• Business

    Χατζηδάκης: Θα καταθέσουμε γρήγορα προς κύρωση τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες-Τα ορόσημα για ΔΕΗ

    • NewsRoom
    πληρωμή συντάξεων συντάξεις

    Κωστής Χατζηδάκης


    Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα στις κυρώσεις στη Βουλή των συμβάσεων υδρογονανθράκων, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, σημειώνοντας ότι προέχει να δείξει η κυβέρνηση τη διάθεσή της να τρέξει τους υδρογονάνθρακες. Επίσης σημείωσε ότι στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα στις 7 Αυγούστου με τον αναπληρωτή  υπουργό  εξωτερικών των ΗΠΑ που ασχολείται με θέματα ενέργειας, κ. Φάνον, μαζί με τους ομολόγους μου από την Κύπρο και το Ισραήλ θα συζητήσουν για τον αγωγό East Med.

    “Θα υπογράψουμε συμβόλαια με την ExxonMobil και τη γαλλική TOTAL νοτίως της Κρήτης. Όλα αυτά θα τα καταθέσουμε, και γρήγορα, στη Βουλή προκειμένου να δείξουμε και τη βούλησή μας να τρέξουμε τους υδρογονάνθρακες. Και παράλληλα έχουμε και αυτή τη στρατηγική συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ. Μάλιστα, θέλω να σας ότι στις 7 Αυγούστου θα έρθει εδώ [στην Αθήνα] ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ που ασχολείται με θέματα ενέργειας, ο κ. Φάνον, μαζί με τους ομολόγους μου από την Κύπρο και το Ισραήλ και θα ασχοληθούμε με τα ζητήματα της ενεργειακής συνεργασίας και θα μιλήσουμε για τον αγωγό East Med που είναι ένας αγωγός που θα ξεκινάει από το Ισραήλ, θα περνάει από την Κύπρο, θα έρχεται εδώ και θα καταλήγει βάσει του σχεδιασμού στην Ιταλία.

    Μιλώντας για της ΔΕΗ αναφέρθηκε στο ορόσημο της 24ης Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η  Ernst & Young  θα γράψει την επόμενη έκθεση για τη ΔΕΗ και τότε πρέπει η εταιρεία να είναι όρθια.

    Όπως θύμισε ” η Ernst & Young πριν από μερικούς μήνες βγήκε μέσα στην επίσημη έκθεσή της και λέει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η εταιρεία αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας. Επομένως το θέμα αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Δεν είναι τι λέω εγώ, τι λέτε εσείς, τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι λέει ο οποιοσδήποτε. Είναι κουκιά μετρημένα, ένα και ένα κάνει δύο. Η εταιρεία την βγάζει δεν την βγάζει. Περί αυτού πρόκειται. Και επομένως προσπαθούμε να περάσουμε καταρχάς το ορόσημο της 24ης Σεπτεμβρίου, που θα ξαναβγεί αυτή η έκθεση και αν δεν έχουμε φέρει τα πράγματα σε έναν λογαριασμό θα βρεθούμε μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς η εταιρεία αυτή θα ζητήσει περαιτέρω μέτρα με βάση τους νόμους της κεφαλαιαγοράς, σκληρά μέτρα για να μείνει όρθια η επιχείρηση”.

    Για τις ενδεχόμενες αντιδράσεις των εργαζομένων στα σχέδια αναδιάταξης σημείωσε: “Πάμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα σοβαρό, το οποίο είναι και υπέρ των εργαζομένων, διότι χωρίς επιχείρηση δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Και πιστεύω ότι ο μέσος εργαζόμενος της ΔΕΗ αυτό το καταλαβαίνει. Δεν μπορεί να μην το καταλαβαίνει. Εδώ είναι τα πράγματα πάρα πολύ απλά και ξεκάθαρα πια. Δεν είναι μπερδεμένα πίσω από τεχνικούς όρους, πίσω από το EBITDA, πίσω από την κεφαλαιοποίηση και πίσω από την καθαρή θέση και τα λοιπά. Είναι συγκεκριμένα πράγματα, σας τα είπα. Κατέρρευσε η ΔΕΗ. Το είπε ο ορκωτός ελεγκτής. ‘Επεσε η μετοχή της 83%. Και να σας πω και κάτι άλλο, όλες αυτές τις μέρες από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, η μετοχή της ΔΕΗ ήταν 1,2 και έχει πάει τώρα 2,7 ευρώ [περίπου]. Που και η αγορά όταν είδε την εκλογή Μητσοτάκη και το σχέδιο που παρουσιάσαμε για τη ΔΕΗ, κατάλαβε ότι οι υπάρχουν σοβαρές προθέσεις, που προφανώς αφορούν και τους εργαζόμενους. Δεν είναι μαγική συνταγή! Προφανώς όλα αυτά που λέω δημιουργούν ένα καινούργιο σκηνικό. Αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο και με τη μεγαλύτερη δυνατή, υπό τις συνθήκες, κοινωνική ευαισθησία“.

    Όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την αντιμετώπιση των κακοπληρωτών σημείωσε: “Γίνεται και μια προσπάθεια τιτλοποίησης. Δηλαδή, θα προ-αγοράσουν κάποιοι ξένοι επενδυτές τις οφειλές αυτές προκειμένου να δώσουν ένα ποσό στη ΔΕΗ, για να βάλει κάτι στα ταμεία της. Να πάρει μια ανάσα και από αυτό. Και το πράγμα θα προχωρήσει. Το πράγμα αυτό δεν είναι καμιά πατέντα δική μας. Γίνεται σε όλο τον κόσμο. Αλλά η έμφαση θα είναι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σαν αυτούς που φάνηκε τις τελευταίες μέρες, που βγήκαν διάφορα παραδείγματα στην Κηφισιά και αλλού. Όπου ο άλλος είχε μπει στο κοινωνικό τιμολόγιο με 1.000 τ.μ. και ούτω καθεξής. Να το πω και αυτό, έχει δημιουργηθεί μια εικόνα μη πληρωμών. Και δίπλα στο φτωχό άνθρωπο, στον ανήμπορο, αυτόν που δεν έχει πού την κεφαλήν κλίνη, εμφανίζεται και ο άλλος που παριστάνει τον φτωχό και [λέει] δεν πληρώνω”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ