• Business

    Cyta: Όλα έτοιμα για τις προσφορές (VODAFONE, WIND, PCCW Global)

    Cyta

    Cyta


    Στο στάδιο της υποβολής των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών μπαίνει ο διαγωνισμός για την πώληση της Cyta Hellas, του τέταρτου μεγαλύτερου παρόχου στην ελληνική αγορά των τηλεπικοινωνιών, με τους τρεις “μνηστήρες” να έχουν προθεσμία έως αύριο, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς.

    Πρόκειται για τη Vodafone, τη Wind Hellas και την PCCW Global, που είναι οι τρεις εταιρείες οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εν Ελλάδι θυγατρική εταιρεία της κυπριακής Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, με την PricewaterhouseCoopers Business Solutions να έχει αναλάβει τη διενέργεια του διαγωνισμού.

    Το βασικό ερωτηματικό γύρω από τη διαδικασία είναι το τι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι τρεις “μονομάχοι” για την απόκτηση της Cyta Hellas, με δεδομένο ότι πρόκειται για μία εταιρεία που δεν έχει εμφανίσει κερδοφορία από το 2007 και υποστηριζόταν οικονομικά από τη μητρική της, με τις συσσωρευμένες ζημίες της να αγγίζουν τα 165 εκατομμύρια ευρώ και τις δανειακές της υποχρεώσεις να κυμαίνονται στα 60 εκατ. ευρώ., την ώρα που ο τζίρος της το 2016 υποχώρησε στα 91 εκατομμύρια ευρώ (έναντι 108 εκατ. ευρώ το 2015).

    Όλα αυτά, βέβαια, καθώς και τη γενικότερη οικονομική εικόνα της Cyta Hellas, οι τρεις ενδιαφερόμενες εταιρείες είχαν την ευκαιρία να τα διαπιστώσουν και μέσω του due diligence που διενήργησαν, καθώς και από την ενημέρωση που είχαν από τη διοίκησή της. Και τώρα καλούνται να βάλουν στη “ζυγαριά” όλα τα παραπάνω προβληματικά οικονομικά στοιχεία, και τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η Cyta Hellas: το πελατολόγιό της στα τέλη του 2016 μετρούσε 307.000 συνδρομητές σταθερής και 51.000 συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, ενώ διαθέτει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς, έκτασης 5.500 χιλιομέτρων. Μάλιστα, η παρουσία της είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην Κρήτη, όπου έχει αναπτύξει συνεργασίες με μεγάλα ξενοδοχεία και άλλους εταιρικούς πελάτες.

    Επιπλέον, στη διάρκεια του 2017 η θέση της εταιρείας “γύρισε” από αρνητική σε θετική, χάρη στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15,6 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε μέσω κεφαλαιοποίησης οφειλής.

    Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου είναι ουσιαστικά κρατική επιχείρηση, και επομένως οι όποιες αποφάσεις για την τύχη της Cyta Hellas θα πρέπει να περάσουν και από το κυπριακό κοινοβούλιο, γεγονός που ενδεχομένως να περιπλέξει την κατάσταση.

    Σημειωτέον, επίσης, ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες καλούνται να διευκρινίσουν ποιο ποσοστό των μετοχών της Cyta Eλλάδος θέλουν να αγοράσουν με μετρητά και ποιο με ανταλλαγή άλλων περιουσιακών στοιχείων, καθώς η μητρική πωλεί μεν το 100% των μετοχών της θυγατρικής, όμως το ποσοστό θα εξαρτηθεί από τις προσφορές που θα δεχθεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Χτύπημα» 38 εκατ. ευρώ στον Ιβάν Σαββίδη – Στον αέρα η ΣΕΚΑΠ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΒΖ: Θα δώσει η πιστώτρια τράπεζα το «φιλί της ζωής» για το μέλλον της βιομηχανίας;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χ. Γκότσης: Τέλη Ιανουαρίου η έξοδος στις αγορές με επιτόκια 3,5%-3,7%



    ΣΧΟΛΙΑ