• Business

    CREDIT SUISSE: Βοήθεια! Βοήθεια! Η επερχόμενη ύφεση στη Βρετανία θα σκοτώσει 500,000 θέσεις εργασίας


    Με την απόφαση του βρετανικού δημοψηφίσματος και την επικείμενη ύφεση που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται ως αποτέλεσμα, η Credit Suisse ισχυρίζεται πως θα ανέβει η ανεργία στην Αγγλία και θα χαθούν 500,000 θέσεις εργασίας. Η Anais Boussie και η ομάδα της στην ελβετική τράπεζα υποστηρίζουν αυτή την πρόβλεψη καθώς οι ίδιοι πιστεύουν πως η Βρετανία είναι έτοιμη να εισέλθει σε ύφεση.

    subpage_image_792_375

    “Λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις μας για μείωση της ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 1% το 2016 και στο -1% το 2017, περιμένουμε το ποσοστό της ανεργίας να εκτιναχθεί στο 6,5% στο τέλος του 2017. Αυτή η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας είναι πιθανό να συμπίεση τα ονομαστικά εισοδήματα των νοικοκυριών, καθώς η αύξηση των μισθών θα πληγεί. Αυτό μπορεί να συμβεί με κάποια χρονική υστέρηση, όπως ήταν εμφανές από την καθυστερημένη αντίδραση των μισθών στην πτώση της ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.”

    Όπως έχουν τα πράγματα στην παρούσα φάση, το ποσοστό ανεργίας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μόλις 5%, και διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά από την περίοδο που άρχισαν οι στατιστικές μετρήσεις. Αυτό το 5% αντιπροσωπεύει περίπου 1.670.000 άτομα από τα 33.260.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο που κρίνεται ότι μπορούν να εργαστούν. Σύμφωνα με ένα πρόχειρο υπολογισμό, η αύξηση της ανεργίας από το 5% στο 6,5%, θα οδηγήσει 491.000 εργαζόμενους εκτός αγοράς εργασίας.

    Βέβαια, ακόμα κι αν ανέβει το ποσοστό στο 6.5%, η ανεργία στη Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να είναι χαμηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία. H ανεργία στην ευρωζώνη βρίσκεται στο 10.1%, όπως την χαρακτήρισε ο Albert Edwards “τοξικά λύματα που κυλούν μέσα στις φλέβες” της ηπείρου.

    Αυτός είναι ο πίνακας της Societe Generale:

    Societe Generale

    Η ομάδα της Credit Suisse Boussie et al. αναμένουν η ανεργία να θέσει σε λειτουργία έναν επιβραδυνόμενο τομέα καταναλωτών, δημιουργώντας ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα για την οικονομία. Όταν ο κόσμος ανυσηχεί για τις οικονομικές του δυνατότητες σταματάει να ξοδεύει χρήματα, κι αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην μακροοικονομία. Οι καταναλωτές είναι οι μεγάλοι υποστηρικτές της οικονομίας, επομένως εάν σταματήσουν να συνεισφέρουν στην αγορά η κατάσταση θα εξελιχθεί πολύ άσχημα.

    Η ομάδα της Credit Suisse σχολίασε:

    “Δεδομένων των προβλέψεών μας για ύφεση της βρετανικής οικονομίας στα επόμενα τρίμηνα αναμένουμε το ποσοστό της ανεργίας να αυξηθεί. Το διάγραμμα 14 δείχνει ποια είναι ιστορικά η σχέση μεταξύ της αύξησης του ΑΕΠ στη Βρετανία και των αλλαγών στο δείκτη ανεργίας. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα η αύξηση του ΑΕΠ συχνά συνοδεύεται με μείωση της ανεργίας. Το διάγραμμα 16 υπολογίζει τις πραγματικές αλλαγές στο δείκτη ανεργίας σύμφωνα με τα δικά μας προβλεπόμενα δεδομένα. Βλέπουμε μία αργή ανταπόκριση της αγοράς εργασίας στην επιβράδυνση της ανάπτυξης -ενώ η ανάπτυξη διαμορφώνεται σε επίπεδα που δείχνουν σταθεροποίηση και άρα η ανεργία θα έπρεπε να ανεβαίνει- ο δείκτης συνεχίζει να πέφτει.”

    πινακασ 14 16

    Η ανάλυση της Credit Suisse έρχεται στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά από μία άλλη ανάλυση το τμήμα Παγκόσμιας Στρατηγικής Μετοχών της τράπεζας, η οποία δείχνει ότι ακόμη και πριν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπήρχαν στοιχεία που αποτύπωναν την επερχόμενη ύφεση στη Μεγάλη Βρετανία. “Φοβόμαστε ότι, πριν το δημοψήφισμα, δύο από τους πιο αντιπροσωπευτικούς δείκτες ανάπτυξης της Βρετανίας -ο δείκτης PMI νέων παραγγελιών και θέσεων εργασίας- βρίσκονταν ήδη σε επίπεδα που δείχνουν ήπια ύφεση”, υποστηρίζουν ο Garthwaite και η ομάδα του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/ginekes-diikoun-ti-megali-vretania-ti-tha-elege-margaret-thatcher/60807

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/article-klini-galliko-proxenio-stin-tourkia-fovi-gia-tromokratiko-chtipima/60858



    ΣΧΟΛΙΑ