• Business

    Ψήφος εμπιστοσύνης τραπεζών στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Project finance χωρίς εξασφαλίσεις για τα φωτοβολταϊκά


    Χρηματοδότηση project finance χωρίς εξασφαλίσεις από κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών, πέτυχε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη  των πρώτων έργων της για φωτοβολταϊκά, στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Η εταιρεία για πρώτη φορά εξασφάλισε project finance χωρίς εξασφαλίσεις για όλα τα φωτοβολταϊκά έργα (των 280 MW που έχει σε εξέλιξη), και αυτό το είδος χρηματοδότησης δεν μπορεί να εξασφαλίσει κανείς αν δεν έχει αξιοπιστία στην αγορά και αποτελεί μια ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης των τραπεζών στην πορεία της ΔΕΗ. Η συστηματική δουλειά που γίνεται, ο οδικός χάρτης που ακολουθεί και το επιχειρηματικό της πλάνο, της δίνουν την αξιοπιστία που απαιτείται. “Έχουν γυαλιστεί τα γρανάζια και η εταιρεία πλέον τρέχει γρήγορα”, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

    Η ψήφος εμπιστοσύνης των τραπεζών, σε συνδυασμό με την ισχυρή θέση της εταιρείας στην αγορά κατέχοντας το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων ύψους 6,8 GW, αλλά και τα καινοτόμα έργα που σχεδιάζει αναδεικνύουν τον ηγετικό ρόλο που θα έχει σε λίγα χρόνια η εταιρεία στην αγορά Ανανεώσιμων.

    Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες βγαίνει μπροστά και σε θέματα τεχνολογίας, καταθέτοντας άδειες για πλωτά φωτοβολταϊκά σε λιμναία συστήματα για 50 MW. Eπισης κοιτάζει και άλλες τεχνολογίες όπως παράκτια αιολικά, για όταν θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο, ενώ είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της η κοινοπραξία με την RWE με την οποία βρίσκεται σε συνεχείς καταληκτικές διαπραγματεύσεις.

    Χρονοδιάγραμμα έργων: Πώς θα φτάσει το 1,5 GW ως το 2ο24

    Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πριν από ένα χρόνο είχε 150 MW σε λειτουργία, σήμερα έχει 200 MW και ως τον Απρίλιο θα έχει 250 MW, ενώ προχωρά στην κατασκευή 250  MW στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και σύμφωνα με το σχέδιο των προγραμματισμένων έργων της θα φτάσει τα 500 MW σε λειτουργία στο τέλος του 2022. Από αυτά τα 280 MW θα είναι φωτοβολταϊκά.

    Σε αυτά εκτιμάται ότι θα προστεθούν επιπλέον έργα 1 GW μέχρι το 2024, όταν και σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ στοχεύει θα διαθέτει σε λειτουργία ένα χαρτοφυλάκιο έργων 1,5 GW.

    Το χαρτοφυλάκιο έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι το μεγαλύτερο όλων των εταιρειών της αγοράς και ανέρχεται σε 6,8 GW. Aπό αυτά τα 2,8 MW είναι φωτοβολταϊκά και τα υπόλοιπα είναι κυρίως αιολικά.

    Η εταιρεία υλοποιεί το μεγαλύτερο έργο που γίνεται σήμερα, το cluster των 230 MW φωτοβολταϊκό στη Δυτική Μακεδονία ενώ το 2021 θα ξεκινήσει το πρώτο έργο ισχύος 50 MW στη Μεγαλόπολη, που θα λειτουργήσει με birateral BPA (διμερές συμβόλαιο). Στα σχέδια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να εγκαινιάσει το θεσμό των διμερών συμβολαίων στην αγορά των Ανανεώσιμων, κάνοντας το πρώτο διμερές συμβόλαιο για το φωτοβολταϊκο στη Μεγαλόπολη  με τη μητρική ΔΕΗ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ