• Business

    Cenergy: Κυριαρχεί διεθνώς στα υποθαλάσσια καλώδια- Προμηθεύει πλωτό πάρκο στη Βρετανία στο μέγεθος της Κέρκυρας

    Cenergy

    Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings


    Την απόλυτη κυριαρχία της Cenergy στην προμήθεια υποθαλάσσιων καλωδίων για τα μεγαλύτερα πλωτά πάρκα στον κόσμο πιστοποιεί η τελευταία σύμβαση που υπέγραψε η εταιρεία για 360 χλμ. υποβρυχίων inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia Offshore Wind Farm στo Ηνωμένο Βασίλειο.

    Με το έργο αυτό, που καταλαμβάνει μια περιοχή περίπου 593 τ.χλμ., έκταση αντίστοιχη περίπου του μεγέθους της Κέρκυρας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξοικονομήσει περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα ετησίως, αντικαθιστώντας παραγωγή ενέργειας ορυκτών καυσίμων.

    Το έργο θα διαθέτει μια ενιαία υπεράκτια πλατφόρμα-μετατροπέα και η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται εκεί θα μεταφέρεται, μέσω ενός καλωδίου εξαγωγής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης, από το πάρκο στη στεριά, 220 χλμ. μακριά, στο Redcar, Teesside.

    Η Hellenic Cables, με τεχνογνωσία στα υποθαλάσσια καλώδια έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των μεγαλύτερων κατασκευαστών πλωτών πάρκων στον κόσμο και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το προβάδισμα στην προμήθεια εξειδικευμένων καλωδίων σε μια γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά.

    Κυριαρχεί στην αγορά πλωτών πάρκων στη Βρετανία

    Η παρουσία της Cenergy στα πλωτά πάρκα στη Βρετανία είχε ξεκινήσει από το 2020 εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη σύμβαση για inter-array καλώδια από την DEME Offshore, την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου DEME Group. Αφορούσε την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων για τις φάσεις Α & Β του θαλάσσιου αιολικού πάρκου Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Πριν ένα μήνα ακολούθησε ακόμη μια σύμβαση, για 240 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE και όλα τα σχετικά εξαρτήματα. Πρόκειται για ένα έργο επιπλέον των 650 χλμ. inter-array καλωδίων που έχει ήδη αναλάβει η εταιρεία για τις φάσεις Α & Β του ίδιου έργου. Η παραγωγή των καλωδίων για το Dogger Bank C έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2023 και η παράδοση θα γίνει σταδιακά σύμφωνα με το πρόγραμμα εκτέλεσης του έργου.

    Το αιολικό πάρκο Dogger Bank βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 130 χλμ. από τη βορειοανατολική ακτή της Αγγλίας και αναπτύσσεται από την κοινοπραξία SSE Renewables – Equinor σε τρεις φάσεις των 1,2 GW. Όταν ολοκληρωθεί, το Dogger Bank θα αποτελεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο και θα παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει πάνω από 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά ετησίως – περίπου 5% των αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου σε ηλεκτρική ενέργεια.

     Η κατασκευή στην Κόρινθο

    Τα υποθαλάσσια καλώδια θα κατασκευαστούν στο καθετοποιημένο, υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο, στις παγκοσμίου κλάσεις εγκαταστάσεις παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων υψηλής και υπερυψηλής τάσης για υπεράκτιες εφαρμογές. Η παραγωγή καλωδίων πρόκειται να ξεκινήσει το 2022 και να ολοκληρωθεί το 2023. Η Hellenic Cables είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για τους προαναφερθέντες τομείς.



    ΣΧΟΛΙΑ