• Business

    Α. Πολέμης: Business 340 εκατ. δολαρίων

    Αδαμάντιος Πολέμης, εφοπλιστής

    Αδαμάντιος Πολέμης, εφοπλιστής New Shipping


    Μια πολύ μεγάλη επένδυση ετοιμάζεται να κάνει η ναυτιλιακή New Shipping, συμφερόντων του εφοπλιστή Αδαμάντιου Πολέμη, καθώς υπέγραψε επιστολή προθέσεων για την κατασκευή 5 νεότευκτων δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου τύπου VLCC σε κινεζικά ναυπηγεία, μια παραγγελία που αγγίζει σε κόστος τα 340 εκατ. δολάρια.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η New Shipping υπέγραψε επιστολή προθέσεων (letter of intent-LOI) με τα κινεζικά ναυπηγεία Jinhai Heavy Industry του ομίλου HNA Group για ένα ναυπηγικό πρόγραμμα κατασκευής τουλάχιστον 2 δεξαμενόπλοιων τύπου VLCC (χωρητικότητας 320.000-dwt) για την τιμή των 70 εκατ. δολαρίων το καθένα, με την option κατασκευής για ακόμη 2.

    Η επιστολή προθέσεων έχει ισχύ μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου του 2017 ενώ τα πλοία πρόκειται να παραδοθούν στην εταιρεία του κ. Πολέμη το 2019.

    Επιπλέον, η New Shipping, στο πλαίσιο της παραγγελίας των 4 αυτών VLCCs στα ναυπηγεία Jinhai, αποφάσισε να αποκτήσει ακόμη ένα νεότευκτο VLCC το οποίο κατασκευαζόταν για λογαριασμό της ναυτιλιακής GC Tankers από τη Σιγκαπούρη. Το “Hangzhou” – όπως ονομάζεται – έχει χωρητικότητα 319.611-dwt, ενώ, σύμφωνα με τους brokers, το ποσό των 60 εκατ. δολαρίων που κατέβαλε η εταιρεία για την εξαγορά του, θέτει νέο χαμηλό ρεκόρ τιμών στα νεότευκτα για τον τομέα αυτό.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το ναυπηγικό πρόγραμμα – συνολικής αξίας 340 εκατ. δολαρίων – είναι ουσιαστικά και το πρώτο της New Shipping που αφορά VLCCs από τη στιγμή της ίδρυσής της το 2014, καθώς μέχρι τώρα η εταιρεία «έχτιζε» το στόλο της μέσω εξαγορών μεταχειρισμένων πλοίων αυτής της κλάσης. Για την ακρίβεια, η New Shipping διαθέτει στο στόλο της 9 μεταχειρισμένα VLCCs, όλα κατασκευής από το 1999 ως το 2002, ενώ συνολικά διαθέτει 19 δεξαμενόπλοια.

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι, πριν δύο χρόνια, τα αδέλφια Αδαμάντιος και Σπύρος Πολέμης – ιδιοκτήτες και οι δύο της Polembros – αποφάσισαν μετά από 40 χρόνια κοινής, επιτυχημένης, επιχειρηματικής πορείας να χωρίσουν τις επιχειρήσεις τους, ακολουθώντας διαφορετική στρατηγική ανάπτυξης και επιθυμώντας να δώσουν ενεργό ρόλο στους διαδόχους τους. Έτσι, ο Σπύρος Πολέμης με το γιο του Λεωνίδα κράτησαν την Polembros και ο Αδαμάντιος με τα δύο του παιδιά ανέλαβαν τη New Shipping.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εφοπλιστικές συμμαχίες: o Γ. Οικονόμου αυξάνει τη συμμετοχή του στην Danaos του Γ. Κούστα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Μιχάλης Ζολώτας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνεχίζει την ανανέωση των τάνκερ της η CM Lemos – Πωλητήριο σε ένα ακόμα suezmax



    ΣΧΟΛΙΑ