• Business

    Credit Suisse: Παραίτηση «βόμβα» του CEO μετά το σκάνδαλο κατασκοπείας – «Βουτιά» στη μετοχή

    • NewsRoom


    Την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της, Tidjane Thiam, ανακοίνωσε η Credit Suisse.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα αντικατασταθεί από τον Thomas Gottstein ο οποίος διευθύνει επί του παρόντος την ελβετική μονάδα της τράπεζας.

    Οπως μεταδίδει το CNBC, ο Tidjane Thiam θα αποχωρήσει από την τράπεζα στις 14 Φεβρουαρίου.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε πως το διοικητικό συμβούλιο έκανε δεκτή ομόφωνα την παραίτηση του κ. Thiam μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου του ελβετικού τραπεζικού ομίλου και των αποτελεσμάτων για το σύνολο του έτους. Ο πρόεδρος, Urs Rohner, δήλωσε ότι η συνεισφορά του Thiam στην τράπεζα από το 2015 ήταν «τεράστια».

    «Υπό την ηγεσία του, η Credit Suisse αναδιοργάνωσε τη στρατηγική μας, αποκατέστησε το κεφάλαιά μας, μείωσε το κόστος και το επιχειρηματικό ρίκο,», δήλωσε.

    Πάντως, θεωρείται πως ο Rohner, ήταν αυτός που ουσιαστικά έθεσε εκτός εταιρείας τον Thiam με τον οποίο είχε έρθει σε σύγκρουση στη διάρκεια της κρίσης που είχε ξεσπάσει στον όμιλο με αφορμή το σκάνδαλο κατασκοπείας.

    Συγκεκριμένα η τράπεζα προσέλαβε εταιρεία ιδιωτικών ντετέκτιβ για να παρακολουθεί τον Iqbal Khan, τον πρώην επικεφαλής της διαχείρισης πλούτου, ο οποίος άρχισε να εργάζεται στην ανταγωνίστρια UBS. Η κατασκοπεία αποκαλύφθηκε από τον κ. Khan, με αποτέλεσμα μια δραματική δημόσια αντιπαράθεση.

    Ο πρόεδρος της Credit Suisse Urs Rohner αρχικά υποστήριξε τον Thiam, αλλά οι αμφιβολίες του ενισχύθηκαν, αφότου έγινε γνωστό ότι και άλλα στελέχη που αποχώρησαν έχουν πέσει θύματα κατασκοπείας. Ο διευθύνων σύμβουλος αθωώθηκε από εξωτερική δικηγορική εταιρεία, ωστόσο δύο άλλα στελέχη απολύθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου που ήταν πολύ κοντά στον Thiam, του Pierre-Olivier Bouée.

    «Παρά την ισχυρή υποστήριξη μεγάλων μετόχων προς τον Tidjane Thiam, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να τοποθετήσει νέο CEO», σημειώνει ο Andreas Venditti, αναλυτής της Vontobel. «Πιστεύουμε ότι η σημερινή ανακοίνωση θα ηρεμήσει τα πράγματα και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη».

    Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί 4%.



    ΣΧΟΛΙΑ