• Business

    ΔΕΗ: Θέμα αυξήσεων στις τιμές ρεύματος έθεσε ο Μ. Παναγιωτάκης

    ADMHE ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ Παναγιωτάκης

    Εμμ. Παναγιωτάκης – Πρόεδρος ΔΕΗ


    Θέμα αυξήσεων των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας άνοιξε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, οποίος μιλώντας στο συνέδριο του Economist υπογράμμισε την επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους της εταιρίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου αλλά και των δικαιωμάτων ρύπων CO2 πιέζουν για άνοδο των τιμών». Τόνισε δε πως «επαληθεύονται οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί σχετικά με την εξαίρεσή της Ελλάδας από τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών διοξειδίου άνθρακα».

    Ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχθηκε πως η εξέλιξη αυτή θα έχει κόστος στην δυναμική της οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι πλέον αμφίβολο να επιτευχθεί ο στόχος να φθάσει η συμμετοχή της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ στο 12% τα επόμενα χρόνια από 9% που είναι σήμερα. Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε κρίσιμη την επόμενη «μεταβατική» δεκαπενταετία για το μείγμα παραγωγής (λιγνίτης, ανανεώσιμες πηγές κλπ) ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, επιβάλλεται η στήριξη της λιγνιτικής παραγωγής για την αξιοποίηση των υφιστάμενων μονάδων. Επίσης, υπογράμμισε ότι μετά την αποεπένδυση η ΔΕΗ δεν θα είναι δεσπόζων παίχτης, το μερίδιό της στο χονδρική θα πέσει κάτω από το 50% και θα πρέπει να υπάρχει περισσότερος χώρος για διμερή συμβόλαια.

    Κατά τον ίδιο, η επόμενη 15ετία θα είναι η περίοδος της μετάβασης από τον άνθρακα και τον λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια και θα απαιτηθεί επιπλέον κόστος για τις υποδομές εκείνες που θα χρειαστούν προκειμένου να αντικατασταθεί ο λιγνίτης από το φυσικό αέριο. Επανέλαβε δε, με έμφαση τη στήριξη του λιγνίτη.

    Όσον αφορά στη μείωση του μεριδίου της επιχείρισης στο λιανεμπόριο ρεύματος, ο πρόεδρος της ΔΕΗ επανέλαβε ότι οι δημοπρασίες ενέργειας ΝΟΜΕ ως μέτρο δεν αποδίδουν και ότι το μερίδιο της ΔΕΗ έχει περιοριστεί στο 82% αλλά σε όρους πελατείας βρίσκεται πάνω από το 95%. Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή οικονομία. Όπως σημείωσε, η συμμετοχή της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 9% ενώ στόχος είναι να φθάσει στο 12% τα επόμενα χρονιά. «Αυτό είναι αμφίβολο με την αύξηση του ενεργειακού κόστους», εκτίμησε ο ίδιος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΕΗ: Παίρνει δραστικά για τα χρέη των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ: Δάνειο 45 εκατ. ευρώ από τη ΕΤΕπ για χρηματοδότηση επενδύσεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παναγιωτάκης: Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που θα απολυθούν θα μεταφερθούν στις θυγατρικές που θα συσταθούν



    ΣΧΟΛΙΑ