• Business

    Χαμηλότερα επιτόκια από τις τράπεζες στις χορηγήσεις δανείων

    • Contributor


    Υποχώρησε ελαφρώς, τον Ιούνιο, το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων.

    Αυτή η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, γεγονός που αντανακλά και το μειωμένο κόστος δανεισμού για τις ίδιες τις τράπεζες. Ζητούμενο βεβαίως, είναι να ενισχυθεί η χορήγηση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ώστε οι υγιείς επιχειρήσεις να καταφέρουν καταρχάς να επιβιώσουν και εν συνεχεία να ενισχύουν τη θέση τους στις αγορές που δραστηριοποιούνται.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το περιθώριο επιτοκίου (spread) μειώθηκε στο 4,27% έναντι 4,46% τον προηγούμενο μήνα.

    Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,29%, σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης (0,03%) στο 0,61%.

    Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 0,20% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο 4,56%.

    Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης (0,08%) στο 14,39%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 29 μονάδες βάσης (0,29%) στο 8,06%.

    Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 0,07% στο 5,49% και το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων διαμορφώθηκε στο 7,17% από 7,20% τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου μειώθηκε κατά 0,50% έναντι του προηγούμενου μήνα στο 3,86%.

    Το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,27%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 0,18%  στο 4,88%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 0,52% στο 3,55%.

    Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 0,12% σε 2,78%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Παρέμειναν αμετάβλητα τα δάνεια σε επιχειρήσεις-νοικοκυριά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ισχυρό πρέσινγκ Στουρνάρα στους τραπεζίτες για τα «κόκκινα» δάνεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Αυτές είναι οι δυο μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ