• Business

    Εθνική Τράπεζα : Προς την έξοδο Κούκος και Κατσικάς – Επαφές με SSM από τους συνδικαλιστές


    Στην έξοδο από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας βρίσκονται οι δύο συνδικαλιστές κ.κ. Σταύρος Κούκος και  Ευθύμιος Κατσίκας,  καθώς ο νόμος για τη στελέχωση των ΔΣ  των τραπεζών απαγορεύει τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων.
     Οι δύο συνδικαλιστές –που είναι μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ- θα πρέπει να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2017. Στη συνέχεια το nomination committee  της ΕΤΕ θα προτείνει δύο νέα μέλη για να πληρωθούν οι θέσεις, τα οποία δεν θα είναι στελέχη της τράπεζας.
    Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του Ταμείου  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Εθνικής «η  διαδικασία πλήρους ανασυγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου ούτως ώστε να πληρούνται τα κριτήρια του νόμου 3864/2010, όπως ισχύει, θα ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Ιανουαρίου 2017. Η τράπεζα, όπως έχει άλλωστε επανειλημμένως τοποθετηθεί, υποστηρίζει την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο σεβόμενη το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Σημειώνεται ότι η διαδικασία ανασυγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή τριών ανεξάρτητων μη-εκτελεστικών μελών, τα οποία διαθέτουν σημαντική διεθνή τραπεζική εμπειρία και γνώσεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού κανονιστικού πλαισίου».
    Για το θέμα της συμμετοχής των συνδικαλιστών στο ΔΣ της ΕΤΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής  έχει στείλει από τις αρχές Οκτωβρίου εξώδικο προς τη διοίκηση της τράπεζας αλλά και προς το ΤΧΣ. Το  εξώδικο συνοδεύεται από πολυσέλιδη γνωμάτευση του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Ξεν Κοντιάδη, στην οποία εξηγείται λεπτομερώς γιατί τα κριτήρια του νόμου δεν αφορούν τους εκπροσώπους των εργαζομένων και μάλιστα γίνεται ειδική μνεία στον κομβικό ρόλο τους για τη διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης.
    Να σημειωθεί ότι το θέμα είχε συζητήσει με την επικεφαλής του SSM κα. Ντανιέλ Νουί, η απελθούσα πρόεδρος της Εθνικής κα. Λούκα Κατσέλη, ζητώντας να παραμείνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ.
    Προσώρας ο σύλλογος εργαζομένων της ΕΤΕ τηρεί στάση αναμονής, και όπως λέει στο mononews.gr ο κ. Σταύρος Κούκος, πρόεδρος της ΟΤΟΕ και μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της ΕΤΕ, αν το ΤΧΣ μας ζητήσει να παραιτηθούμε, τότε θα ζητήσουμε ακρόαση από τα όργανα του SSM προκειμένου να εξηγήσουμε ότι πληρούμε τα κριτήρια του νόμου (τραπεζική εμπειρία), ενώ ο ρόλος μας είναι σημαντικός στη διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης, ώστε να μας επιτραπεί η συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο.



    ΣΧΟΛΙΑ