• Business

    Monte dei Paschi: Ιταλικό αίτημα στην Κομισιόν για διάσωση της τράπεζας

    Monte dei Paschi di Siena,

    Monte dei Paschi di Siena,


    Αίτημα στην Κομισιόν για διάσωση της Monte dei Paschi έχει υποβάλει η Ιταλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera. Σημειώνεται ότι η τράπεζα χρειάζεται 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα που παρουσιάζει βάση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ. Αν δεν καταφέρει να κλείσει την “τρύπα” κινδυνεύει να οδηγηθεί σε εκκαθάριση.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδα, η Ιταλία είχε ήδη υποβάλει αίτημα προκειμένου να ξεκινήσει μια δημόσια ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi από την επόμενη εβδομάδα.

    Σε συνέχεια του ιταλικού αιτήματος, η Κομισιόν εμφανίστηκε πρόθυμη να περιορίσει το βάρος προς τους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και συζητά σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι επενδυτές που κατέχουν ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης.

    Ο επικεφαλής οικονομικών της τράπεζας, Francesco Mele, δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η Κομισιόν πρόκειται να συμφωνήσει ότι μόνο οι μέτοχοι και οι junior ομολογιούχοι θα μοιραστούν τις ζημιές της τράπεζες προτού δοθεί στη Monte dei Paschi οποιαδήποτε κρατική βοήθεια.

    Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες απαιτεί οι επενδυτές να υφίστανται ζημιές προτού τα τραπεζικά ιδρύματα καταφεύγουν σε δημόσιο χρήμα, αλλά μια πιο επιεικής εκδοχή των κανόνων μπορεί να ισχύσει σε περιπτώσεις όπως αυτή της Monte dei Paschi.

    Πάντως, σύμφωνα με πηγές του Reuters οι αρχές θα εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ με ευελιξία σε σχέση με το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi, για να αποφευχθούν οι ζημιές σε όλο το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εξαγορά-μαμούθ 5 δισ. δολ. στη ναυτιλία

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurobank-Grant Thornton: Ποιοι επιχειρηματίες διακρίθηκαν στα βραβεία «Growth Awards»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανατροπή! Θ. Αγγελόπουλος – Α. Αλαφούζος: Ναυάγιο για ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά deals;



    ΣΧΟΛΙΑ