• Business

    ΧΑ: Με κέρδη ο ΟΛΠ, πτώση για τις τράπεζες

    • NewsRoom


    Σε ρηχά νερά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να αντισταθμίσει τις πιέσεις που δέχεται από χαρτοφυλάκια που κινούνται προς την κατοχύρωση των κερδών του προηγούμενου τριημέρου. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,40% στις 620,58 μονάδες, ενώ μέχρι τώρα έχει καταγράψει μια διακύμανση 9 μονάδων, από το -0,57% έως το +0,88%. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 80 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 150 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,78% καταγράφει ο FTSE 25 στις 181,53 μονάδες, ενώ στο -0,58% και στις 59,67 μονάδες κινείται ο τραπεζικός δείκτης.

    Η αγορά, σήμερα, βασίζεται πάνω σε δύο εξελίξεις. Η πρώτη είναι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας για την αξιολόγηση των προσφορών της Finansbank και η δεύτερη είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ.

    Η αγορά έχει μπροστά της επτά συνεδριάσεις (με τη σημερινή) προκειμένου να ωραιοποιήσει την εικόνα μια χρονιάς που στιγματίστηκε από ιστορικές εξελίξεις και έντονες περιόδους πρωτοφανούς αστάθειας. Για να μπορέσει να ξεκινήσει όμως τη νέα χρονιά σε μία καλύτερη βάση, θα πρέπει να διασπάσει με αποφασιστικότητα και πειστικότητα τα επίπεδα των 630 μονάδων, σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές.

    Παρ’όλα αυτά, η επιτυχία των κινήσεων window dressing δεν μπορεί να προεξοφληθεί, καθώς αναμένεται σήμερα η άρση της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων (short selling) στις τραπεζικές μετοχές, καθώς και η αναπροσαρμογή των συντελεστών στάθμισης της Εθνικής την προσεχή Τετάρτη, εξελίξεις που εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τη μεταβλητότητα στην αγορά.

    stocktrading

    Από την άλλη μεριά, η προώθηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, σε συνδυασμό με τις σημαντικές στρεβλώσεις που προκλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε μεγάλο αριθμό μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες υποχώρησαν 20%-40%, καθιστούν το Χ.Α. ελκυστική επιλογή για όσους εκτιμούν ότι το 2016 θα είναι η χρονιά της οριστικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από το 2016.

    Στο ταμπλό τώρα, τα πρόσημα παραμένουν μοιρασμένα, με την Aegean, την ΕΧΑΕ και την ΕΕΕ να καταγράφουν απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ. Πιέσεις δέχονται και οι μετοχές των ΟΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.

    Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ κερδίζει 4,90%, με την αγορά να προσδοκά ότι οι προσφορές που θα κατατεθούν σήμερα για το πλειοψηφικό πακέτο θα είναι υψηλότερες της τρέχουσαν αποτίμησης. Επίσης, κέρδη 4,10% σημειώνει η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Μυτιληναίο, Εθνική, ΜΕΤΚΑ, Jumbo, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ και Folli Follie.



    ΣΧΟΛΙΑ