• Business

    Τράπεζες: Όλο το σχέδιο πώλησης χρεωμένων εταιριών σε νέους επενδυτές

    bank


    Από τα “μεγάλα” επιχειρηματικά δάνεια ξεκινούν οι προσπάθειες των τραπεζών να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία επιβαρύνουν τα χαρτοφυλάκιά τους, χωρίς να περιμένουν τις εξελίξεις με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς εκτιμούν πως θα χρειαστεί χρόνος μέχρι οι νέες ρυθμίσεις να γίνουν κοινή πρακτική.

    Πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως οι τράπεζες βρίσκονται σε “ανοιχτή γραμμή” όσον αφορά στη χάραξη μίας κοινής πολιτικής την οποία θα ακολουθήσουν, εν όψει σημαντικών αναδιαρθρώσεων δανείων, και ήδη έχουν γίνει κάποιες συναντήσεις μεταξύ τραπεζικών στελεχών προς την κατεύθυνση αυτή.

    Η κοινή πολιτική στην οποία φαίνονται να καταλήγουν οι τράπεζες είναι η μεταφορά υπερχρεωμένων, αλλά εν ενεργεία, επιχειρήσεων σε νέους επενδυτές, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.

    Βασικό “όπλο” των τραπεζών σε αυτήν τη διαδικασία αποτελούν οι διατάξεις του νόμου Δένδια και του πτωχευτικού κώδικα για την τοποθέτηση ειδικού εκκαθαριστή σε εν λειτουργία επιχειρήσεις, ο οποίος μπορεί να δρομολογήσει την πώλησή τους σε τρίτο επενδυτή, με την εγγύηση νέων κεφαλαίων και χαμηλότερων δανειακών υποχρεώσεων. Ωστόσο, πολλές φορές η εφαρμογή της πρακτικής αυτής κολλάει στα “γρανάζια” της Δικαιοσύνης, που με αλλοπρόσαλλες αποφάσεις μπλοκάρει τέτοιες κινήσεις, δικαιώνοντας μη συνεργάσιμους δανειολήπτες και διαιωνίζοντας με τον τρόπο αυτό τα προβλήματα.

    Από εκεί και πέρα, υπάρχει και η πρακτική της εκποίησης ενεχυριασμένων μετοχών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων (όταν το δάνειο έχει δοθεί με ενέχυρο μετοχές), με την οποία βέβαια οι τράπεζες αποκτούν εκτός από το ενεργητικό των εταιρειών και τις υποχρεώσεις τους, ενώ και πάλι αν ο δανειολήπτης δεν είναι συνεργάσιμος, τότε μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα.

    Όπως πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί από μη συνεργάσιμους επιχειρηματίες αν επιλεγεί η λύση του ελέγχου από ανεξάρτητο ελεγκτή των δεδομένων της εταιρείας, ώστε να καταρτιστεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, καθώς και πάλι μπορούν να “μπλοκάρουν” τη διαδικασία αυτή.

    Αυτό στο οποίο προσβλέπουν οι τράπεζες, όταν ενεργοποιηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, είναι να αρθούν τα εμπόδια αυτά που μπορούν σήμερα να βάλουν οι μη συνεργάσιμοι επιχειρηματίες και να είναι πιο απλή και γρήγορη η διαδικασία μεταβίβασης μίας επιχείρησης σε νέους επενδυτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ιδού ο ΣΥΡΙΖΑ του πλούτου. Ζουν σαν βασιλιάδες με σούπερ καταθέσεις έξω. Ήθελαν και την δραχμή για να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο κόκκινο η Μαρινόπουλος. Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: World Finance: «Καλύτερη Τράπεζα Λιανικής» στην Ελλάδα η Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ