• Business

    Πώς ο Βαγγέλης Μυτιληναίος χτίζει έναν όμιλο αξίας 1,7 δις ευρώ

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλής όμιλος Μυτιληναίος.


    Κύκλο εργασιών που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και τα 1,7 δις ευρώ αναμένει ο Όμιλος Μυτιληναίου για το 2017, μετά τον εταιρικό του μετασχηματισμό με την συγχώνευση δια απορρόφησης της ΜΕΤΚΑ, της Αλουμίνιον της Ελλάδος, της Protergia και της Protergia Thermo, με EBITDA άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ και καθαρά κέρδη της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, με βάση τη χθεσινή ενημέρωση του ομίλου για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας.

    Είναι ενδεικτικά αυτά που αναφέρονται στην παρουσίαση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εταιρείας, καταγράφοντας τα πλεονακτήματα του εταιρικού μετασχηματισμού:

    – Καλύτερη ανταπόκριση στη δυναμική και τις εναλλαγές των διεθνών αγορών.

    – Απλοποιημένη, ευέλικτη αλλά μεγάλου μεγέθους εταιρική δομή.

    – Ευελιξία των ταμειακών ροών.

    – Αύξηση της παραγωγικότητας μέσω συνεργειών τόσο στη λειτουργία, όσο και στο χρηματοοικονομικό κομμάτι.

    – Σταθεροποίηση των ταμειακών ροών, μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους. Οι θυγατρικές θα έχουν πρόσβαση σε συμπληρωματικές ταμειακές ροές, ενώ η καλύτερη κεφαλαιακή διάρθρωση θα δώσει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

    – Ισχυροποίηση του ισολογισμού και της κερδοφορίας που προέρχεται από τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, τις λειτουργικές και άλλες συνέργειες, την ισχυροποίηση των ταμειακών ροών.

    – Πλήρης ευελιξία ώστε η εταιρεία να προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

    – Σημαντικές προοπτικές μείωσης του χρηματοοικονομικού κόστους με μείωση του δανεισμού και μείωση των επιτοκίων.

    Η νέα ευέλικτη δομή του Ομίλου Μυτιληναίος θα έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη λειτουργικών συνεργειών εκτιμώμενης ετήσιας αξίας €20,6 εκ. προ φόρων, οι οποίες θα επιτευχθούν πλήρως έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού, αν και η Euroxx εκτιμά πως οι συνέργειες θα είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας, ενώ επισημαίνει επιπλέον πως το πενταετές πλάνο του ομίλου προβλέπει μηδενικό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021.

    Ειδικά για τη ΜΕΤΚΑ, εκτιμάται ότι η νέα δομή μειώνει το ρίσκο του επιχειρηματικού μοντέλου, εν όψει και του καθοδικού κύκλου της αγοράς και των προκλήσεων που απαιτούν απασχόληση μεγαλύτερων κεφαλαίων στα έργα.

    Πρόκειται για το επόμενο βήμα στη συνεχή εξέλιξή μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις και απαιτήσεις του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος, με γνώμονα πάντα την ανταπόδοση αξίας σε όλους μας τους εταίρους”, είναι η δήλωση του Ευάγγελου Μυτιληναίου στην εισαγωγή της παρουσίασης, που δίνει το στίγμα της επόμενης μέρας για τον όμιλο…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εντυπωσιακό! Aύξηση 6,5% του ελληνικού στόλου το 2016, εν μέσω κρίσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα επιχειρηματικά σχέδια του Τουρκικού κολοσσού Dogus για Αστέρα και Χίλτον

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο χαρτοφυλάκιο της Aktua πακέτα στεγαστικών δανείων ύψους 1,5 δις ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ