• Business

    Χρηματιστήριο Ενέργειας: Αναβάλλεται για μια εβδομάδα η έναρξη της προθεσμιακής αγοράς

    Γιώργος Ιωάννου, Χρηματιστήριο Ενέργειας


    Αναβάλλεται η έναρξη της προθεσμιακής αγοράς στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), λόγω της διεθνούς συγκυρίας.

    Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αναφέρει ότι “λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση ετοιμότητας της ενεργειακής αγοράς και τη διεθνή συγκυρία:

    •             Η προγραμματισθείσα για τη Δευτέρα 16/03/2020 έναρξη της Αγοράς Παραγώγων του ΕΧΕ αναβάλλεται για τη Δευτέρα 23/03/2020.

    •             Η εικονική συνεδρίαση της Κυριακής 15/03/2020 θα διεξαχθεί χωρίς αλλαγές, σύμφωνα με το αναγγελθέν πρόγραμμα, μεταξύ 11:00 και 14:00 EET.

    •             Όλες οι λειτουργίες και υπηρεσίες του ΕΧΕ παραμένουν διαθέσιμες. Τα υποψήφια Μέλη καλούνται  να αξιοποιήσουν το χρονικό διάστημα έως την έναρξη της Αγοράς Παραγώγων του ΕΧΕ για να ολοκληρώσουν όλες τις υποδομές τους και τις διαδικασίες εγγραφής, πιστοποίησης και σύνδεσης που σχετίζονται με την Αγορά Παραγώγων του ΕΧΕ ώστε να είναι έτοιμα για τη συμμετοχή τους στην Αγορά.

    Επτά ημέρες αργότερα, στις 23 Μαρτίου, προγραμματίζεται πλέον η έναρξη λειτουργίας της αγοράς προθεσμιακών προϊόντων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ ζήτησε από το ΥΠΕΝ τη συγκεκριμένη χρονική παράταση προκειμένου να ολοκληρώσει την προετοιμασία της ως market maker.

    Η πρώτη προσομοίωση, σε πραγματικές συνθήκες, έγινε την περασμένη Κυριακή και από τεχνικής πλευράς το σύστημα λειτούργησε άψογα, ενώ σε υψηλό επίπεδο υπήρξε και η κατάρτιση των συμμετεχόντων παικτών στη διαπραγμάτευση χρηματοπιστωτικών προϊόντων χωρίς φυσική παράδοση.



    ΣΧΟΛΙΑ