• Business

    Χάρης Δαυίδ: Tο unsuccessful story της Frigoglass


    Ο υιός της δυναστείας Δαυίδ, Χάρης, πρόεδρος της  εταιρείας Frigoglass , είχε όλα τα φόντα για να εξελιχθεί και να διαπρέψει στον επιχειρηματικό στίβο. Με τον καλύτερο μέντορα, που δεν είναι άλλος από  τον ίδιο του τον πάτερα, τον Γιώργο Δαυίδ, πατριάρχη της δυναστείας Δαυίδ , αλλά και τον θείο του Κωνσταντίνο Λεβέντη, του γνωστού ελληνοκυπριακού επιχειρηματικού κολοσσού Λεβέντη  – Δαυίδ που είναι συνέταιρος της πολυεθνικής Coca-Cola, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι τα κέρδη τρέχουν στο «αίμα» του.

    Χάρης Δαυίδ - Λάνα Ντιμπιέρ
    Χάρης Δαυίδ – Λάνα Ντιμπιέρ

    Τα έργα και οι ημέρες του «Mr. Frigoglass»

    Ο επιχειρηματίας που ανήκει στα λεγόμενα μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια της χώρας θα έπρεπε να γνωρίζει τις business και τον τρόπο που αποφέρουν κέρδη. Με αξιοζήλευτες σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια Ευρώπης και Αμερικής, κατέχει και το θεωρητικό υπόβαθρο του επιχειρείν. Η επιχειρηματική του σταδιοδρομία όμως, δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

    H Frigoglass, με παρουσία από την Ελλάδα και την Νιγηρία, μέχρι την Κίνα και τις ΗΠΑ αποτελούσε για χρόνια το «διαμάντι» του ομίλου. Τώρα, η πολυεθνική έχει χάσει την παλιά λάμψη της και τα τελευταία χρόνια της ύφεσης κλυδωνίζεται. Το 2009 είχαν αποχωρήσει από το εργοστάσιο της Πάτρας 120 εργαζόμενοι με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και οι περίπου 80 εναπομείναντες εργαζόμενοι, το 2013, είχαν υποχρεωθεί σε εκ περιτροπής εργασία (3 ημέρες την εβδομάδα).

    ScreenHunter_530 Apr. 15 10.39

    “Ράγισε” το γυαλί

    Πρόσφατα, ανακοινώθηκε η αποτυχία της πώλησης του κλάδου υαλουργίας στην GZ Industries, τον κορυφαίο κατασκευαστή συσκευασιών αλουμινίου στη Νιγηρία. Η επόμενη μέρα για την Frigoglass , που κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά επαγγελματικών ψυγείων, περιγράφεται με μελανά χρώματα.

    Με τον τίτλο να έχει χάσει πάνω από το μισό της αξίας του τον τελευταίο χρόνο, οι φήμες στην αγορά δίνουν και παίρνουν για το ποιες θα είναι οι στρατηγικές κινήσεις από την διοίκηση. Οι αριθμοί δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Οι ενοποιημένες πωλήσεις στο σύνολο του 2015 υποχώρησαν κατά 6,8% στα 453,88 εκατ., ενώ τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες 62,08 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 304,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 234,3 πέρσι.

    Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή

    Όλα αυτά έχουν δυσμενείς επιπτώσεις και στη χρηματιστηριακή αξία της Frigoglass, η οποία το τελευταίο 12μηνο έχει απομειωθεί κατά 82%, που μεταφράζεται σε μια απαξίωση κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου.

    Γιωργος Δαυιδ. Ετών 78. Βασικός μετοχος Coca Cola 3E.
    Γιωργος Δαυιδ. Ετών 78. Βασικός μετοχος Coca Cola 3E.

    Tα αποτυχημένα deal και οι άστοχες επιλογές

    Ο Χάρης Δαυίδ ασχολήθηκε από μικρός με τις επιχειρήσεις της οικογένειας. Ο πατέρας του θέλησε να τον ρίξει από νωρίς στα βαθιά στέλνοντάς τον για δουλειά στο εξωτερικό. Από το 1989 έως το 1991 ο Χάρης Δαυίδ εργάστηκε σε οργανικές θέσεις του ομίλου Λεβέντη στη Νιγηρία, ενώ αργότερα έγινε πρόεδρος του ομίλου Plias, αντιπρόεδρος του ομίλου Κατσέλη, της εταιρείας Leventis PLC, της Nigerian Bottling Company κ.λπ.

    Οι επιχειρηματικές του επιδόσεις έχουν κριθεί και επικριθεί από τα ΜΜΕ , και ίσως όχι άδικα. Γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, παραχωρήθηκαν προ ετών από τον πατριάρχη της οικογένειας που ελέγχει την Coca Cola 3E Γιώργο Δαυίδ στον υιό Χάρη, αλλά η εξέλιξή τους υπήρξε απογοητευτική.

    Υπό την διοίκηση Χάρη Δαυίδ, οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία αρκετές γνωστές ιστορικές επιχειρήσεις. Τελευταίο κρούσμα η πάλαι ποτέ ισχυρή αρτοβιομηχανία Nutriart. Η εταιρία, διάδοχος της Κατσέλης και της Αλλατίνη , δεν κατάφερε να επιβιώσει και οδηγήθηκε στο λουκέτο, αφήνοντας στο δρόμο 690 εργαζομένους .

    Είχαν προηγηθεί και άλλες “φούσκες” με παταγώδεις αποτυχίες διαχείρισης όπως η Παπουτσάνης, που έγινε Plias, αλλά όταν πωλήθηκε σε νέους μετόχους μετονομάστηκε πάλι σε Παπουτσάνης . Οι μέτοχοι της πρώην Plias είχαν «σκορπίσει» περί τα 70.000.000 ευρώ σε απανωτές αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες απλώς οδηγούσαν σε νέες ζημιές και σε συνεχή φθίνουσα πορεία.

    Χάρης Δαυίδ, πρόεδρος Frigoglass
    Χάρης Δαυίδ, πρόεδρος Frigoglass

    Άλλα αποτυχημένα «case studies» είναι η Ιντεαλ, η Πίτα Παν που δεν ορθοπόδησε και άλλες επενδύσεις σε fast food δια… χειρός Χάρη Δαυίδ.

    Ίσως η 2η γενιά Δαυίδ να μην ανταποκρίνεται στα… στάνταρτ του πατριάρχη της, αλλά όσο αφήνονται οι υιοί και κληρονόμοι να… παίζουν, δεκάδες εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους.

    Frigoglass: Στις 22/4 ΓΣ για δάνειο €30 εκατ.

    Την έγκριση χορήγησης δανείου συνολικού ποσού 30.000.000 ευρώ από την απώτερη μέτοχο της Εταιρείας “Truad Verwaltungs AG”, καλείται να αποφασίσει μεταξύ άλλων η ΓΣ της frigoglass που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10 π.μ. στην έδρα της Εταιρείας στην Κηφισιά Αττικής, στο Αμφιθέατρο του Κέντρου ΓΑΙΑ, του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, επί της οδού Όθωνος αρ. 100.

    Τι βλέπουν οι αναλυτές

    Οι επιχειρηματικές εξελίξεις έφεραν σε πιο δυσμενή θέση την μετοχή με δύο τρανταχτές υποβαθμίσεις. Πρόσφατα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P την υποβάθμισε σε CCC από Β+ , θέτοντας την αξιολόγηση σε CreditWatch, ενώ σημειώνει ότι η εταιρία είναι πλέον περισσότερο ευάλωτη σε ρίσκα σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση του χρέους και πλέον εξαρτάται από τους πιστωτές για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις λειτουργίες της.

    Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και η Moody’s. Η αμερικανική εταιρεία αξιολόγησης υποβάθμισε την “βαθμολογία” της μετοχής σε Caa1 από B2, ενώ έθεσε αρνητικό outlook. Σύμφωνα με τους αναλυτές του ξένου οίκου,  η αξιολόγηση «Caa1» αντανακλά κυρίως την αδύναμη θέση ρευστότητας του ομίλου, που επιδεινώνεται από την ακύρωση του ντιλ και το ρίσκο να μην κάνει πληρωμές για λήξεις χρέους της, τον Μάιο του 2016.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ