• Business

    Χάνονται ημέρα με την ημέρα οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής!


    Από το κακό στο χειρότερο…οδεύει ο ελληνικός τουρισμός, αφού και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής έχουν πάρει την κάθοδο, με την αβεβαιότητα και την αστάθεια, ειδικά μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, να επιδεινώνουν τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού.

    Οι τουριστικοί επιχειρηματίες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες όμως, κυρίως λόγω Brexit, έχουν αρχίσει να γυρίζουν σε αρνητικό πρόσιμο. Παράλληλα, όπως εκτιμούν οι επιχειρηματίες, υπάρχει σοβαρή “διαρροή” κρατήσεων από τα μη νόμιμα καταλύματα, τα οποία και προσφέρουν σε διαφορετικές/χαμηλές τιμές τις κατοικίες τους με αποτέλεσμα οι νόμιμοι ξενοδόχοι να “καταγράφουν” σημαντική μείωση και στα έσοδά τους.

    Μια σειρά απο γεγονότα, οδηγούν τον ελληνικό τουρισμό σε ύφεση. Χάθηκε η δυναμική απο τη Ρωσική αγορά, με την σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση βίζας. Εν συνεχεία το προσφυγικό σε συνδυασμό με το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό μας. “Χαριστική βολή” ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αλλά και η επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Τουρκίας, για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, τις οποίες χάνουμε ημέρα με την ημέρα!

    AIRPORT39

    Αποκαρδιωτικά είναι και τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος” για το 6μηνο του 2016, οπότε η κίνηση ναί μεν, εμφάνισε αύξηση 4% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα κίνησης του 2015, φθάνοντας τα 2 εκατ.επιβάτες, όμως, οι ξένοι επισκέπτες σημείωσαν πτώση 3% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2015, κυρίως λόγω της μείωσης των ταξιδιών των ξένων επισκεπτών σε προορισμούς του εσωτερικού. Τα στοιχεία αυτά έρχονται ως επιστέγασμα των πρόσφατων εκτιμήσεως του SETE Intelligence, σύμφωνα με το οποίο η μείωση των οδικών αφίξεων κατά 222.000 είναι το κύριο χαρακτηριστικό του απολογισμού των συνολικών αφίξεων στη χώρα. Πιο αναλυτικά, το 6μηνο του έτους έκλεισε με την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου να φτάνει στα 8,68 εκατ., σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8,9% σε σχέση με πέρυσι.Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση πέτυχαν αύξηση της τάξης του 13,1% και 6,5% αντίστοιχα. Τέλος, οι Έλληνες και οι ξένοι ταξιδιώτες παρουσίασαν άνοδο, της τάξης του 14% και 5% αντίστοιχα.

    el Bevizelos

    Ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους έφτασε τις 85.242, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 6,6%. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις παρουσίασαν άνοδο σε παρόμοια επίπεδα κατά 7,1% και 6,2% αντίστοιχα.

    Τα αρνητικά

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις του SETE Intelligence, στις αρνητικές εξελίξεις συγκαταλέγεται το κλείσιμο το Athens Ledra, 314 δωματίων, για οικονομικούς λόγους, καθώς και η απεργία στον ΟΛΠ που οδήγησε στην ταλαιπωρία 14.000 επιβατών σε μια συγκυρία που η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί την γεωπολιτική αναστάτωση στην περιοχή και να εδραιώσει την πρωτοκαθεδρία της στην αγορά κρουαζιέρας στην ΝΑ Μεσόγειο.

    Ευρύτερα, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που κατατέθηκε στην Βουλή, αν και ορθά έχει προσανατολισμό παροχής κινήτρων στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς και σε ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων, όχι μόνον δεν περιλαμβάνει προβλέψεις στήριξης της βασικής ατμομηχανής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας -με θέσπιση ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης ή κατάταξη των σχετικών τουριστικών επενδύσεων στις ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων- αλλά αντίθετα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις αρνητικές προβλέψεις του ΓΑΚ 651/2014, με σημαντική μείωση των ανώτατων ποσοστών ενίσχυσης και απαγόρευση της ενίσχυσης επενδύσεων μεγάλων επιχειρήσεων για υφιστάμενη οικονομική δραστηριότητα σε έξι Περιφέρειες της xώρας, ιδιαίτερα σημαντικές για τον τουρισμό.

    telos diavyktereysns

    Παράλληλα, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση αλλά με βαρύτατα φορολογικά μέτρα, περιλαμβανομένης της πρόβλεψης για Τέλος Διανυκτέρευσης, και πρόβλεψη για αυτόματο ‘κόφτη’ δημοσιονομικών δαπανών. Επίσης, λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μείωση του ΑΕΠ το α’ 3μηνο κατά 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο 3μηνο πέρυσι ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ από την αρχή του χρόνου έχει ανασταλεί η λειτουργία 15.435 επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών (+46% σε σχέση με το 2015) και, για πρώτη φορά, το ισοζύγιο μεταξύ συστάσεων επιχειρήσεων – διαγραφών είναι αρνητικό: στους πρώτους 5 μήνες του 2016 συστάθηκαν 2.949 λιγότερες επιχειρήσεις από αυτές που έκλεισαν.

    Τέλος, η εξέλιξη των δημοσιονομικών – ιδιαίτερα σημαντική σε σχέση με την ενεργοποίηση ή όχι του ‘κόφτη’ – ήταν ικανοποιητική αφού στο 4μηνο 2016 ο προϋπολογισμός του 2016  εκτελέστηκε με σημαντική αύξηση στα έσοδα κατά 11,3% (2015: -0,7%) στα 24 δισ., και με αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες συν την αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου κατά 0,8%, στα € 22,6 δισ. Έτσι, προέκυψε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους € 1,4 δισ. στο 4μηνο, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος ύψους € 0,85 δισ. στο 1ο 4μηνο 2015. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου στο 1ο 4μηνο 2016 ήταν € 820 εκατ., έναντι € 1.143 εκατ. στο 1ο 4μηνο 2015. Χωρίς τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις οι πρωτογενείς δαπάνες της Κυβέρνησης ήταν € 21,8 δισ. στο 1ο 4μηνο 2016, έναντι € 21,3 δισ. στο 4μηνο 2015. Βέβαια το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα κριθεί από την πορεία των εσόδων τους επόμενους μήνες, όπου είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί “κόπωση” στις εισπράξεις λόγω μειωμένης, έως ανύπαρκτης, πλέον φοροδοτικής ικανότητας ακόμη και των μέχρι σήμερα συνεπών φορολογουμένων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

    http://www.mononews.gr/marinopoulos-stochos-mas-ine-amesi-epistrofi-stin-kanonikotita-2/58418

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ