• Business

    Ραγδαίες εξελίξεις στην Creta Farms: Οι τράπεζες πέρασαν τα δάνειά της στα NPEs

    • NewsRoom

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Creta Farms καθώς οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να περάσουν το σύνολο των δανείων της επιχείρησης ύψους 110 εκατ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures – NPEs). Τουλάχιστον προς το παρόν, οι τράπεζες δεν προτίθενται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταγγείλουν τα δάνεια αυτά.

    Τα  εν λόγω δάνεια πλέον θεωρούνται ενδείξεων αμφίβολης είσπραξης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2018  με τα οποία η σχέση καθαρού δανεισμού (109,5 εκατ. ευρώ) προς προσαρμοσμένα EBITDA αγγίζει τις 19 φορές, με αποτέλεσμα τα δάνεια να  θεωρούνται αμφίβολης είσπραξης.

    Σημειώνεται ότι η εισηγμένη μητρική εταιρεία του ομίλου Creta έκλεισε τη χρήση 2018 με EBITDA 13,5 εκατ. ευρώ, αλλά αν συνυπολογιστούν και τα έκτακτα έξοδα τα EBITDA είναι ζημιογόνα.

    Αλλαγή διοίκησης

    Σημαντικές αλλαγές στην ηγεσία της Creta Farms αποφάσισε το Δ.Σ της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας το οποίο με 4 ψήφους υπέρ επί συνόλου 7 μελών  αποφάσισε την αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Δομαζάκη από την θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη θέση του αντιπροέδρου αναλαμβάνει ο κ. Πέτρος Παπαδάκης μέχρι πρότινος μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ενώ τη θέση του Προέδρου διατηρεί ο κ. Μάνος Δομαζάκης. Σημειώνεται πως πρόκειται για απόφαση η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αναρτηθεί ούτε στο Χρηματιστήριο ούτε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

    Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η διοίκηση της εισηγμένης ξεκινά σειρά επαφών με τις τράπεζες, αφού η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με τη διαδικασία  αναστολής της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας μετά τη γνωστοποίηση πως διενεργείται σε αυτή πορισματική έκθεση ελέγχου από ελεγκτική εταιρεία που ανήκει στις «Big 4».

    Η επιστολή Δομαζάκη

    Στις 2 Απριλίου ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της Creta Farms απέστειλε επιστολή προς τον Ορκωτό Ελεγκτή της εταιρείας με την οποία ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε χρηματοδοτήσει την εταιρία με κεφάλαια ύψος 11,6 εκατ. ευρώ κατά τα έτη 2005 -2006. Κάτι που αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2018 της εισηγμένης.

    Σε συνέχεια της ανωτέρω επιστολής, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε, να διενεργηθεί σχετικός ειδικός έλεγχος από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο διεθνούς φήμης. “Από την έως σήμερα ελεγκτική εργασία του ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της Εταιρείας και του Ομίλου”, αναφέρεται στην έκθεση.



    ΣΧΟΛΙΑ