• Business

    Cosmos Business Systems: Επενδύσεις σε νέο δυναμικό και υποδομές. Πιθανή αύξηση κεφαλαίου


    Την περαιτέρω ανάπτυξή του σχεδιάζει ο όμιλος Cosmos Business Systems (Systems Integrators σε τομείς Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνίων και Ασφάλειας, Λογισμικού και Εξειδικευμένων Υπηρεσιών) ο οποίος φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια από την ίδρυσή του, με επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ για την τριετία 2019-2021.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου Δημήτρη Δάφνη παρατηρείται πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων πληροφορικής από την πλευρά του δημοσίου με το ΕΣΠΑ να βρίσκεται μόνον στα χαρτιά. Ο ίδιος άσκησε κριτική και στα θεσμικά όργανα του κλάδου (αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον ΣΕΠΕ – Σύνδεσμο Πληροφορικής και Επικοινωνιών) λέγοντας ότι «επί της ουσίας σήμερα τα συμφέροντα του κλάδου δεν εξυπηρετούνται».

    Ωστόσο, εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου θα προχωρήσει αναγκαστικά και «θα δώσει ισχυρή ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν τεχνογνωσία και κεφαλαιακή επάρκεια. Η Cosmos, πιστεύουμε ότι θα έχει ηγετική θέση στην νέα, εντελώς διαφορετική, περίοδο που έρχεται και διαμορφώνεται από τις διεθνείς τάσεις, της «συνδρομητικής πληροφορικής», του centralized computing, του IOT (διαδίκτυο των πραγμάτων) και των εξελιγμένων μορφών διαχείρισης λογισμικού Big Data, και Artificial Intelligence».

    Οι επενδύσεις που ανακοίνωσε η Cosmos χθες σε συνέντευξη Τύπου αφορούν κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό (σήμερα απασχολεί 175 άτομα) και νέες υποδομές Data Center και Disaster Recovery. Για τη χρηματοδότησή τους εξετάζεται μια πιθανή αύξηση κεφαλαίου (το 2019), ο δανεισμός, αλλά και η άντληση κεφαλαίων από τρίτους. Βασικός μέτοχος της Cosmos είναι ο κ. Δάφνης με 66%, ενώ με ποσοστό 17% στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχει η Vodafoneκαι με 16% η InfoQuest.

    Για το 2018 η εκτίμηση είναι ότι ο κύκλος εργασιών της θα διαμορφωθεί σε 26 εκατ. ευρώ έναντι 24 εκατ. το 2017 και 22,1 εκατ. το 2016. Το 2017 τα κέρδη προ φόρων ήταν 100 χιλ. ευρώ και τα EBITDA(κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 1,4 εκατ. ευρώ.

    Εκτός από την Ελλάδα δραστηριοποιείται και στην Κύπρο, ενώ υπηρεσίες της διαθέτει και σε τρίτες χώρες. Έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα ανάπτυξης στον Δημόσιο τομέα, όπως η εγκατάσταση του Εθνικού Υπολογιστικού Συστήματος υψηλών επιδόσεων (High Performance Computer – HPC) για λογαριασμό του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), ενώ στον ιδιωτικό τομέα μεταξύ άλλων ανέλαβε τη σχεδίαση, υλοποίηση και υποστήριξη της νέας υποδομής για όλα τα καταστήματα ΙΚΕΑ σε Ελλάδα και Κύπρο.



    ΣΧΟΛΙΑ