• Business

    Χένρι Χόλτερμαν: Ο 68χρονος Έλληνας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ζει στο Rosso Antico στην Κέρκυρα και αγοράζει τράπεζες, ακίνητα και ξενοδοχεία

    Henry Holterman, Επικεφαλής Reggeborh, Μετόχου της Ελλάκτωρ

    Henry Holterman (Επικεφαλής Reggeborgh, Βασικού Μετόχου της Ελλάκτωρ)


    Ο διόλου τυχαίος Χένρι Χόλτερμαν την πρώτη μέρα του ερχόμενου Ιουλίου θα κλείσει τα 68 του χρόνια. Ο ισχυρός άνδρας της Ελλάκτωρ και μέτοχος της Alpha Bank, δεν αποκλείεται να τα γιορτάσει στην Κέρκυρα καθώς  απέκτησε πριν από μερικά χρόνια το ANTICO ROSSO.

    Πρόκειται για ένα εμβληματικό αρχοντικό του 17ου αιώνα στην Κέρκυρα, γνωστό και ως αρχοντικό Κουρκουμέλι, το οποίο μάλιστα γειτνιάζει με το σπίτι του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

    Τα γενέθλια του ισχυρού και εξαιρετικά έμπειρου παράγοντα των αγορών, που έχει στα χέρια του το τιμόνι της Ολλανδικής Reggeborgh, θα έχουν το 2023,  τρεις ξεχωριστές παραμέτρους.

    Με ελληνικό χρώμα.

    Καθώς θα σηματοδοτούν:

    • Ότι πλέον θα εορτάσει ως Έλληνας πολίτης καθώς ζήτησε και έλαβε μαζί με την σύζυγο του Χεριτα Βεσελς-Χόλτερμαν και τον γιο του Τομ Χέντρικ Χόλτερμαν την ελληνική υπηκοότητα προ ημερών
    • Ότι θα έχει απαλλάξει από τα λογής-λογής «βαρίδια» τον πολυσυζητημένο Όμιλο της Ελλάκτωρ
    • Ότι, όπως πιθανολογούν οι αγορές, θα έχει στα χέρια του το 15% των μετοχών της ALPHA BANK.

    Εξαιρετικά έμπειρος άνθρωπος των αγορών, ο Χένρι Χόλτερμαν προ πολλών ετών παντρεύτηκε την Χερίτα Βέσελς, κόρη του πανίσχυρου ιδρυτή της κατασκευαστικής VOLKERWESSELS.

    Ο πολυσχιδής όμιλος δραστηριοποιείται στην Ολλανδία, την Μεγάλη Βρετάνια, την Βόρεια Αμερική και την Γερμάνια.

    To family office της οικογένειας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Χένρυ Χολτερμαν, ονομάζεται Reggeborgh και ξεκίνησε την επενδυτική του απόβαση στην Ελλάδα στις αρχές του 2018.

    Οι τοποθετήσεις του στον όμιλο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ απέφεραν υπεραξίες 200 εκατ. ευρώ.

    Δίνοντας λαβή για τη συνέχεια, καθώς επένδυσε στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

    Έπειτα από σχεδόν 27 μήνες ταραγμένης παρουσίας στον κατασκευαστικό Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με τα 2,8 δισ. ενεργητικό, ο Χένρι Χόλτερμαν χαράσσει πλέον απρόσκοπτα τη νέα επιχειρηματική στρατηγική και οργανώνει τις κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη μέρα.

    Έχοντας αυτήν τη φορά στη «φαρέτρα» του και τη σημαντική συμμαχία με τη Motor Oil της κραταιάς οικογένειας Βαρδινογιάννη.

    Μια συμμαχία που κτίστηκε με το πολύπλευρα επωφελές deal, το οποίο κατ’ αρχάς έδωσε λύση στον «γόρδιο δεσμό» της οξύτατης μετοχικής αντιπαλότητας που σοβούσε στην Ελλάκτωρ.

    Το δίδυμο των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου Ιωάννη Καϋμενάκη και του επιχειρηματία Αλέξανδρου Εξάρχου, βγήκε από το κάδρο, καθώς η συμμετοχή τους ( 30%) εκχωρήθηκε με σημαντικές υπεραξίες στη Motor Oil.

    Η οποία, προχωρώντας στην εξαγορά του 75% του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενισχύει καταλυτικά το «πράσινο» αποτύπωμά της.

    Από τη δική της πλευρά η Ελλάκτωρ, πέραν του ισχυρού συμμάχου που αποκτά, ενισχύεται κεφαλαιακά με την παραχώρηση της υψηλά αποτιμώμενης δραστηριότητας στις ΑΠΕ.

    Γεγονός που της έδωσε την ευχέρεια να προχωρήσει στην πρόωρη εξαγορά του ακριβού, εταιρικού της ομολόγου, ύψους 670 εκατ. ευρώ.

    Κίνηση που έρχεται να αναβαθμίσει θεαματικά το χρηματοοικονομικό προφίλ της Ελλάκτωρ, καθώς από τον ιδιαίτερα απαιτητικό καθαρό δανεισμό, αποκτά το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της κατ’ ουσίαν αδάνειστης εταιρείας…

    Ο επικεφαλής της Reggeborgh Investments, η οποία είναι το επενδυτικό όχημα (Family Office) της πανίσχυρης Ολλανδικής οικογένειας Βέσσελς και διαχειρίζεται κεφάλαια 10 δισ. ευρώ, επιζητούσε διακαώς την απεμπλοκή της Ελλάκτωρ από το βαρύ φορτίο του ομολόγου.

    Η νέα στρατηγική για την Ελλάκτωρ θέτει στην πρώτη γραμμή το κατασκευαστικό κομμάτι των δραστηριοτήτων, με στόχο την ολική επαναφορά στην κερδοφορία. Έχοντας εκκαθαρίσει το τοπία από τα «αγκάθια» του παρελθόντος.

    Οι τομείς των παραχωρήσεων, των ΣΔΙΤ, των έργων περιβάλλοντος αλλά και της ανάπτυξης ακινήτων, μπαίνουν επίσης σε βάσεις αναβάθμισης.

     

    Θα διεκδικήσει την Αττική οδό

    Παράλληλα βέβαια ο όμιλος θα δώσει τη δική του μάχη για την διεκδίκηση της νέας σύμβασης για την Αττική Οδό, προφανώς παρέα με την MOTOR OIL.

    Σαφώς και για την επιδιωκόμενη φυγή προς τα εμπρός, παίζει το δικό της σημαντικό ρόλο και η ισχυροποίηση της χρηματοοικονομικής εικόνας του Ομίλου.

    Για το 30,55% που τώρα κατέχει στην Ελλάκτωρ η Reggeborgh έχει δαπανήσει 140 εκατ. ευρώ, με το μέσο κόστος κτήσης να είναι οριακά πάνω από τα 1,3 ευρώ ανά μετοχή.

    Σε ορίζοντα τριετίας έχει συμφωνήσει να πάρει το 15% που τώρα έχει η Motor Oil έναντι 91 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία του ομίλου Βαρδινογιάννη θα κρατήσει το υπόλοιπο 15%.

    Ο Χένρι Χόλτερμαν προέρχεται από την άκρως επιτυχημένη επενδυτικά, παρουσία του στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Όπου μέσα σε διάστημα δύο ετών αποεπένδυσε με υπεραξίες της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ…

     

    Το ROSSO ANTICO στην Κέρκυρα 

    Το Rosso Antico που κατοικεί το ζεύγος του Χενρυ και της Χεριτα, είναι ένα εκπληκτικής ομορφιάς κτήμα στην Κέρκυρα, με ένα υπέροχο κτίριο να δεσπόζει στο κέντρο του.

    Πουλήθηκε για 8 εκατ. ευρώ το 2020.

    Το υπέροχο αυτό σπίτι του 17ου αιώνα, κατασκευάστηκε στα ερείπια ενός μοναστηριού του 13ου αιώνα, και ανήκε σε μια από τις προεξάρχουσες οικογένειες της Κέρκυρας.

    Πρώτος ιδιοκτήτης του, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, ήταν ο ευγενής Τζιοβάνι Κουρκουμέλι, ο οποίος έφτασε στην Κέρκυρα το 1750 από την Κεφαλονιά.

    Και δεν είναι μόνο το ίδιο το κτίσμα που είναι ιδιαίτερο και πανέμορφο.

    Το Antico Rosso, βρίσκεται μέσα σε έναν πανέμορφο ελαιώνα, ενώ το περιστοιχίζουν και πολλά άλλα δέντρα τα οποία εισήχθησαν και φυτεύθηκαν εκεί από αποικίες, την εποχή της κατασκευής του σπιτιού.

    Πρόκειται για έναν ιδιωτικό παράδεισο μακριά από όλα, μόλις λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο από την πόλη της Κέρκυρας.

    Το κυρίως κτίριο (διώροφο) έχει έκταση 1.750 τετραγωνικών μέτρων ενώ διαθέτει και εσωτερική πισίνα 20 μέτρων.

    Μέσα στο κτήμα υπάρχει ακόμη ένα παλιό ελαιοτριβείο και βοηθητικά κτίρια η έκταση των οποίων, μαζί με το κυρίως κτίσμα φθάνει τα 2.500 τ.μ.

    Το αρχοντικό Antico Rosso στην Κέρκυρα
    Το αρχοντικό Antico Rosso στην Κέρκυρα

     

    H ALPHA BANK

    Ο Ολλανδός με Ελληνική υπηκοότητα επιχειρηματίας είναι επίσης μέτοχος με ποσοστό 6,5% στην Alpha Bank.

    Πιθανολογείται ότι στην περίπτωση που του ΤΧΣ αποφασίσει να πωλήσει το 9% των μετοχών που κατέχει τώρα, θα είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος καθώς ήδη είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος.

    Ήδη φημολογείται ότι επιθυμεί να προσεγγίζει τα επίπεδα του 7% με αγορές από το ταμπλό.

    Στην ALPHA BANK υπολογίζεται ότι έχουν δαπανηθεί περίπου 170 εκατ. ευρώ.

    Πέραν τούτων ο Χένρι Χόλτερμαν κινείται δραστήρια και στο τομέα των τουριστικών ακινήτων, όπου έχει τοποθετήσει ως τώρα περί τα 100 εκατ. ευρώ.

    Με πρόσφατο απόκτημα το 75% του ιστορικού ξενοδοχείου Corfu Palace στην Κέρκυρα.

    Νησί που ό ίδιος και η οικογένειά του υπεραγαπούν, έχοντας αποκτήσει εκεί μια εξοχική έπαυλη.

    Αναπτύσσοντας παράλληλα και μια έντονα κοινωφελή δράση.

    Εκτός από την αγάπη του προς τη χώρα μας λόγω των επενδύσεων, ο Henry Holterman έχει έναν ακόμη λόγο να προτιμάει την Ελλάδα και αυτός δεν είναι άλλος από την Κέρκυρα.

    Η ιδιαίτερη αγάπη του για το νησί των Φαιάκων εκφράζεται με πλήθος δωρεών καθώς ο Ολλανδός προχώρησε στη δωρεά ενός υπερσύγχρονου σκάφος Ελληνικής κατασκευής της “VIKING NORSAFE” για το Λιμενικό Κέρκυρας.

    Επίσης, ο Henry Holterman μαζί με τη σύζυγό του στηρίζει με παροχή εξοπλισμού το Κέντρο ΑΜΕΑ «Η Μέλισσα» και το ΕΚΑΒ Κέρκυρας.

    Επί της ουσίας ο Χόλτερμαν είναι σαν φυσικό πρόσωπο ο ισχυρότερος επενδυτής στην Ελλάδα, που έχει ξένη (και ελληνική εδώ και λίγες ημέρες ) υπηκοότητα.

    To Antico Rosso στην Κέρκυρα
    To Antico Rosso στην Κέρκυρα
    To Antico Rosso στην Κέρκυρα
    To Antico Rosso στην Κέρκυρα
    To Antico Rosso στην Κέρκυρα
    To Antico Rosso στην Κέρκυρα
    To Antico Rosso στην Κέρκυρα
    To Antico Rosso στην Κέρκυρα
    To Antico Rosso στην Κέρκυρα
    To Antico Rosso στην Κέρκυρα
    To Antico Rosso στην Κέρκυρα
    To Antico Rosso στην Κέρκυρα
    To Antico Rosso στην Κέρκυρα



    ΣΧΟΛΙΑ