• Business

    Chanel: Στα 90 δισ. δολ. εκτοξεύτηκε η περιουσία των μετόχων του ισχυρού οίκου ειδών πολυτελείας

    • NewsRoom
    Alain Wertheimer, Gerard Wertheimer

    Alain Wertheimer, Gerard Wertheimer


    Κέρδη 5 δισ. δολαρίων εισήλθαν στα ταμεία της οικογένειας που βρίσκεται πίσω από την κορυφαία εταιρεία πολυτελών ειδών Chanel, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση που σημειώθηκε διεθνώς για τις δημοφιλείς τσάντες και τα προϊόντα της εκτόξευσε την περιουσία της σε νέα υψηλά.

    Πρόκειται για την οικογένεια Wertheimer, η οποία έλαβε δύο μερίσματα αξίας 2,5 δισ. δολαρίων έκαστο το 2021, μέσω της εταιρείας συμμετοχών της Chanel που εδρεύει στα Νησιά Κέιμαν, σύμφωνα με τα αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Πρόκειται για το υψηλότερο ετήσιο μέρισμα που έχει διανείμει η εταιρεία που ίδρυσε η Gabrielle “Coco” Chanel, από τότε που άρχισε να δημοσιεύει οικονομικούς λογαριασμούς.

    Η καθαρή αξία της περιουσίας των Wertheimer έχει εκτιναχθεί κατά 37% φέτος στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς οι αυξήσεις των τιμών των προϊόντων ώθησαν τα κέρδη του 2021 πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

    Η τιμή της κλασικής flap τσάντας της Chanel ήταν στα 8.200 δολάρια στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, 60% υψηλότερα από το 2019, ενώ οι πελάτες στα καταστήματά της στο Παρίσι μπορούσαν να αγοράζουν μόνο μία τσάντα κάθε φορά.

    Τα αδέλφια Alain και Gerard Wertheimer εκτιμάται ότι κατέχουν ισόποσα μερίδια στην Chanel.

    Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1910 και δέκα χρόνια μετά ο παππούς των δύο δισεκατομμυριούχων αγόρασε σε αυτήν πλειοψηφικό μερίδιο.

    Το 1983, οι Wertheimer προσέλαβαν τον Γερμανό σχεδιαστή Karl Lagerfeld ως καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου Chanel ο οποίος τότε βρισκόταν σε μία μεταβατική περίοδο, αναζητώντας νέα ταυτότητα μετά το τεράστιο κενό που άφησε ο θάνατος της ιδρύτριας του.

    Ο Lagerfeld χρησιμοποίησε τα βασικά στοιχεία που αποτέλεσαν την υπογραφή της Gabrielle Chanel, τα προσάρμοσε στα νέα δεδομένα και κατάφερε να τα φέρει κοντά στη λαϊκή κουλτούρα, σε όλο τον κόσμο.

    Υπό την αιγίδα του Lagerfeld, ο οίκος Chanel μετεξελίχθηκε από ένα αγαπημένο και με επιρροή όνομα σε μία παγκόσμια μηχανή μόδας ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Όταν έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2019, οι Wertheimer έδωσαν τα ηνία του οίκου στο «δεξί χέρι» του, την επί σειρά ετών συνεργάτιδα του Virginie Viard.

    Διαβάστε ακόμη:

    Παρίσι: Ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο του οίκου Chanel

    Η Chanel αύξησε τις τιμές σε εμβληματικές τσάντες της ενόψει των Χριστουγέννων



    ΣΧΟΛΙΑ