• Business

    Χαμηλές ταχύτητες στο σταθερό ίντερνετ στην Ελλάδα – Κάτω από 20% η κάλυψη με οπτική ίνα

    COSMOTE

    COSMOTE


    Με χαμηλές ταχύτητες τρέχει το δίκτυο ίντερνετ στην Ελλάδα όσον αφορά τις σταθερές συνδέσεις, με το mobile internet ωστόσο να εμφανίζει σαφώς καλύτερες…επιδόσεις.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ookla, οι ταχύτητες λήψης των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων έφτασαν τα 45,41 Mbps στο download, κατατάσσοντας τη χώρα στην 93η θέση διεθνώς, εν αντιθέσει με τις ταχύτητες στο mobile που αγγίζουν τα 68 Mbps, με την χώρα να καταλαμβάνει την 31η θέση.

    Άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα τονίζουν ότι αυτή η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν έχει εξελιχθεί ακόμα τόσο πολύ το δίκτυο των οπτικών ινών και η αποχαλκοποίηση δεν έχει ακόμα συντελεστεί σε βαθμό τέτοιο που να επιτρέπει υψηλότερες ταχύτητες.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι «η κάλυψη σε οπτική ίνα στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 20%, με το υπόλοιπο 80% να είναι ακόμα με τον απαρχαιωμένο χαλκό». Αυτός είναι και ο λόγος που οι ταχύτητες στο σταθερό είναι χαμηλότερες από το mobile, κάτι που ωστόσο αναμένεται να αλλάξει μόλις η κάλυψη σε οπτική ίνα αναπτυχθεί περισσότερο, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

    Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ΟΤΕ, Nova και Vodafone έχουν εξαγγείλει πρόγραμμα επενδύσεων περίπου 5 δις. ευρώ για την πενταετία.

    Τι δείχνει η έρευνα της Ookla

    Αναλυτικά η έρευνα της Ookla αναφέρει ότι για τον Μάρτιο του 2023, η μέση ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 67,54 Mbps στη λήψη δεδομένων (download). Όσον αφορά τις ταχύτητες upload η Ελλάδα πετυχαίνει επίδοση 13,95Mbps.

    Η διαφορά σε σχέση με το 2022 είναι μεγάλη, καθώς τον Μάρτιο πέρυσι η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet στην Ελλάδα μέσω mobile δικτύων ανερχόταν σε 59.42 Mbps, ενώ η διαφορά είναι ορατή και σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, με τον μέσο όρο στην χώρα μας να διαμορφώνεται στα 65.35 Mbps.

    Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η Ελλάδα βελτίωσε μεν τις ταχύτητες της στο στο σταθερό ίντερνετ, παρέμεινε ωστόσο πολόυ χαμηλά στη κατάταξη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες. Συγκεκριμένα η μέση ταχύτητα σύνδεσης μέσω σταθερών δικτύων για τον Μάρτιο ήταν 45,41 Mbps για το download, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 93η θέση, κάτω από Αλβανία, Ουζμπεκιστάν, Αίγυπτο και Νικαράουα.

    Ωστόσο η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι μεγάλη καθώς τον Μάρτιο του 2022 η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet στην Ελλάδα ανερχόταν σε 36.21 Mbps.

    Οι πιο…αργές περιοχές στην Ελλάδα

    Η διαφορά ταχυτήτων ανάμεσα σε σταθερό και mobile ίντερνετ στην Ελλάδα, παρατηρείται και στις ταχύτητες ανά γεωγραφική περιοχή.

    Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του συστήματος ΥΠΕΡΙΩΝ της ΕΕΤΤ, οι ταχύτητες στο ίντερνετ διαφέρουν από γεωγραφική περιοχή σε γεωγραφική περιοχή. Συγκεκριμένα οι μεγαλύτερες ταχύτητες καταγράφονται στην Κρήτη, που προσεγγίζουν τις τα 143 Mbps.

    Πάνω από 100 Mbps «πιάνει» το Νότιο Αιγαίο ενώ ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με 96,51 Mbps, η Αττική με 81 Mbps και η Κεντρική Μακεδονία με 78,65 Mbps.

    Στο…τελευταίο σκαλί βρίσκονται η Στερεά Ελλάδα με ταχύτητες 43,33 Mbps, η Πελοπόννησος  με 34,84 Mbps και το Βόρειο Αιγαίο με 32,68 Mbps.

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Σταθόπουλος: Κίνδυνος για τη χώρα η αποσταθεροποίηση μετά τις εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ