• Business

    ΔΕΗ: Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για διμερή PPA με Βιοχάλκο και Τιτάν

    Γιάννης Στασινόπουλος, Γιώργος Στάσσης, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος


    Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη δύο διμερών συμβολαίων βρίσκεται η ΔΕΗ με τις δύο  βιομηχανίες  υψηλής τάσης, που έχουν λήξει οι συμβάσεις τους, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τους ομίλους Βιοχάλκο και ΤΙΤΑΝ ενώ η συνολική ποσότητα ενέργειας που αφορούν τα δύο νέα διμερή συμβόλαια είναι  1,5 GWh.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι αντίθετα με την υψηλή τάση, από τη μέση τάση δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη σύναψη διμερών συμβολαίων ενώ η ΔΕΗ έχει ήδη συνάψει ένα πρώτο δεκαετές διμερές συμβόλαιο με μεγάλο τηλεπικοινωνιακό όμιλο.

    Σημειώνεται, ότι τα εν λόγω συμβόλαια, προβλέπουν μια σταθερή τιμή για δέκα χρόνια, ενώ η ενέργεια που προμηθεύουν τις μονάδες θα είναι τα πρώτα δύο χρόνια μεικτής προέλευσης και τα επόμενα οκτώ πράσινη. Το διμερές συμβόλαιο αφορά συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά ή αιολικά έργα που είναι σε ανάπτυξη σήμερα, και θα ενεργοποιηθούν στη σύμβαση με την εκκίνηση της λειτουργίας τους που υπολογίζεται σε δύο χρόνια.

    Η τιμή της ενέργειας στη σύμβαση, καθορίζεται με βάση το κόστος της και ένα περιθώριο κέρδους, και είναι μια σταθερή τιμή για τα πρώτα δυο χρόνια που προέρχεται από διάφορες πηγές (πράσινες και μη) και μια άλλη σταθερή τιμή -χαμηλότερη- τα επόμενα 8 χρόνια όταν είναι 100% πράσινη. Και είναι χαμηλότερη από την τιμή ενέργειας που έχει αυτή τη στιγμή η βιομηχανία υψηλής τάσης που είναι η τιμή της χονδρεμπορικής.

    Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου οι βιομηχανίες υψηλής τάσης όπως και όλες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν ακόμη υψηλότερο ενεργειακό κόστος αφού δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν με τη ΔΕΗ και τιμολογούνται με τιμές χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος αφού για τις περισσότερες βιομηχανίες οι συμβάσεις έληξαν στο τέλος του 2022 και για άλλες σταδιακά λήγουν εντός του 2023.

    Εν αναμονή της απόφασης από το ΥΠΕΝ

    Σημειώνεται ωστόσο, ότι προϋπόθεση για να προχωρήσουν αυτά τα διμερή συμβόλαια μεταξύ της ΔΕΗ και των δύο βιομηχανιών είναι να ολοκληρωθεί η εξαίρεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, για τις ποσότητες που αφορούν διμερή συμβόλαια για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ και η Κομισιόν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την εξαίρεση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά εφόσον αυτές έχουν συνάψει PPAs με ενεργοβόρους καταναλωτές και εφόσον πρόκειται για φυσική παράδοση των ποσοτήτων ρεύματος.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση του ΥΠΕΝ θα προβλέπει, στις προϋποθέσεις για να υπάρχει εξαίρεση από την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης μέρους των εσόδων (πλαφόν), την απαίτηση οι ηλεκτροπαραγωγοί όσο και οι καταναλωτές ενέργειας να παρουσιάσουν αναλυτικό πρόγραμμα φυσικής παράδοσης ρεύματος.



    ΣΧΟΛΙΑ