• Business

    Χρήστος Μεγάλου: Με το βλέμμα στο Λονδίνο για το Amoeba – Εκτιμήσεις ότι θα ξεπεράσει το 20%

    Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Οι πωλήσεις των πακέτων δανείων Amoeba, Arctos, η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Avis και οι πωλήσεις θυγατρικών στα Βαλκάνια (Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία) έρχονται να αυξήσουν κατά 350-400 εκατ. ευρώ τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς, ενέργεια που θα της επιτρέψει να «κλείσει» τη διαφορά που είχε με τις άλλες τράπεζες στο δυσμενές σενάριο, καθώς ο δείκτης βασικών κεφαλαίων της (CET 1) θα ενισχυθεί στο 6,7% (από το 5,9%).

    Με κινήσεις ακριβείας, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, υπό τον κ. Χρήστο Μεγάλου, εστιάζει στην επόμενη μέρα και στην θωράκιση της τράπεζας. Και τώρα έχει το βλέμμα στο Λονδίνο και στην ολοκλήρωση της πώλησης του πακέτου Amoeba, η οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    Μέχρι στιγμής η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και προσφορές κατέθεσαν στα γραφεία της UBS, συμβούλου της Πειραιώς, στο Λονδίνο οι: DK, BAIN, Kildare, Apollo.

    Πηγές με γνώση του θέματος εκτιμούν ότι η τιμή για το project Amoeba θα ξεπεράσει το 20%. Υπενθυμίζουμε ότι στο πακέτο περιλαμβάνονται δάνεια 180 επιχειρήσεων που έχουν εξασφαλίσεις σε περισσότερα από 1.700 ακίνητα, τα οποία έχουν ελεγχθεί ένα προς ένα. Μάλιστα όπως έχουν δηλώσει και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, η σημασία του Amoeba είναι μεγάλη και μάλιστα θεωρείται καταλύτης για την εγχώρια αγορά, καθώς πρόκειται για την πρώτη πώληση δανείων με εξασφάλιση εμπορικά ακίνητα. Είναι καταλύτης διότι θα αποτελέσει βάση τιμολόγησης, ενώ θα δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να εξετάσουν την αγορά μέσα από την ενδελεχή αξιολόγηση που έχει γίνει από την Τράπεζα Πειραιώς, και να εμπεδωθεί το ενδιαφέρον τους γενικότερα.

    Ταυτόχρονα εξελίσσεται και η διαδικασία πώλησης του πακέτου Arctos που περιλαμβάνει καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.

    Η διοίκηση της Πειραιώς παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου Agenda 2020.

    Στόχος της Πειραιώς είναι να έχει πλήρως απεξαρτηθεί από τον ELA μέχρι το τέλος του 2018 (σήμερα η εξάρτιση είναι 1 δισ. ευρώ).

    • Να περιορίσει τις δαπάνες κατά 40 εκατ. ευρώ φέτος.
    • Να προχωρήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τράπεζας.

    Και κυρίως να στηρίξει την πραγματική οικονομία με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσφέροντας χρηματοδότηση ύψους άνω των 3 δισ.  ευρώ φέτος, ποσό που θα αυξηθεί στα 5 δισ. ευρώ το 2020.

    Εξάλλου και η «σκληρή» για τη στάση της επικεφαλής του SSM κα Ντανιέλ Νουί, προχθές στην Αθήνα, παραδέχθηκε ότι οι νέες διοικήσεις των τραπεζών έχουν επιδείξει έργο…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χρ. Μεγάλου: Να τι περιλαμβάνει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κερδοφόρο το α΄ τρίμηνο για την Τράπεζα Πειραιώς: Στα 32 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζα Πειραιώς: Καταλύτης για την αγορά το Amoeba – Στην τελική ευθεία και τα Earth και Jupiter



    ΣΧΟΛΙΑ