ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο θρίαμβος των 6, το νέο σχέδιο Στάσση, γιατί ο ΟΠΑΠ είναι non stop, οι smart κινήσεις Βαφειά και Γιουρούκου, τα deals του Τσεσμετσόγλου, γιατί ο Πιερ πήρε το όπλο του και οι 4 Κυριακές που «παίζουν» για εκλογές
Με ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων που φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ φέτος και σταθερά προσηλωμένη στην υψηλή κερδοφορία η ΔΕΗ καταφέρνει να δημιουργεί προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια αλλά και να αποτελεί μια προσοδοφόρα επενδυτική επιλογή για τους μετόχους της.
Έτσι πετυχαίνει ταυτόχρονα με τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, που της επιτρέπουν να αυξήσει το μέρισμα για το 2025 στα 60 λεπτά από τα 40 λεπτά που να βελτιώνει τις μελλοντικές της προοπτικές υλοποιώντας ευρύ σχέδιο επενδύσεων. Αναπτύσσεται δυναμικά στην παραγωγή ενέργειας τόσο τις ΑΠΕ όσο και την ευέλικτη παραγωγή και την ίδια στιγμή ετοιμάζει το λανσάρισμά της στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, παρέχοντας υπηρεσίες οπτικής ίνας στη χονδρική και τη λιανική στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Στον πυρήνα των οικονομικών αποφάσεων της διοίκησης βρίσκονται και οι επενδυτικές αποδόσεις κάτι που μπορεί να εξασφαλίσει η συνέχιση της πολιτικής αγοράς ιδίων μετοχών. Ο Γιώργος Στάσσης ανακοίνωσε πρόταση για νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, με στόχο την απόκτηση έως 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Η εταιρεία ήδη κατέχει περίπου 6% και επιδιώκει την αγορά επιπλέον 4%, αξιοποιώντας τη χαμηλή αποτίμηση της μετοχής, που χαρακτηρίστηκε ως «η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή». Κι αυτό, γιατί η εταιρεία μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικές αποδόσεις αν αφού συγκεντρώσει το 10% ακολούθως το παραχωρήσει σε κάποιο ενδιαφερόμενο επενδυτή.
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, αφού αναφέρθηκε στις ισχυρές επιδόσεις της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο που εξασφαλίζουν τον στόχο για 2 δισ. EBITDA φέτος, τόνισε ότι τα επόμενα τρίμηνα του έτους αναμένονται καλύτερα και επεσήμανε ότι το ανθεκτικό μοντέλο της εταιρείας εξασφαλίζει σημαντικές αποδόσεις σε κάθε συγκυρία. Παρά τις δυσμενείς υδρολογικές και ανεμολογικές συνθήκες, του πρώτου τριμήνου, η ΔΕΗ εμφάνισε προσαρμοσμένα EBITDA 453 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο και παραμένει σταθερή στον ετήσιο στόχο των 2 δισ. ευρώ. Η παραγωγή από ΑΠΕ ανήλθε σε 1,5 TWh, καλύπτοντας το 27% του ενεργειακού μείγματος. Την ίδια στιγμή, η έξοδος από τον λιγνίτη τοποθετείται οριστικά μέχρι το 2026, με την παραγωγή από φυσικό αέριο να καταγράφει αύξηση 69% λόγω υψηλής ζήτησης και εξαγωγών.
Επενδύοντας ταυτόχρονα με τις ΑΠΕ, στην αποθήκευση, την αντλησιοταμίευση και τις θερμικές μονάδας φυσικού αερίου εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα των ΑΠΕ, που αποτελούν το επίκεντρο της στρατηγικής της και θα απορροφήσουν το κύριο μέρος των επενδύσεών της.
Μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ
Στο επίκεντρο των επενδύσεων της εταιρείας, είναι η επέκταση των ΑΠΕ, με στόχο να προσθέσει 5,5 GW ΑΠΕ στους επόμενους 18 μήνες και να φτάσει το 2027 τα 11,8 GW. Σήμερα οι ΑΠΕ σε λειτουργία είναι στα 6,2 GW αυξημένα κατά 700 MW μόνο μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Επιπλέον, 3,7 GW έργων βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή ή έτοιμα για άμεση υλοποίηση.
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025, η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του Ομίλου ανήλθε σε 6,2 GW, με προσθήκη 700 MW μόνο στο πρώτο τρίμηνο. Μέσα σε έναν χρόνο, η εταιρεία έχει αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της κατά 1,5 GW. Επιπλέον, 3,7 GW έργων βρίσκονται υπό κατασκευή ή είναι έτοιμα προς υλοποίηση.
Η ΔΕΗ στοχεύει να φτάσει τα 11,8 GW σε ΑΠΕ μέχρι το 2027, ενώ ήδη επενδύει σε μεγάλα φωτοβολταϊκά και έργα αποθήκευσης ενέργειας, όπως οι δύο νέοι σταθμοί BESS στη Δυτική Μακεδονία. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 500 εκατ. ευρώ, με το 89% αυτών να αφορά ΑΠΕ, ευέλικτη παραγωγή και διανομή.
Στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΔΕΗ για το 2025 βρίσκεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα 3,5 δισ. ευρώ, η μερίδα του λέοντος του οποίου κατευθύνεται σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η ΔΕΗ ρίχνει το βάρος σε μεγάλα φωτοβολταϊκά projects και έργα αποθήκευσης. Εμβληματικό παράδειγμα, ο φωτοβολταϊκός σταθμός 490 MW στη Μεγαλόπολη, όπου η δεύτερη φάση (125 MW) τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης από τον Μάρτιο, ενώ η τρίτη φάση (240 MW) προγραμματίζεται για το 2026. Παράλληλα, προχωρά η κατασκευή δύο σταθμών BESS: «Μελίτη 1» και «Πτολεμαΐδα 4», με ισχύ 48 MW / 96 MWh και 50 MW / 100 MWh αντίστοιχα. Το πλάνο της περιόδου 2025–2027 περιλαμβάνει συνολικά 600 MW σε έργα αποθήκευσης.
Τηλεπικοινωνίες- Ηλεκτροκίνηση
Η εταιρεία επιταχύνει την ανάπτυξή της και στις τηλεπικοινωνίες, έχοντας φτάσει με υποδομή οπτικής ίνας σε περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά, με στόχο τα 1,5 εκατ. έως το τέλος του 2025. Εντός του δεύτερου εξαμήνου προβλέπεται και η εμπορική διάθεση των σχετικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, το δίκτυο FTTH έχει φτάσει τα 948.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σημειώνοντας αύξηση 46% από το τέλος του 2024 και πενταπλάσιο αριθμό σε σχέση με πέρυσι. Η διοίκηση της εταιρείας διευκρίνισε ότι δεν θα αναπτυχθεί στην κινητή τηλεφωνία αλλά μόνο στις υπηρεσίες broadband και οπτικής ίνας στη χονδρική και τη λιναική.
Όσον αφορά τομέα της ηλεκτροκίνησης με 3.267 σημεία φόρτισης σε Ελλάδα και Ρουμανία, κατέγραψε αύξηση 31% σε σχέση με πέρυσι.
Στο μέτωπο της εμπορίας, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,8%, ενώ στη Ρουμανία παρέμεινε αμετάβλητη. Η ΔΕΗ διατήρησε μερίδιο 50% στην αγορά προμήθειας. Στη Ρουμανία, οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχούν στο 16%. Η εταιρεία εκτιμά ότι η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα κινείται προς συγκέντρωση, με τη ΔΕΗ να διατηρεί σταθερό μερίδιο 50% στην προμήθεια και να προβλέπει μεγαλύτερη σταθερότητα στην αγορά λόγω ωριμότητας των καταναλωτών.
Η διεθνής παρουσία και η εμπορία ενέργειας
Η παρουσία της ΔΕΗ στη Ρουμανία ενισχύεται καθώς το πολιτικό περιβάλλον κρίνεται θετικό για τις επιχειρηματικές κινήσεις της εταιρείας.
Στον τομέα διανομής, οι επενδύσεις έφτασαν τα 280 εκατ. ευρώ – αυξημένες κατά 24% – με τη διείσδυση των έξυπνων μετρητών στο 14% στην Ελλάδα και στο 57% στη Ρουμανία. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του ΔΕΔΔΗΕ με τη ΡΑΑΕΥ για το WACC, ο κ. Στάσσης εκτίμησε ότι είναι κοντά η ΔΕΗ να πετύχει την απόδοση που έχει προτείνει δηλαδή το 8%.
Σημειώνεται ότι παρά τις υψηλές επενδύσεις, ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA διαμορφώθηκε στο 2,9x, κάτω από το όριο των 3,5x, ενώ ο καθαρός δανεισμός παρέμεινε στα 5,2 δισ. ευρώ.
Σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στο πεδίο του ESG. Η ΔΕΗ είδε αναβάθμιση από την ISS (σε C+ από C) και από την S&P Global – με το CSA να ανεβαίνει σε 42 από 25 και το ESG rating σε 44 από 37.
Ο Γιώργος Στάσσης έκλεισε την παρουσίαση με τη διαβεβαίωση ότι «τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αναδεικνύουν την αξία και την ανθεκτικότητα του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας μοντέλου», εκφράζοντας βεβαιότητα για ισχυρότερη απόδοση στα επόμενα τρίμηνα και καθαρά κέρδη άνω των 400 εκατ. ευρώ για το 2025.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σαλώμη Οικονομίδη: «Από την ασχήμια στη ζωή πήρα δύναμη»
- Θεόδωρος Μανωλίδης: Από την Αθήνα μέσω Νέας Υόρκης στο Μονακό και πίσω – Ιόλας, Ευγενία, οικογένεια, ζωή και τέχνη
- Μήνυμα Πιτσιλή στους μεγαλοοφειλέτες: Πληρώστε αλλιώς βγάζουμε ονόματα και διευθύνσεις
- Ο Τραμπ πολιτικά Ψυχροπολεμιστής, οικονομικά υπέρμαχος της παραγωγής, πολιτισμικά επιστρέφοντας στο παρελθόν
