• Business

    Χρήσιμος Οδηγός: Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος

    Ο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος


    Από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου θα είναι ενεργός ο μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για την ενίσχυση του εισοδήματος εργαζομένων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, σε περίπτωση που ο εργοδότης τους προχωρήσει σε μείωση του ωραρίου έως και 50%. Οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος για έναν ή περισσότερους μήνες για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους.

    Η αναπλήρωση κατά 60% του τμήματος του μισθού που χάνεται, υπολογίζεται επί των καθαρών αποδοχών. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων για το 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, καταργείται η διάταξη που προβλέπει την χρήση προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας με την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας από τις 15 Ιουνίου, ημερομηνία που τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα.

    Το «Mononews» και ο εργατολόγος- δικηγόρος Γιάννης Καρούζος δίνει απαντήσεις σε επτά σημαντικά ερωτήματα για την λειτουργία του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

    Ποιους εργαζόμενους αφορά το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»;

    Ο μηχανισμός εφαρμόζεται αποκλειστικά σε εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, κατά την 29-05-2020. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του μηχανισμού (από 15-06 έως 15-10-2020) για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους. Οι εργοδότες δεν δύναται να προβούν σε μετατροπή των συμβάσεων εργαζομένων τους από μερικής σε πλήρους απασχόλησης προκειμένου να τους εντάξουν στον οικονομικό μηχανισμό επιδότησης της εργασίας.

    Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη το πρόγραμμα;

    Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δύνανται να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις- εργοδότες κάνουν χρήση του εν λόγω μέτρου. Επομένως η ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα δεν αποτελεί τροποποιητική σύμβαση, αλλά ένα πρόσκαιρο μέτρο που στοχεύει στη στήριξη της επιχείρησης και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

    Στους εργαζομένους των επιχειρήσεων-εργοδοτών που εντάσσονται στον μηχανισμό, καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται. Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, δεν καλύπτονται από τον μηχανισμό. Αντιθέτως, θα επιβαρύνουν τους εργοδότες. Σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές, μετά την ανωτέρω προσαρμογή, υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επομένως, εφόσον ένας εργαζόμενος λαμβάνει με βάση τη σύμβαση εργασίας του το βασικό μισθό (650ευρώ), η υπαγωγή του στο εν λόγω πρόγραμμα, δεν συνεπάγεται καμία απώλεια για εκείνον.

    Απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου για την ένταξη του στο πρόγραμμα;

    Από τη διατύπωση του νόμου, προκύπτει ότι η ένταξη των εργαζομένων μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ αποτελεί απόλυτο εργοδοτικό δικαίωμα. Ο εργοδότης αποφασίζει μονομερώς ποιους και πόσους εργαζόμενους θα εντάξει στο εν λόγω πρόγραμμα, αλλά και για ποιο χρονικό διάστημα.

    Ποιος θα επιβαρυνθεί την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα;

    Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, έχουν την υποχρέωση κάλυψης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό και για το χρονικό διάστημα ένταξης καθενός σε αυτόν. Τα οριζόμενα στην περίπτωση αυτή ισχύουν και για το επίδομα αδείας, καθώς και για το δώρο Χριστουγέννων έτους 2020.

    Ποιες επιχειρήσεις – εργοδότες μπορούν να ενταθούν στο πρόγραμμα;

    Δυνατότητα ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα έχουν οι κάτωθι κατηγορίες επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως ΚΑΔ:

    Α)Επιχειρήσεις-εργοδότες που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ), σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στη ρύθμιση και το είδος των φορολογικών βιβλίων.

    Β) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον των ακαθάριστων εσόδων (κωδικός 047 δήλωσης Ε3), σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξης.

    Ο τρόπος υπολογισμού της μείωσης του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων, αποτυπώνεται αναλυτικά βάσει πινάκων στην από 29-05-2020 Τροπολογία.

    Επιτρέπονται οι απολύσεις εργαζομένων, εφόσον η επιχείρηση κάνει χρήση του προγράμματος;

    Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ, απαγορεύεται να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που έχουν υπαχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα. Εφόσον πραγματοποιηθούν, εκείνες είναι εκ νόμου άκυρες. Επομένως, η απαγόρευση των απολύσεων δεν ενεργοποιείται για το σύνολο των εργαζομένων μιας επιχείρησης, αλλά μόνο για τους εργαζόμενους , που η επιχείρηση επέλεξε να τους εντάξει στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης « ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ». Εξυπακούεται ότι αν μια επιχείρηση, έχει εντάξει το σύνολο του εργατικού δυναμικού της στο ως άνω περιγραφόμενο πρόγραμμα, δεν μπορεί να απολύσει κανέναν από τους εργαζόμενούς της.

    Οι επιχειρήσεις- εργοδότες, υποχρεούνται δε να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό.

    Ποιες επιχειρήσεις έχουν διαφορετική μεταχείριση όσον αφορά τους όρους ένταξης στο πρόγραμμα;

    Για επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και έχουν Κύριο Κωδικό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), έναν από τους κάτωθι:

    51.10 «Αεροπορικές μεταφορές επιβατών»,

    51.21 «Αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων»,

    52.23 «Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές» και

    33.16 «Επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημόπλοιων»,

    β) για επιχειρήσεις-εργοδότες που ασκούν δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης (ΚΑΔ 70.22) αποκλειστικά προς εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των αεροπορικών μεταφορών, όπως προκύπτει από τον κύριο ΚΑΔ τους (51.10, 51.21 και 51.23), καθώς και

    γ) για επιχειρήσεις – εργοδότες που λειτουργούν εντός των αερολιμένων της επικράτειας και μόνο για τους εκεί εργαζόμενούς τους, υποχρεούνται να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον πραγματοποιηθέντα μειωμένο χρόνο εργασίας των εργαζομένων, υπολογιζόμενες επί των ονομαστικών τους αποδοχών. Οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον υπολειπόμενο συμβατικό χρόνο εργασίας των εργαζομένων αυτών, υπολογιζόμενες επί των ονομαστικών τους αποδοχών, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Στον αντίποδα, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, που θα κάνουν χρήση του προγράμματος « ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ» θα κληθούν να καταβάλλουν στο σύνολό τους τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους επί του ονομαστικού μισθού τους, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι δεν θα τους παρέχουν εργασία κατά το μέρος του μειωμένου ωραρίου του.

    Η διάρκεια του μηχανισμού για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων θα διαρκέσει έως τις 31-12-2020 και όχι μέχρι τις 15-10-2020.

    Μπορούν οι επιχειρήσεις- εργοδότες να εφαρμόσουν ταυτόχρονα το πρόγραμμα «ΣΥΝ–ΕΡΓΑΣΙΑ» για ένα τμήμα εργαζομένων και για άλλο το σύστημα προσωπικού ασφαλούς λειτουργιάς;

    Μεγάλος προβληματισμός είχε δημιουργηθεί αναφορικά με το αν αυτά τα συστήματα είναι διακριτά με δυνατότητα «παράλληλης συνύπαρξης». Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα οδηγούμασταν σε υπαλλήλους δύο ταχυτήτων μέσα στα πλαίσια της ίδιας επιχείρησης. Από τη μία θα εφαρμόζονταν για κάποιους υπαλλήλους ο μηχανισμός «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ» που θα τους αναπλήρωνε το 60% του χαμένου τους εισοδήματος, και σε κάποιες περιπτώσεις το σύνολο της οικονομικής τους απώλειας, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Αντιθέτως, άλλη κατηγορία εργαζομένων, με το σύστημα του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας θα έχαναν έως και του 50% του μισθού τους, χωρίς αναπλήρωση, ενώ θα ασφαλίζονταν για τον πραγματικό χρόνο παροχής υπηρεσιών, ήτοι ακόμα και για δύο εβδομάδες το μήνα. Ωστόσο, ο κίνδυνος αποσοβήθηκε με ρητή πρόβλεψη της από 29-05-2020 τροπολογίας,  περί της κατάργησης του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας από 15-06-2020.



    ΣΧΟΛΙΑ