ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παπασταύρου: Συναντήσεις με Chevron & ExxonMobil στο Χιούστον – Τι είπαν για Block 2, Νότιο Ιόνιο και σεισμικές έρευνες
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι ο αμερικανικός κολοσσός του πετρελαίου Chevron εξασφάλισε έγκριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ξαναρχίσει δραστηριότητές του στη χώρα, ιδίως την άντληση αργού, που ανέστειλε τον Μάιο, μετά την ανάκληση ειδικής άδειας που της είχε χορηγηθεί με απόφαση του ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ.
«Η εταιρεία Chevron ενημερώθηκε για την έκδοση αδειών που της επιτρέπουν να ξαναρχίσει τις δραστηριότητές της στη Βενεζουέλα», είπε ο κ. Μαδούρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο teleSUR.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε στα τέλη του Φεβρουαρίου την ανάκληση της άδειας της Chevron, που είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2022 από τον προκάτοχό του, τον δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, να διατηρήσει περιορισμένου εύρους δραστηριότητες στη Βενεζουέλα. Στον πετρελαϊκό κολοσσό επιτράπηκε πάντως να εγγυηθεί τη συντήρηση των εγκαταστάσεών του στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.
Η σχέση ανάμεσα στο Καράκας και στην Ουάσιγκτον παραμένει πολύ τεταμένη εδώ και χρόνια. Τα δυο κράτη δεν έχουν άλλωστε διπλωματικές σχέσεις από το 2019, όταν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους είχαν αμφισβητήσει την επανεκλογή του κ. Μαδούρο. Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις και εμπάργκο στο πετρέλαιο της χώρας.
Εξακολουθούν μολαταύτα να είναι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας, όπως έδειξε η πρόσφατη απελευθέρωση αμερικανών φυλακισμένων στη Βενεζουέλα στο πλαίσιο ανταλλαγής με τους 200 και πλέον πολίτες της λατινοαμερικάνικης χώρας που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ κι μετήχθησαν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ελ Σαλβαδόρ νωρίτερα φέτος.
Διαβάστε επίσης
Αλγόριθμοι χωρίς Θεό και δαίμονα: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στον λαβύρινθο του Τραμπ
Από που βγάζει έσοδα η Vodafone στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Άννα Βίσση είδε από κοντά τον ανατρεπτικό αγώνα των Knicks με τον εγγονό της (video)
- Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Μotor Oil
- Cenergy Holdings: Δωρεάν διάθεση 31.294 ιδίων μετοχών σε στελέχη αξίας 754 χιλ. ευρώ
- Aktor – ΔΕΠΑ Εμπορίας: Έκλεισε το deal Atlantic SEE – Venture Global – Συμφωνία 20 ετών για προμήθεια 1 εκατ. τόνων LNG ετησίως
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.