Με ένταση προχωράει το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για επενδύσεις συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, από τα οποία τα 3,2 δισ. ευρώ θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2028.

Σημειώνεται ότι το Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για την πενταετία 2024-2028 περιλαμβάνει 179 έργα, δηλαδή 40 έργα περισσότερα από το προηγούμενο σχέδιο για την πενταετία 2022-2026, μια αύξηση 28,77%. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων της πενταετίας 2024-2028 είναι 4,3 δισ. ευρώ δηλαδή κατά 31,89% αυξημένος από το προηγούμενο πενταετές σχέδιο του Διαχειριστή.

1

Η αύξηση στον συνολικό προϋπολογισμό του ΣΑΔ 2024-2028, συγκριτικά με το ΣΑΔ 2022-2026, οφείλεται κατά 35% (392εκ.€) σε έργα επαναληπτικού χαρακτήρα και κατά 59% (632εκ.€) οφείλεται σε επώνυμα έργα. Αναφορικά με τα επώνυμα έργα, η αύξηση σχετίζεται με την προσθήκη νέων έργων
(370εκ.€) καθώς και με μεταβολές στον προϋπολογισμό έργων εγκεκριμένων  ήδη.

Η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε το μεγαλύτερο μέρος του αναθεωρημένου σχεδίου του ΔΕΔΔΗΕ στο οποίο προστέθηκαν και νέα έργα αυξάνοντας με αυτά τον προϋπολογισμό του σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο του Διαχειριστή κατά 296,64 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ΡΑΑΕΥ έκανε  δεκτά όλα τα έργα που αφορούν σε ενίσχυση και ανακαίνιση του δικτύου, καθώς και αυτό για την επέκταση της τηλεμέτρησης. Το κίνητρο για τη μείωση των απωλειών δικτύου σημειώνει, θα ληφθεί υπόψη στην έγκριση του Επιτρεπόμενου Εσόδου του Διαχειριστή για την επόμενη Ρυθμιστική Περίοδο.
Επισημαίνει επίσης την ανάγκη οι προμηθευτές να ενημερώνονται από τον Διαχειριστή για τις βασικές τεχνικές προδιαγραφές των συστημάτων που εγκαθιστά ώστε αυτές να λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των αντίστοιχων συστημάτων διαχείρισης δεδομένων και εξυπηρέτησης πελατών των προμηθευτών.

Επίσης, ο  Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ)  στη δημόσια διαβούλευση που διενήργησε η ΡΑΑΕΥ, πρότεινε  την περιοδική (π.χ. ανά τρίμηνο) δημοσίευση από τον Διαχειριστή
επικαιροποιημένου χρονοδιαγράμματος του έργου τηλεμέτρησης, συμπεριλαμβανομένης της προτεραιοποίησης (π.χ. ανά γεωγραφική περιοχή και κατηγορία παροχών) και της προόδου υλοποίησής του.  Η ΡΑΑΕΥ καλεί  το Διαχειριστής να μεριμνήσει για την τακτική ενημέρωση των προμηθευτών.

Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ χρηματοδοτούνται από το WACC που επίσης εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ. Το WACC του ΔΕΔΔΗΕ για την τετραετία 2025-2028, σύμφωνα με την τελική απόφαση της ΡΑΑΕΥ, είναι 6,95%, αν και το WACC του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2025-2028 έχει μειωθεί ελαφρώς από 7,05% το 2025 σε 6,84% το 2028. Η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε μέσο WACC, και οι τελικές αποφάσεις είναι 6,95%, που είναι χαμηλότερες από το WACC που ζήτησε ο ΔΕΔΔΗΕ. 

Όσον αφορά το σχέδιο επενδύσεων του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ μόνο 5 από τα προτεινόμενα έργα δεν εγκρίθηκαν ενώ το μεγαλύτερο μέρος των νέων έργων που πρότεινε ο ΔΕΔΔΗΕ εγκρίθηκε.

Όπως τονίζει ο ΔΕΔΔΗΕ στο Σχέδιο Ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, ο σχεδιασμός των έργων ανάπτυξης του Δικτύου λαμβάνει ιδίως υπόψη:

  • τα τρέχοντα επίπεδα της ζήτησης και του δυναμικού παραγωγής στο Δίκτυο και τις προβλέψεις για την εξέλιξή τους
  • τους ειδικότερους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα
    (ΕΣΕΚ).
  • τις ανάγκες σύνδεσης νέων Χρηστών
  • το τρέχον επίπεδο ποιότητας εξυπηρέτησης και ενέργειας καθώς και το ύψος των απωλειών ενέργειας και τους αντίστοιχους στόχους βελτίωσης που τίθενται από το ρυθμιστικό πλαίσιο και τον Διαχειριστή Δικτύου
  • την εξέλιξη της τεχνολογίας και των απαιτήσεων των Χρηστών
  • την προστασία του περιβάλλοντος
  • την ασφάλεια εφοδιασμού

Ο ΔΕΔΔΗΕ προγραμματίζει επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης έως το 2030 που αφορούν σε έξυπνα δίκτυα, υποσταθμούς και υποθαλάσσια καλώδια, συνδέσεις Χρηστών και πρωτοβουλίες μηδενικών εκπομπών.
Συγκεκριμένα, ο ΔΕΔΔΗΕ με βάση τα πορίσματα της ΡΑΕ για τις διασυνδέσεις των νησιών του Αιγαίου έχει δρομολογήσει πλήθος διασυνδέσεων ΜΤ, σημαντικό μέρος των οποίων θα ενταχθεί στο Ταμείο Απανθρακοποίησης. Επιπρόσθετα, έχουν δρομολογηθεί δράσεις για τα Έξυπνα Νησιά , ενώ έχει ξεκινήσει και ο σχεδιασμός του Πόρου ως Πράσινο Νησί.
Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) προχωρά στο σχεδιασμό του Δικτύου για την εξασφάλιση των απαιτήσεων για τον εξηλεκτρισμό των λιμένων (cold ironing).