σε μετρητά δεν είναι δωρεάν με την προϋπόθεση ότι δεν τα βάζετε στο στρώμα σας. Τα χρηματοκιβώτια κοστίζουν λεφτά, και εφ’ όσον τα αρνητικά επιτόκια κοστίζουν λιγότερο, οι άνθρωποι θα αφήσουν τα χρήματά τους στις τράπεζες. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται, αλλά κάπου γύρω στο αρνητικό 2 τοις εκατό φαίνεται σωστό.

    Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας, λοιπόν, είναι ότι θα πρέπει να δανειστείτε χρήματα, αν νομίζετε ότι έχετε οποιαδήποτε ανάγκη. Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή στην ιστορία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ