• Business

    Πώς επηρεάστηκαν οι μετοχές της Navios από την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της Α. Φράγκου

    Αγγελική Φράγκου Navios

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Maritime Partners


    Στον απόηχο των ραγδαίων δικαστικών εξελίξεων που αφορούν την “Σιδηρά Κυρία” της ελληνόκτητης ναυτιλίας, Αγγελική Φράγκου, ο πυρήνας των δραστηριοτήτων της, ο όμιλος Navios Maritime Holdings, επηρεάστηκε αρνητικά από την εμπλοκή του ονόματός της στην υπόθεση MIG, εξαιτίας της οποίας, ασκήθηκε εις βάρος της, από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

    Για την ακρίβεια, η μετοχή της εισηγμένης στον NYSE Navios Holdings στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Wall Street της 6ης Οκτωβρίου 2016, κατέγραψε πτώση άνω του 4%, ενώ στις 21.10 ώρα Ελλάδος, η μετοχή σημείωνε πτώση κατά 3,28% και διαπραγματεύονταν στα 1,18 δολάρια.

    Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των θυγατρικών Navios Maritime Midstream Partners, Navios Maritime Acquisition και Navios Maritime Partners δεν έδειξαν να επηρεάζονται από τις καταιγιστικές εξελίξεις που αφορούν την Ελληνίδα εφοπλίστρια και ακολούθησαν αντίθετη πορεία, κινούμενες ανοδικά. Αναλυτικότερα, κατέγραψαν στις 21.10 ώρα Ελλάδος άνοδο της τάξεως του 0,48%, 3,70% και 0,72% αντίστοιχα και διαπραγματεύονταν στα 10,43 δολάρια (Navios Maritime Midstream Partners), 1,40 δολάρια (Navios Maritime Acquisition) και 1,40 δολάρια (Navios Maritime Partners).

    Μπορείτε να δείτε εδώ live τη διακύμανση των μετοχών των εταιρειών του ομίλου Navios.

    Σε αυτό το σημείο τονίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου 2016, έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά της Αγγελικής Φράγκου, του Ανδρέα Βγενόπουλου και 14 στελεχών της τράπεζας Marfin που εμπλέκονται στην υπόθεση MIG για απάτη, απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Συγκεκριμένα, η δίωξη αφορά δάνειο περίπου 200 εκατ. ευρώ το οποίο δόθηκε χωρίς εξασφαλίσεις στην επενδυτική εταιρία “IRF” συμφερόντων της κας Φράγκου, στην οποία ασκήθηκε δίωξη για ηθική αυτουργία στην απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Η δίωξη ασκήθηκε κατόπιν σχετικής έρευνας που διενεργήθηκε με εντολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, από τους εισαγγελείς, Αντώνη Ελευθεριάνο και Γιάννη Δραγάτση και σχετίζεται με το επίμαχο δάνειο που ξεκίνησε να χορηγείται (με 75 εκατ. ευρώ) το 2006 και με τις αναχρηματοδοτήσεις, έφτασε να αγγίζει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ.

    navios frangou

    2016, μια χρονιά που η Α. Φράγκου θέλει να ξεχάσει

    Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί πως το 2016 ήταν μια αρκετά δύσκολη χρονιά για την Αγγελική Φράγκου.

    Ξεκινώντας από τον Απρίλιο, η Navios Holdings βρέθηκε στο επίκεντρο των αντιδράσεων, όταν προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας για τον δανεισμό της από τη θυγατρική της, Navios Acquisition, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, με όρους που στην καλύτερη περίπτωση χαρακτηρίστηκαν “υπερβολικά γενναιόδωροι”.

    Τον Μάιο, η Ελληνίδα εφοπλίστρια δέχθηκε διπλό “χτύπημα” από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος μέσα σε μία εβδομάδα υποβάθμισε το outlook της Navios Acquisition σε “negative” και το αξιόχρεο της Navios Partners από “Β2” σε “Β3”, επικαλούμενη προβλήματα ρευστότητας και κίνδυνο μετάδοσης λόγω των δυσκολιών της μητρικής εταιρείας.

    Έπειτα, τον Αύγουστο, τα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο που ανακοίνωσαν οι εταιρείες του ομίλου Navios ήταν τουλάχιστον απογοητευτικά, με τις Navios Holdings, Navios Acquisition και Navios Partners να καταγράφουν διευρυμένες ζημίες και μειωμένα κέρδη σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015.

    Σαν “κερασάκι στην τούρτα” των προβλημάτων του ναυτιλιακού κολοσσού, ήρθε και η χρεοκοπία της νοτιοκορεάτικης Hanjin Shipping, στην οποία η Navios Partners είχε ναυλώσει δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ωστόσο, η έκθεση της ναυτιλιακής της κας Φράγκου στην Hanjin δεν είναι τόσο μεγάλη όσο άλλων ναυτιλιακών εταιρειών, όπως η Danaos Shipping του Γιάννη Κούστα, η οποία έχει ναυλώσει οκτώ πλοία στην νοτιοκορεατική εταιρεία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Βουλγαρία στο project της Gastrade του ομίλου Κοπελούζου στη Βόρεια Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Gibson: Πώς η Κίνα έχει αναδειχθεί πρωταγωνίστρια στην αγορά των τάνκερ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/p-georgiopoulos-refstotita-125-ekat-dol-sti-genco-apo-tous-metochous-tis/80133

     



    ΣΧΟΛΙΑ