• Business

    Π. Χατζηιωάννου: Επενδύει σε μεταχειρισμένα πλοία η Safe Bulkers

    Πόλυς Χατζηιωάννου ναυτιλία

    Πόλυς Χατζηιωάννου, επικεφαλής Safe Bulkers


    Στα μεταχειρισμένα πλοία στρέφει την προσοχή της η ναυτιλιακή εταιρεία Safe Bulkers (συμφερόντων του εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου), κόντρα στη συνήθη τακτική της που είναι η επέκταση του στόλου της με νεότευκτα πλοία.

    Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εταιρεία, σχεδιάζει μία προσφορά κοινών μετοχών με στόχο να χρηματοδοτήσει την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων, αλλά και ενδεχομένως να αποπληρώσει ή να διευθετήσει μέρος του χρέους της, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση το ύψος του ποσού που σκοπεύει να συγκεντρώσει η Safe Bulkers.

    Πάντως, ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πόλυς Χατζηιωάννου, γνωστοποίησε πως σχεδιάζει να αγοράσει μέρος των μετοχών, είτε μέσω της δημόσιας προσφοράς είτε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, χωρίς ωστόσο και πάλι να διευκρινίζεται το ύψος του ποσού που είναι διατεθειμένος να επενδύσει.

    Ως διαχειριστές της έκδοσης των νέων μετοχών επελέγησαν οι Stifel και DNB Markets, ενώ η Seaport Global Securities θα είναι συνδιαχειρίστρια.

    Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η Safe Bulkers επιδιώκει να αποκτήσει μεταχειρισμένα πλοία, ωστόσο η πάγια τακτική της κατά το παρελθόν ήταν πάντα η απόκτηση νεότευκτων πλοίων, κι έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των 37 πλοίων της εταιρείας έχουν αποκτηθεί ως νεότευκτα.

    Υπενθυμίζεται ότι τα καθαρά έσοδα της εταιρίας το τρίτο τρίμηνο του 2016 κατέγραψαν πτώση κατά 19% και διαμορφώθηκαν στα 27,1 εκατ. δολάρια έναντι 33,5 εκατ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Η Safe Bulkers εμφάνισε στο τρίτο τρίμηνο καθαρές ζημιές 24,5 εκατ. δολ. διευρυμένες σημαντικά σε σχέση με τις ζημιές 7,5 εκατ. δολαρίων που κατέγραψε στο τρίτο τρίμηνο του 2015. Οι προσαρμοσμένες ζημιές διαμορφώθηκαν την ίδια περίοδο στα 9 εκατ. δολ. από 6,3 εκατ. δολ. το τρίτο τρίμηνο του 2015. Σε επίπεδο εννεαμήνου, τα καθαρά έσοδα υποχώρησαν κατά 20% στα 78,1 εκατ. δολ. από 97,4 εκατ. δολ. την ίδια περίοδο του 2015, ενώ οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα 5,13 εκατ. δολ. έναντι 18 εκατ. δολ. στο περυσινό εννεάμηνο.

    Υπενθυμίζεται ακόμα ότι στις αρχές Οκτωβρίου η εταιρία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συμφωνία να πουλήσει στον εφοπλιστή και μεγαλύτερό μέτοχο της Π. Χατζηιωάννου, δύο νεότευκτα πλοία ιαπωνικής κατασκευής στην τιμή των 48,2 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για δύο φορτηγά πλοία τύπου panamax και kamsarmax, τα οποία μεταβιβάστηκαν σε εταιρείες συμφερόντων του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: H Ελλάδα κινδυνεύει να ξαναζήσει ημέρες κρίσης του 2015. Τα δύο σενάρια

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι σηματοδοτεί η πώληση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Motor Oil: Διάθεση 1,4 εκ μετοχών από Doson



    ΣΧΟΛΙΑ