• Business

    Clarksons: «Βούλιαξαν» τα κέρδη των ναυτιλιακών στο πρώτο εξάμηνο του 2016


    Το πρώτο εξάμηνο του 2016 ήταν το πιο δύσκολο για τον κλάδο της ναυτιλίας στα χρόνια της κρίσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Clarksons, σύμφωνα με τα οποία τα κέρδη του κλάδου στο α’ εξάμηνο του έτους περιορίστηκαν σχεδόν κατά 20% σε σχέση με το μέσο όρο από το 2009 και έπειτα.

    Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι παραγγελίες νέων πλοίων περιορίστηκαν σε ποσοστό 67% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα (τα 16 δις δολάρια που δαπανήθηκαν για νέα πλοία αποτελούν αρνητικό ρεκόρ 35ετίας) και οι διαλύσεις πλοίων είναι κατά 43% αυξημένες σε σχέση με τον μέσο όρο από το 2009 και μετά.

    clarksons

    Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ο δείκτης ClarkSea Index, που αναλύει στοιχεία από διάφορους τομείς της ναυτιλίας, υποχώρησε κατά 18% σε σχέση με την περίοδο από το 2009 και μετά. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης καταγράφει πτώση 30%, μία πτώση για την οποία ευθύνονται κυρίως οι τομείς των capesize, και των φορτηγών πλοίων: Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Clarksons, τα capesizes βρίσκονται φέτος 76% κάτω από το μέσο όρο μετά το 2009, ενώ τα φορτηγά πλοία στο 54% κάτω.

    Αν υπάρχει κάτι θετικό που μπορεί να επισημάνει κανείς στα στοιχεία της Clarksons, αυτό είναι το γεγονός ότι η αγορά μεταχειρισμένων bulkers κατέγραψε την υψηλότερη δραστηριότητά της εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι ακόμα και σε τέτοιες δύσκολες εποχές, οι εφοπλιστές επενδύουν – αλλά πιο προσεκτικά.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/astir-palas-vouliagmenis-me-neo-prosopo-tha-ipodechthi-to-2017/60008



    ΣΧΟΛΙΑ